5 tips om mentale vermoeidheid te verlichten

Om mentale vermoeidheid te verlichten, moet je je er bewust van zijn dat je tijd voor jezelf nodig hebt. Het maken van een wandeling kan ervoor zorgen dat onze zorgen afnemen en ons helpen dingen van een andere kant te bekijken, zodat we meer kunnen ontspannen en een beter zicht krijgen op de situatie.
5 tips om mentale vermoeidheid te verlichten

Laatste update: 28 januari, 2021

Wie heeft er nog nooit last gehad van mentale vermoeidheid? De duizenden zorgen die we hebben, de duizenden problemen die we moeten oplossen en de angst waar ons hart sneller van gaat kloppen zijn allemaal geconcentreerd in de druk die we voelen op onze slapen. Hieronder zullen we 5 manieren delen om mentale vermoeidheid te verlichten.

Het is zo moeilijk om jezelf los te maken, te bevrijden van deze dagelijkse vloek… Wat kan je doen? De eerste stap is jezelf er bewust van maken. Begrijp dat je niet door kan blijven leven met deze donkere wolk van mentale vermoeidheid boven je hoofd.

Dit is totaal niet gezond. Daarom willen we in dit artikel graag vijf simpele tips met je delen die je heel goed kunnen helpen. Ben je er klaar voor? Fantastisch!

5 tips om mentale vermoeidheid te verlichten

1. De eenvoudige techniek van acupressuur

Acupressuur

We hebben het op ons blog al eerder gehad over de voordelen van acupressuur. Zo bespraken we al hoe deze techniek je bijvoorbeeld kan helpen om hoofdpijn te verzachten.

Maar werkt het eigenlijk echt? Jazeker. Wij leggen uit hoe je deze techniek moet toepassen om mentale vermoeidheid te helpen verlichten wanneer je je overweldigd of zeer overladen voelt.

Kijk eens naar bovenstaande foto. Dit is wat je moet doen: het houdt niet meer in dan het gebruiken van twee vingers, je wijsvinger en je duim en hiermee druk op dit deel van de hand uit te oefenen. Hier zitten namelijk zenuwuiteinden die verlichting kunnen bieden wanneer ze worden gestimuleerd. Het is erg eenvoudig en kan zeer effectief zijn.

Er bestaat nog een ‘magisch’ deel van het lichaam dat ook heel goed voor verlichting en ontspanning kan zorgen. Dit punt kun je vinden aan het begin van de neusbrug, precies in het kleine kuiltje tussen de twee ogen in.

Heb je het gevonden? Heel goed. Gebruik dan nu je wijsvinger en duim om dit gebied ongeveer dertig seconden te masseren. Je zult zelf ongetwijfeld merken hoe ontspannend dit is.

2. Stop even met alles en haal simpelweg adem

Diep Inademen

Je bent net klaar met werken, maar in je hoofd blijf je maar door malen over alle dingen die je morgen moet doen. Je blijft in gedachten verbonden aan de zorgen, fouten en gesprekken van de volgende dag.

Dan kom je thuis, waar er nog meer werk op je wacht: je kinderen, aankopen die je moet doen, het avondeten… Hoe kun je helpen om de mentale vermoeidheid die hier het gevolg van is te verlichten?

  • Je hebt tijd nodig voor jezelf, minstens twee uur per dag waarin je compleet jezelf kunt zijn. Waarin je jezelf kan voorzien van je persoonlijke ruimte. Dit is zeker niet alleen een bevlieging. Het is werkelijk een basisbehoefte voor je persoonlijke mentale zorg, waarin je dus de dagelijkse routine waardoor je soms in een sleur belandt even stilzet.
  • Ga op zoek naar een rustige en ontspannende ruimte, een plek waar je je beter voelt.
  • Maak nu je geest helemaal leeg en adem diep in. Adem vervolgens langzaam weer uit. Herhaal dit vijf keer. Probeer echt om nergens aan te denken.
  • Na deze eenvoudige, ontspannende oefening kun je jezelf eens belonen met iets kleins. Ga bijvoorbeeld even wandelen, lezen of neem een lekker bad.

3. Probeer bescherming te vinden in je ‘persoonlijke paleis van gedachten’

Ontspannende Plek

Laten we even een voorbeeld geven. Stel je bent op je werk. Het maakt niet uit of dit nu een kantoor is, een winkel etc. Gewoon de plek waar je elke dag heen gaat om te werken en waar je doorgaans onder veel druk staat.

Hoe kun je dan mogelijk op elk willekeurig moment op een effectieve manier je mentale vermoeidheid verlichten? Er zijn maar vijf minuten voor nodig:

  • Zoek een rustige plek of je kunt ook gewoon aan je bureau blijven zitten als het daar rustig is.
  • Kijk naar het raam of een andere rustige plek in de ruimte. Kijk niet naar het beeldscherm van je computer.
  • Adem nu rustig en bewust in en uit.

Gebruik nu je verbeelding

Probeer je iets voor te stellen wat je aangenaam vindt, bijvoorbeeld een plaats waar je graag naar toe zou willen. Denk aan het strand waar je normaal gesproken een rustige wandeling maakt. Beeld je de warme, strelende wind en de warmte van het zand in.

Ga in gedachten naar dit ‘persoonlijke paleis’ waar alles rustig is en er geen druk is. Ontspan jezelf daar, maak jezelf even helemaal los van alle druk en spanning om je heen.

4. Infusie van rozen, limoen en citroenbalsem

Infusie van Rozen

Een infusie van rozen, limoen en citroenbalsem is de meest gepaste infusie om matige stress– en angstaanvallen te helpen behandelen. De infusie is smaakvol, licht en erg ontspannend en de ideale drank om mogelijk onze mentale vermoeidheid te verlichten.

Het enige wat je nodig hebt is 10 gram rozenblaadjes, 10 gram citroenbalsem en 5 gram limoen. Voeg deze ingrediënten toe aan een glas water en breng het samen aan de kook. Wanneer de ingrediënten goed in het water zijn getrokken, voeg je een beetje honing toe.

Drink de infusie langzaam op in een ontspannen atmosfeer, rustig en alleen. Geniet van dit moment en denk even helemaal nergens aan. Gun je zelf minstens twintig minuten rust.

5. De voordelen van wandelen

Wandelen

Er zijn maar weinig dingen zo ontspannend en zo bevrijdend als het maken van een wandeling. Je hebt er maar een half uur voor nodig. Trek een paar goede wandelschoenen aan, doe als je zin hebt je hond aan de riem en ga lekker even wandelen. Een iets sneller tempo zal er altijd voor zorgen dat je bloedsomloop gestimuleerd wordt en je hart sneller gaat kloppen.

Zodoende voorzie je niet alleen je lichaam van zuurstof, maar maak je ook je geest vrij en zorg je ervoor dat veel aspecten van je lichaam worden gerevitaliseerd. Je bloeddruk gaat omlaag, je zorgen nemen af en je zult in staat zijn dingen van een andere kant te bekijken, vanuit een meer ontspannen perspectief.

Laat de wind lekker door je haar waaien en verfris je geest. De mentale vermoeidheid zal zodoende mogelijk minder intens worden en je zult verlichting vinden.

Misschien zul je op deze momenten wel beginnen na te denken of je misschien niet wat veranderingen moet maken in je leven, om de juiste prioriteiten te stellen en wat meer rekening te houden met jezelf. Je verdient het om gelukkig te zijn en jezelf zo nu en dan te ontzien van de lasten die je geest uitputten. Waarom begin je dus niet vandaag al?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chen, Y. W., & Wang, H. H. (2014). The Effectiveness of Acupressure on Relieving Pain: A Systematic Review. Pain Management Nursing. https://doi.org/10.1016/j.pmn.2012.12.005
  • C3 Collaborating for Health. (2012). The benefits of regular walking for health, well-being and the environment. The Benefits of Regular Walking for Health, Well-Being and the Environment.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.