Voeding en vermoeidheid: de gevolgen van een onevenwichtig dieet

Sommige voedingsmiddelen zorgen voor symptomen van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Het treedt zelfs onafhankelijk van onze dagelijkse activiteiten op.
Voeding en vermoeidheid: de gevolgen van een onevenwichtig dieet
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Soms voel je je moe, heb je geen energie of merk je dat je het moeilijk hebt om je de hele dag te concentreren. Dat kan met meerdere factoren te maken hebben: stress, onvoldoende rust, een zittend levend. Eén van de grootste redenen is een slecht voedingspatroon. In dit artikel bespreken we het verband tussen voeding en vermoeidheid.

Een onevenwichtig dieet met te veel vet en geraffineerde suikers kan tot lichamelijke en geestelijke vermoeidheid leiden. In een voedingspatroon met deze kenmerken ontbreken vaak vitaminen en mineralen.

Voeding en vermoeidheid: welke voedingsmiddelen veroorzaken moeheid en uitputting?

Welke voedingsmiddelen veroorzaken vermoeidheid

Buitensporige hoeveelheden calorieën en grote porties laten het verteringssysteem overdreven hard werken. Het dwingt het lichaam ook om zijn aandacht op dit proces te richten. Dit ontneemt het lichaam van energie. Het resultaat is een vermoeidheid die ons belemmert om andere activiteiten te doen.

Voeding en vermoeidheid gaan vaak samen bij het gebruik van de volgende voedingsmiddelen:

 • Bewerkte voeding. Deze voedingsmiddelen bevatten veel bloem, zout en toegevoegde suiker die voor een goede smaak zorgen. Ons lichaam moet heel hard werken om ze te verteren, waardoor de vertering zwaarder dan normaal is.
 • Koolhydraten. Wit brood, pasta en koekjes kunnen je even meer energie geven. Onmiddellijk daarna zal je echter de effecten ervaren: loomheid, slaperigheid en vermoeidheid.
 • Geraffineerde suiker. Voedingsmiddelen vol suiker laten de alvleesklier veel insuline aanmaken en veroorzaken een korte energiepiek. Dit is het geval na het eten van zoet gebak, taarten, chocolaatjes en ijsjes.
 • Cafeïne. Deze stof kan hyperactiviteit veroorzaken want het is een stimulerend middel. Het zet het lichaam op scherp. Je mag het daarom niet te veel gebruiken. Het kan immers leiden tot slapeloosheid en vermoeidheid. Bij sommige mensen kan het zelfs verteringsproblemen veroorzaken.
 • Alcohol. Dit is een natuurlijk kalmeringsmiddel voor het zenuwstelsel. Alcoholgebruik tast de neurotransmitters tijdelijk aan. De zenuwsignalen hebben een bepaalde tijd nodig om de hersenen te bereiken. Die tijd zal na alcoholgebruik toenemen. Alcohol drinken laat de vermoeidheid stijgen.
 • Slechte hydratatie. Het is fundamenteel dat je genoeg water drinkt. De symptomen van uitdroging zijn onder andere hoofdpijn, concentratieproblemen en een zwaar gevoel.

Je moet dus voorzichtiger zijn bij de keuze van je voeding want er is een verband tussen voeding en vermoeidheid. Kies voedingsmiddelen die meer voedingsstoffen, vitaminen en antioxidanten bevatten. Ze helpen de vertering en ontwikkelen de energie die je nodig hebt om je dagelijkse activiteiten en taken uit te voeren.

Welke voeding houdt het lichaam in evenwicht?

Welke voeding houdt het lichaam in evenwicht

Sommige voedingsmiddelen helpen het lichaam in evenwicht te houden. Ze bevatten veel voedingsstoffen die een stabiel energieniveau kunnen verschaffen. Ze helpen ook om vermoeidheid te bestrijden en zorgen ervoor dat het zenuwstelsel goed werkt. De volgende lijst toont enkele voorbeelden van deze voedingsmiddelen:

 • Volkoren granen zoals haver, rijst, gierst, rogge.
 • Ook peulvruchten zijn een geweldige bron van koolhydraten. Ze verschaffen eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
 • Zaden en noten bevatten een grote hoeveelheid essentiële vetten zoals omega 3- en 6-vetzuren. Dit zijn enkele voorbeelden: pompoenzaden, lijnzaad, walnoten, zonnebloempitten en amandelen.
 • Vruchten zijn een goede bron van energie. Fruit bevat suikers maar ook vezels van een hoge kwaliteit. Bovendien vinden we in fruit veel water en energie. Ze zijn ook gemakkelijk te verteren.

We bevelen ook dit boeiende artikel aan: Hou je cholesterol onder controle: 6 natuurlijke tips

Nog enkele opmerkingen over hoe je lichamelijke en emotionele vermoeidheid kan voorkomen

Lichamelijke en emotionele vermoeidheid voorkomen

Vermoeidheid is niet alleen een lichamelijk probleem. Er kan ook sprake zijn van een vorm van moeheid die je vermogen om activiteiten uit te voeren beperkt. Op zijn beurt kan dit jou op een emotionele en sociale manier beïnvloeden. Vermoeidheid kan verbonden zijn met allerlei symptomen zoals stress, depressie en andere lichamelijke uitingsvormen.

Omdat voeding en vermoeidheid samengaan moet je dus een evenwichtig dieet volgen. Daarnaast zijn er nog andere aanbevelingen waarmee je lichamelijke en emotionele vermoeidheid kan overwinnen.

Overige aanbevelingen

 • Neem een ontbijt. Door te ontbijten zal je tijdens de ochtend geen honger hebben. Het zal je ook meer energie geven. Eet elke morgen minstens een kop warme ontbijtgranen en fruit.
 • Zoek manieren om je stress te verminderen. Dit zal ook je cortisol-spiegel laten dalen.
 • Probeer elke nacht 7 tot 9 uren te slapen.
 • Streef ernaar om tijdens de dag lichamelijke activiteiten of hobby’s uit te voeren die je helpen ontspannen en je stressniveau verminderen.
 • Je kan ook energiesupplementen innemen zoals ginseng of koninginnengelei. Ze bevatten niet alleen vitaminen en mineralen maar het zijn ook geweldige antioxidanten.
 • Drink theesoorten die helpen om je lichaam energie te geven. Je kan bijvoorbeeld muntthee of kaneelthee proberen.
 • Neem een pauze van 30 minuten. Dit kan je echt opnieuw opladen. Doe na de lunch een dutje als je kunt.
 • Wees niet te hard voor jezelf en zet jezelf niet te veel onder druk. Wees in de verschillende gebieden van je leven flexibel en mild.
 • Bekijk je prioriteiten opnieuw en schenk aandacht aan je persoonlijke behoeften. Verschuif ze niet naar het einde van je lijst.
 • Merk je symptomen van een depressie op? Heb je het gevoel dat je niet in staat bent om persoonlijke conflicten te overwinnen? Maak dan een afspraak bij een psycholoog. Professionele hulp kan je vaak helpen om de perfecte oplossingen te vinden. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Stanhope KL., Sugar conumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
 • Venkataraman A., Kalk N., Sewell G., Ritchie CW., et al., Alcohol and alzheimer’s disease does alcohol dependence contribute to beta amyloid deposition, neuroinflammation and neurodegeneration in alzheimer’s disease? Alcohol Alcohol, 2017. 52 (2): 151-158.
 • McLellan TM., Caldwell JA., Lieberman HR., A review of caffeine’s effects on cognitive, physical and occupatoinal performance. Neurosci Biobehav Rev, 2016. 71: 294-312.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.