Scrotale massa's of knobbels: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Als er massa's of knobbels in het scrotum verschijnen, moet een arts worden geraadpleegd. Vooral als ze plotseling verschijnen, pijn veroorzaken of een stevige consistentie hebben.
Scrotale massa's of knobbels: Oorzaken, symptomen en behandelingen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 23 januari, 2023

Scrotale massa’s of knobbels zijn knobbels die door verschillende oorzaken ontstaan. Het scrotum is de huidzak waarin de testikels zitten. Soms vormen zich daar knobbels die vocht of ander weefsel bevatten. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een ontsteking.

In de meeste gevallen zijn ze goedaardig (niet-kankerachtig). Deze knobbels kunnen echter ook een teken zijn van zaadbalkanker. Daarom mogen ze nooit genegeerd worden.

Het belangrijkste is dat bijna al deze massa’s of knobbels in het scrotum met succes behandeld kunnen worden. Zelfs zaadbalkanker heeft een zeer goede prognose als het vroegtijdig wordt ontdekt en aangepakt.

Hoe zien scrotale massa’s of knobbels eruit?

De grootte van deze knobbels varieert sterk. Soms zijn ze slechts zo groot als een erwt, en soms worden ze veel groter.

De meeste zijn zacht van consistentie omdat ze gevuld zijn met vocht. Ze leiden vaak altijd tot een gezwollen scrotum. Als ze deze kenmerken hebben, zijn ze meestal ongevaarlijk en verdwijnen ze meestal vanzelf.

Als deze massa’s een harde consistentie hebben, is het mogelijk dat het een ernstiger probleem is. Ze zijn meestal het gevolg van abnormale weefselgroei in het scrotum. Zelfs als ze geen pijn of ongemak veroorzaken, kunnen ze toch gevaarlijk zijn.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
Zaadbalkanker: de ziekte die Sebastien Haller (Borussia Dortmund) heeft

Waarom ontstaan scrotale knobbels of massa’s?

Man kijkt in zijn onderbroek

Massa’s of knobbels in het scrotum ontstaan om verschillende redenen. De belangrijkste redenen bespreken we hieronder.

Orchitis

Orchitis is een ontsteking van de zaadbal. Het ontstaat door een bacteriële of virale infectie.

Het komt meestal slechts in één testikel voor, hoewel het ook mogelijk is dat beide testikels zijn aangetast. Deze aandoening wordt vaak in verband gebracht met de bof en kan onvruchtbaarheid veroorzaken.

mannen bestaat het risico op een ernstig gevolg, wat het geval is bij orchitis.

Epididymitis

Epididymitis is een ontsteking van de bijbal. Dit is een buis die de testikels verbindt met de zaadleiders, waardoor sperma circuleert.

De oorzaak is meestal een bacteriële infectie en, bij mensen onder de 35 jaar, een seksueel overdraagbare aandoening. Heel zelden stroomt er urine in de bijbal en veroorzaakt de infectie die bekend staat als chemische epididymitis.

Hydrocele

Een hydrocele ontstaat als een van de zakjes rond de zaadbal zich met vocht vult. Gewoonlijk bevatten zulke zakjes slechts een kleine hoeveelheid vocht. Als dit vocht zich overmatig ophoopt, veroorzaakt het massa’s of knobbels in het scrotum.

Hematocele

Hematocele (Spaanse link) lijkt op hydrocele, maar in dit geval vullen de zakjes rond de zaadbal zich met bloed. Deze aandoening gaat bijna altijd gepaard met een operatie of een eerdere klap.

Spermatocele kan scrotale massa’s veroorzaken

De spermatocele is een goedaardige en bijna altijd ongevaarlijke cyste die bij een van de testikels verschijnt. Het probleem is dat deze cysten erg groot in volume worden, en dat kan ze erg ongemakkelijk maken, zelfs als ze geen pijn veroorzaken. Men noemt dit ook wel bijbalcyste of zaadcyste.

Varicocele

Varicocele is een andere oorzaak van massa’s of knobbels in het scrotum. Dit is een vergrote ader, die bijna altijd in de linker testikel voorkomt.

Het is meestal asymptomatisch. Er zijn echter gevallen waarin het pijn opwekt en de vruchtbaarheid aantast.

Liesbreuk

Een liesbreuk is een uitstulping die zich in de lies vormt. Het ontstaat doordat een deel van het darm- of vetweefsel door een zwak punt in de buikspieren uitsteekt.

Dit kan worden waargenomen als massa’s of knobbels in het scrotum. Soms veroorzaakt het geen pijn, maar op andere momenten wel, vooral bij het tillen van iets zwaars, hoesten of bukken.

Testiculaire torsie kan scrotale massa’s veroorzaken

Testiculaire torsie treedt op als de zaadstreng verdraaid is. Dit is een buis die de penis verbindt met de testikels.

De aandoening is zeldzaam en komt vaker voor bij adolescenten. Het veroorzaakt hevige pijn en is een chirurgisch noodgeval. Indien niet tijdig behandeld, kan het leiden tot het verlies van de testikels.

Testiculaire kanker

Testikelkanker is ongewoon en een andere reden waarom massa’s of knobbels in het scrotum verschijnen. Het komt het meest voor bij mannen tussen de 15 en 35 jaar.

Hoewel het een gevaarlijke ziekte is, kan ze bijna altijd behandeld en overwonnen worden. Het belangrijkste is dat de arts vroegtijdig een goede diagnose stelt.

Vind je dit artikel interessant? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Varicocele: symptomen, oorzaken en behandelingen

Symptomen en diagnose

Urine wordt geanalyseerd
Een urineonderzoek is voorbehouden aan gevallen waarin een infectie een mogelijke oorzaak is.

De symptomen van massa’s of knobbels in de balzak zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Soms veroorzaken ze geen symptomen en vallen ze nauwelijks op. Andere keren zijn ze behoorlijk opvallend en veroorzaken ze veel ongemak.

In het algemeen zijn de symptomen van scrotale massa’s of knobbels als volgt:

  • Tederheid van de testikels
  • Harde of gezwollen testikels
  • Roodheid van de huid in het gebied
  • Vergroting of uitpuiling van het scrotum
  • Pijn die zich uitstrekt van de lies naar de buik of de rug

Soms kan er sprake zijn van koorts of vaker plassen als de oorzaak een infectie is. Er kan ook bloed of pus in de urine zitten.

Tests die men uitvoert om scrotale massa’s of knobbels te diagnosticeren zijn als volgt:

  • Een echografie
  • Transilluminatie
  • Een CT-scan
  • Urineonderzoek en bloedonderzoek, als er sprake is van een infectie
  • Een tumormarkertest (een soort bloedonderzoek)

Behandeling

De behandeling van scrotale massa’s of knobbels hangt af van de oorzaak. Het is echter bijna altijd eenvoudig en niet-invasief.

In het algemeen wordt, als de oorsprong een infectie is die een aandoening als orchitis of epididymitis veroorzaakt, antibiotica gebruikt. De pijn wordt bestreden met pijnstillers en ijskompressen.

Bij massa’s of knobbels in het scrotum van goedaardige oorsprong moet elke patiënt worden geëvalueerd. Soms hoeft er niets gedaan te worden. Andere keren wordt drainage, reparatie of chirurgische verwijdering uitgevoerd.

In het geval van zaadbalkanker kan men dit behandelen met chirurgie, chemotherapie en bestraling. Alle drie de behandelingen kunnen worden toegepast, maar vaak zijn één of twee behandelingen voldoende.

Wanneer moet je naar de dokter over scrotale massa’s of knobbels

Knobbels in het scrotum moet je nooit over het hoofd zien. Om ervoor te zorgen dat ze niet onopgemerkt blijven, kun je het beste leren hoe je een testiculair zelfonderzoek uitvoert. Dit is een eenvoudige procedure die iemand helpt om afwijkingen vroegtijdig op te sporen.

Het is ook het beste om bij seks altijd condooms of andere barrièremethoden te dragen. Zorg er ook voor dat je je testikels beschermt met een cup tijdens het sporten. Als er iets abnormaals in het scrotum wordt ontdekt, kun je het beste zo snel mogelijk een arts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Schiappacasse-Faúndes, G., Díaz-Araneda, I., Vargas-Hudson, P., Vivanco-Lacalle, M., & Rencoret-Palma, G. (2021). Hematocele y hemoperitoneo como manifestación inicial de carcinoma hepatocelular: Caso clínico. Revista médica de Chile, 149(4), 635-640.
  • Felipe, J. H. J. Y., Castillo-Aldaco, J. D., & Fimbres-Franco, R. (2022). Torsión Testicular. Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora, 38(2), 169-176.
  • Parra, I. E. L., Tinoco, H. J. C., Bernardo, D. C., Esteban, I. D., Saus, I. P., Villalba, M. M., … & Alfaro, G. G. (2022). Patología escrotal no urgente. Seram, 1(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.