Vermoeidheid door vitaminetekort

Een gezond en gebalanceerd dieet is van essentieel belang om je lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om zijn vele taken naar behoren uit te kunnen voeren.
Vermoeidheid door vitaminetekort

Laatste update: 10 januari, 2019

Als je merkt dat het ’s ochtends moeilijk voor je is om uit bed te komen of als je na een rustig weekendje thuis nog steeds veel tijd nodig hebt om goed wakker te worden, dan heb je misschien wel last van tijdelijke of chronische vermoeidheid veroorzaakt door een vitaminetekort.

Naast bepaalde gewoontes die deze aandoening kunnen veroorzaken, kun je eens goed kijken naar wat je dagelijks eigenlijk allemaal eet. Wanneer je lichaam namelijk een vitaminetekort heeft dan is het moeilijker om voldoende energie te hebben om de dag goed aan te kunnen.

Wat is vermoeidheid en waar wordt het door veroorzaakt?

Iedereen voelt zich weleens vermoeid of afgepeigerd in bepaalde tijden van de maand of het jaar. Je hebt alleen maar zin om in bed te blijven liggen en de hele dag lekker niks te doen. Na een goede nachtrust ben je echter meestal weer helemaal de oude en kun je je dagelijkse bezigheden gewoon weer oppakken.

De problemen ontstaan echter wanneer dat zwakke gevoel of dat gebrek aan vitaliteit meerdere weken aan blijft houden of zelfs nog erger, wanneer de vermoeidheid alsmaar blijft toenemen. Vermoeidheid is daarom iets waar je goed op moet letten.

Factoren die je vermoeidheid kunnen veroorzaken

Naast de gewone stress en drukte in onze moderne leefstijl zijn er nog een paar andere factoren die vermoeidheid kunnen veroorzaken:

 • Het innemen van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva of antihistamines.
 • Het ondergaan van bepaalde medische behandelingen, zoals bestraling of chemotherapie etc.
 • De herstelperiode na een operatie.
 • Angst, depressie of nervositeit.
 • Het verliezen van een dierbare.
 • Het hebben van financiële of persoonlijke problemen.
Vermoeidheid door je dagelijkse gewoonten

Vermoeidheid door je dagelijkse gewoonten

Je dagelijkse gewoontes zijn erg belangrijk en kunnen gemakkelijk de oorzaak zijn van je vermoeidheid. Het is het daarom waard om je dagelijkse gewoontes eens goed onder de loep te nemen:

 • Onvoldoende lichaamsbeweging.
 • Altijd tot laat wakker blijven en vervolgens weer vroeg op staan.
 • Te veel koffie of alcohol drinken.
 • Te veel junkfood of suiker eten.
 • Altijd een druk schema hebben.
 • Lange tijd niet op vakantie gaan of even een pauze nemen om tot rust te komen.

Wanneer vermoeidheid een chronisch probleem is

Chronisch vermoeidheidssyndroom is een aandoening waar veel mensen last van hebben, maar wordt meestal pas erkend wanneer het gedurende zes maanden alsmaar erger blijft worden.

Chronisch vermoeidheidssyndroom is meestal niet verbonden aan andere aandoeningen of ziektes en over het algemeen hebben vrouwen van doorgaans veertig jaar of ouder er meer last van dan mannen. Enkele van de meest voorkomende symptomen van chronische vermoeidheid zijn:

 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Gevoelige lymfeklieren
 • Geheugenproblemen
 • Prikkelbaarheid
Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

We hebben het al gehad over enkele dagelijkse gewoontes die lichamelijke en mentale vermoeidheid kunnen veroorzaken. Naast deze gewoontes is het echter verstandig om te onthouden dat de dingen die je eet ook een belangrijke rol kunnen spelen in hoe je je voelt.

Het gaat hier niet alleen om de hoeveelheid voedsel die je op een dag eet, maar vooral ook om de kwaliteit van het voedsel dat je in je lichaam stopt. Een gebrek aan voedingsstoffen en het alsmaar consumeren van ‘lege’ calorieën kunnen een hoop gezondheidsproblemen veroorzaken – waaronder vermoeidheid, depressie en een gebrek aan energie.

Laten we eens kijken naar wat er gebeurt wanneer je een tekort hebt aan bepaalde belangrijke voedingsstoffen.

Vitamine C

Je immuunsysteem profiteert het meest van deze voedingsstof en ja, je moet vitamine C binnenkrijgen via voedsel, want je lichaam kan het zelf namelijk niet aanmaken.

Eet citrusvruchten, tomaten of paprika’s om de verwerking van eiwitten te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de neurotransmitters in je lichaam naar behoren functioneren.

Vermoeidheid door vitaminetekort bestrijden met bijvoorbeeld vitamine C

Bij een tekort aan deze vitamine zul je niet alleen vermoeid zijn, maar kun je ook last krijgen van gewrichtspijn, ontstoken tandvlees en regelmatige verkoudheid.

Vitamine D

Vitamine D reguleert de opname van calcium in het lichaam. Hierdoor draagt de vitamine bij aan het behoud van sterke botten en helpt het ervoor te zorgen dat je spieren soepel blijven. Vitamine D kan daarnaast ook helpen om je immuunsysteem een boost te geven, ontstekingen te remmen en vermoeidheid tegen te gaan.

Om deze vitamine binnen te krijgen, moet je regelmatig tonijn, zalm of andere vette vis eten. Daarnaast is het verstandig om jezelf minstens vijftien minuten per dag bloot te stellen aan de zon.

Een vitamine D-tekort kan in verband worden gebracht met zwakke spieren en botten en een slechte nachtrust en vermoeidheid overdag.

IJzer

Je hoeft niet per se bloedarmoede te hebben om een tekort aan ijzer te hebben. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een tekort aan dit mineraal een van de grootste voedingsproblemen ter wereld.

De voornaamste symptomen van een ijzertekort zijn onder andere zwakheid, vermoeidheid en een slechte cognitieve ontwikkeling.

Vermoeidheid door vitaminetekort bestrijden met behulp van bijvoorbeeld spinazie dat ijzer bevat

Deze symptomen kunnen er weer voor zorgen dat je slechter presteert op je werk (of op school), last krijgt van onevenwichtigheden in je immuunsysteem en dat je moeite kunt ervaren om de juiste lichaamstemperatuur te behouden.

Magnesium

Deze voedingsstof zit vooral in peulvruchten, noten en volkoren granen.

Wanneer je lichaam niet voldoende magnesium binnenkrijgt, zul je last krijgen van misselijkheid, zwakheid, gevoelloosheid in je ledematen en een gebrek aan eetlust. Een magnesiumtekort kan daarnaast een abnormaal hartritme en spiercontracties veroorzaken.

Wil je meer weten? Lees dan:
Magnesiumtekort: hoe bestrijd je het?

Vitamine B

De B-complex vitamines (B1, B6 en B12) zijn het belangrijkst, omdat een tekort aan deze vitamines vermoeidheid, depressie, verlies van spiermassa en een gebrek aan eetlust kan veroorzaken. Sarcopenie bijvoorbeeld is een stoornis die gekenmerkt wordt door zwakheid en een afname van spierkracht.

 • Vitamine B6 controleert je eetlust en verwerkt vet.
 • Thiamine (vitamine B1) heeft de taak om de werking van je zenuwstelsel te reguleren en je bloedsuiker te verwerken.
 • Vitamine B12 voorkomt depressie en chronische vermoeidheid.
Vermoeidheid door vitaminetekort bestrijden met bijvoorbeeld eieren

Geschat wordt dat ongeveer 15% van de wereldbevolking last heeft van een tekort aan vitamine B (welke dan ook). Deze voedingsstof zit vooral in zuivel, eieren en vis. Als je vegetarisch bent, dan is het aangeraden om verrijkte ontbijtgranen en gist te eten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.