Acht veel voorkomende oorzaken van ongemakkelijke zwellingen

Aangezien ongemakkelijke zwellingen door verschillende oorzaken kunnen worden veroorzaakt, moeten we, als we twijfels hebben over de oorsprong ervan, contact opnemen met een specialist, zodat deze ons kan onderzoeken.
Acht veel voorkomende oorzaken van ongemakkelijke zwellingen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Ervaar je ongemakkelijke zwellingen, maar weet je niet wat de oorzaak is? Lees dan dit artikel, want het kan een reactie zijn op een van deze acht mogelijke oorzaken.

Acht veel voorkomende oorzaken van ongemakkelijke zwellingen

1. Uitdroging

Uitdroging kan een van de oorzaken zijn van vochtretentie.

Dit komt omdat wanneer we last hebben van lichte uitdroging, het lichaam vloeistoffen  begint op  te slaan, vooral in de enkels. Ook het onderste deel van de buik heeft de neiging te lijden aan ongemakkelijke zwellingen.

Hoe vermijd je het?

Om dit te vermijden, moet je proberen minstens acht glazen water per dag (1,5 liter) te drinken, en alcoholische dranken, koffie en koolzuurhoudende dranken zo veel mogelijk vermijden.

2. Vochtretentie

Vochtretentie

Ons lichaam heeft vaak de neiging om vocht vast te houden. Om dit te voorkomen moet je overmatige inname van zout voorkomen. De ideale dagelijkse dosis is 5 gram of één theelepel.

In het geval dat we meer binnenkrijgen dan deze hoeveelheid, begint het lichaam vocht op te slaan en krijgen we last van ongemakkelijke zwellingen.

Hoe vermijd je het?

Dit probleem is vrij eenvoudig op te lossen. Hiervoor hoef je alleen maar je zoutinname te verminderen.

Vergeet ook niet dat je andere specerijen kunt kiezen om je maaltijden op smaak te brengen in plaats van zout.

3. Allergieën

Allergieën kunnen ook een oorzaak zijn van ongemakkelijke zwellingen. Als je merkt dat de zwelling gepaard gaat met jeuk en roodheid, is dat een allergische reactie.

Hoe vermijd je het?

Als je merkt dat de opgeblazenheid zich snel ontwikkelt en het gebied rond je nek en gezicht opzwelt, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Met behulp van antihistamine kun je het probleem onder controle houden.

4. Hormoonverstoring

Reguleer je hormonen op natuurlijke wijze.

Een onevenwichtige hormoonhuishouding kan ook de oorzaak zijn van ongemakkelijke zwellingen. Het is een van de andere oorzaken van vochtretentie in het lichaam.

Als je een opgeblazen gevoel in je maag of ongemakkelijke zwellingen in je  benen opmerkt en je bent zwaarder geworden, is de meest waarschijnlijke oorzaak dat je een hormonaal probleem heeft.

Hoe vermijd je het?

Het eerste wat je moet doen is je dieet herzien, omdat het misschien niet toereikend is. Probeer voedsel te kiezen dat rijk is aan eiwitten. Probeer ook om de hoeveelheid snoep, pittige voedingsmiddelen en zoute producten die je eet te verminderen.

Vergeet in ieder geval niet dat het aan te raden is om een endocrinoloog of een gynaecoloog te raadplegen, zodat zij de juiste behandeling kunnen bepalen.

5. Nierziekten

Als je je opgeblazen voelt, vooral ‘s ochtends en op zeer concrete plaatsen zoals je gezicht, kan dit te wijten zijn aan een nierziekte.

Andere symptomen die verband houden met dit soort ziekten zijn pijn rond je middel en veranderingen in de kleur van de urine.

Hoe vermijd je het?

  • Het eerste wat je moet doen is goed kijken naar je voedingspatroon.
  • Probeer op je zij te slapen als je met je mond naar beneden slaapt, omdat dit ongemakkelijke zwellingen in je gezicht kan veroorzaken. Als het probleem aanhoudt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts.

6. Hartziekten

Hartziekten

Ongemakkelijke zwellingen in gebieden zoals de benen en de maag kunnen ook een teken zijn van een hartziekte.

Als het dit is, zal de opgeblazenheid gepaard gaan met aanzienlijke pijn op de borst, vermoeidheid en kortademigheid.

Hoe vermijd je het?

Het meest waarschijnlijke is dat het een hartoedeem betreft. Bezoek zo snel mogelijk je huisarts.

7. Medicijnen

Ongemakkelijke zwellingen kunnen ook een gevolg zijn van bepaalde behandelingen.

Onder de soorten medicijnen die opgeblazenheid en zwellingen veroorzaken vinden we ontstekingsremmers, pijnstillers en orale anticonceptiemiddelen.

Hoe vermijd je het?

Als het door een medicijn is ontstaan, kun je het beste met je arts praten. Je kunt de medicijnen mogelijk vervangen door een vergelijkbaar geneesmiddel.

8. Je leefstijl

Levensstijl

Soms zijn de dingen die ons overkomen gewoon het resultaat van onze ongezonde leefstijl.

Als je bijvoorbeeld iemand bent die zich de hele dag in dezelfde positie bevindt, of het nu staand of zittend is, kun je ongemakkelijke zwellingen in je benen en voeten ervaren.

Hoe vermijd je het?

Als je een baan hebt waarbij je veel moet zitten, is het het beste om pauzes te nemen en een beetje te bewegen.

Probeer niet met gekruiste benen te zitten, en draag comfortabele schoenen en steunkousen om zwelling van de enkels en benen te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.