Het verband tussen je gezondheid en de kleur van je

Let op de kleur van je urine! Dat kan je heel wat informatie geven over je gezondheid. Meestal varieert de kleur van de urine tussen geel en doorzichtig. Dit is afhankelijk van de mate waarin je gehydrateerd bent. Maar het kan ook een aanwijzing zijn van een aantal tekorten.
Het verband tussen je gezondheid en de kleur van je
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De kleur van je urine kan heel bruikbare informatie geven. Als je een analyse wil maken van je gezondheid, dan is die kleur een van de beste signalen.

Tegenwoordig kan je de mate van je gezondheid afleiden van de kleur van de urine. Dit is te danken aan het werk van een groep onderzoekers van de Cleveland Clinic in Ohio.

Bij deze methode gebruikt men een infographic. Die helpt om een duidelijk beeld te krijgen van de kleur van je urine. De kleuren zullen je ook informatie geven over je gezondheid.

Door middel van deze methode krijgen we een uitgebreide reeks kleuren. In die reeks zien we een ruime variatie kleuren die gaan van doorzichtige tinten over doorzichtig geel naar heldere en zelfs donkere kleuren.

Je moet ook onthouden dat de kleuren soms in roze, rode, oranje, groene en zelfs paarse tinten verschijnen. Wat ze betekenen, verandert afhankelijk van de schakering.

Laat we nu enkele kleuren bekijken en zien wat ze betekenen!

De kleur van je urine en je gezondheid

Helder en doorzichtig

Als je merkt dat je urine deze kleur heeft, dan kan dit een gevolg zijn van het feit dat je te veel water drinkt. Misschien is het zelfs nodig dat je eventjes minder water drinkt. Maar drink slechts een beetje minder en je zal merken dat alles er goed uit ziet!

Geel

potje met gele urine

Verschillende tinten geel kunnen aanwijzingen zijn voor verschillende zaken:

  • Lichtgeel: dit betekent dat je normaal bent en perfect gehydrateerd. Dat is uiteraard goed nieuws, want dit is de beste kleur die de urine kan hebben.
  • Donkergeel: je lichaam werkt normaal, maar je moet meer water drinken.
  • Amberkleur of de kleur van honing: je lichaam krijgt onvoldoende water binnen en heeft meer nodig. Je moet dus meer water drinken.
  • Kleur van siroop of donker bier: als je urine deze kleur heeft, dan betekent dit dat je misschien een leverziekte hebt of een ernstige mate van uitdroging. Drink dus meer water. Maar als de kleur niet verandert, dan moet je een arts raadplegen.

 

Rode urine

Heb je onlangs bieten of bosbessen gegeten? Dan is het normaal dat je urine een roodachtige tint heeft. Maar als je deze voeding niet hebt gegeten, dan zit er bloed in.

Het kan niets te betekenen hebben, maar het kan ook een teken zijn van ernstige problemen zoals nierziekten, tumoren, ontstekingen en meer. Het beste wat je in dit geval kan doen, is je arts consulteren.

Oranje urine

potje oranje urine

Deze kleur kan een gevolg zijn van verschillende oorzaken. Het is wel belangrijk om er aandacht aan te geven:

  • Je bent onvoldoende gehydrateerd.
  • Het is een teken dat je niet goed eet.
  • Het zou ook een symptoom kunnen zijn van een leveraandoening.

 

Blauwe of groene urine

Als je urine deze kleur heeft, dan moet je je arts raadplegen. Dat consult is eigenlijk slechts een preventieve maatregel.

Groene of blauwe urine kan veroorzaakt worden door een zeldzame genetische aandoening (hypercalciëmie), maar het kan ook een gevolg zijn van het eten van bepaalde soorten voeding en een bijwerking van bepaalde medicatie.

Bruisende of schuimende urine

Als dit af en toe gebeurt, dan is er geen probleem. Maar als het blijft voortduren, dan kan het betekenen dat er te veel eiwitten in je voedingspatroon zitten of dat je een nierziekte hebt.

Wat je dus het best doet, is een afspraak maken met een specialist.

Misschien ook interessant om te lezen:
Los nierstenen op met deze bijzondere gemberthee

Paarse urine

Volgens de specialisten van de Cleveland Clinic bestaat zo’n urinekleur niet, maar sommige onderzoeken tonen aan dat dit wel kan voorkomen nadat patiënten aan een katheter hebben gelegen. Gewoonlijk is dit het geval bij vrouwen met nierproblemen. Maar deze kleur komt echt heel zelden voor.

Witte urine

Als je urine bepaalde witte deeltjes bevat, dan betekent dat dat je een bacteriële ontsteking hebt.

De urine van de man kan ook een witachtige kleur hebben na de seks. Dit komt het meest voor bij oudere mannen.

In de volgende gevallen moet je onmiddellijk je arts raadplegen

Als je je in een van de volgende situaties bevindt, dan moet je zo vlug mogelijk een afspraak maken met je arts:

  • Als je een abnormale kleur vaststelt, waarvoor er geen verklaring is en die bovendien niet verdwijnt.
  • Wanneer je ziet dat er bloed in zit. Zelfs als het slechts eenmalig is, dan is dat toch voldoende reden om een specialist te contacteren.
  • Merk je dat de urine donkerbruin, troebel roze/rood of bruin is, en niet als gevolg van medicatie, raadpleeg dan een arts.
  • Als je vaststelt dat je urine ook erg dik of ‘bruisend’ is. Dat zou immers kunnen betekenen dat je problemen hebt met je nieren.

Als je merkt dat je urine een sterke geur geeft en dat dit al geruime tijd optreedt en samengaat met één van de besproken signalen, dan is het ook beter om zo vlug mogelijk een specialist te raadplegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aycock, R. D., & Kass, D. A. (2012). Abnormal urine color. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/SMJ.0b013e31823c413e
  • Kavouras, S. A., Johnson, E. C., Bougatsas, D., Arnaoutis, G., Panagiotakos, D. B., Perrier, E., & Klein, A. (2016). Validation of a urine color scale for assessment of urine osmolality in healthy children. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0905-2
  • Armstrong, L. E., Maresh, C. M., Castellani, J. W., Bergeron, M. F., Kenefick, R. W., LaGasse, K. E., & Riebe, D. (1994). Urinary Indices of Hydration Status. International Journal of Sport Nutrition. https://doi.org/10.1123/ijsn.4.3.265
  • Raymond, J. R., & Yarger, W. E. (1988). Abnormal urine color; differential diagnosis. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/00007611-198807000-00008
  • Zhang, N., Du, S., Zheng, M., Tang, Z., Yan, R., Zhu, Y., & Ma, G. (2017). Urine color for assessment of dehydration among college men students in Hebei, China – A cross-sectional study. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition26(5), 788–793. https://doi.org/10.6133/apjcn.052017.09
  • Meng QH, Handy B, Wagar EA. It’s not easy being blue-green. Ann Lab Med. 2013;33(6):457–458. doi:10.3343/alm.2013.33.6.457
  • Kang KK, Choi JR, Song JY, et al. Clinical significance of subjective foamy urine. Chonnam Med J. 2012;48(3):164–168. doi:10.4068/cmj.2012.48.3.164

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.