7 tekenen dan je niet genoeg water drinkt

2 juni 2018
Op gezondheidsproblemen te voorkomen en goed gehydrateerd te blijven, is het belangrijk om tussen de 6 en 8 glazen water per dag te drinken. Groenten en fruit eten zullen je ook helpen om je goed gehydrateerd te houden.

De dagelijkse waterconsumptie is een gezonde gewoonte die iedere persoon aan zijn routine zou moeten toevoegen. Maar hoe weet je nu dat je niet genoeg water drinkt?

Dit vocht, dat de basis is van al onze dranken, speelt een fundamentele rol in onze gezondheid. Ten eerste is water aanwezig in alle functies van al onze organen.

De opname in ons lichaam zal er voor zorgen dat de circulatie verbetert. Het zal ook de zuurstofopname van de cellen verbeteren. Tot slot houdt het ook onze weefsels in goede conditie.

Het is ook essentieel voor de ontgiftingsprocessen van het ontlastingssysteem. Bovendien bindt het zich met afval in het lichaam om deze gemakkelijker te verwijderen.

Het probleem is dat de mens over het algemeen niet genoeg water drinkt. Het gevolg hiervan is dat het lichaam harder moet werken om zijn taken te vervullen.

Hoewel er in het begin geen bijwerkingen zijn kan een tekort aan water beetje bij beetje tot symptomen leiden. Deze symptomen kunnen je kwaliteit van leven beïnvloeden.

Hierdoor is het heel belangrijk om de tekenen te herkennen als je niet genoeg water drinkt. Op het moment dat je deze symptomen herkent is het heel belangrijk om zo snel mogelijk meer vocht binnen te krijgen.

Let op volgende tekenen!

7 tekenen dan je niet genoeg water drinkt

1. Constipatie

Constipatie kan een teken zijn van te weinig vocht

Constipatie is een spijsverteringsstoornis die te maken heeft met de ontlasting. Bij constipatie kan het immers moeilijk of onmogelijk zijn om uitwerpselen op geregelde tijden uit het lichaam te verwijderen.

Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie in de darmen. Hierdoor kan de activiteit van de gezonde bacteriën afnemen en kan er een overschot aan gas ontstaan.

 • Het kan veroorzaakt worden door een ongezond dieet. Het komt echter ook frequent voor als je niet genoeg water drinkt.
 • Vocht werk ook als een smeermiddel voor de darmen. Dit vergemakkelijkt het transport van afval tot dit verwijderd wordt.

2. Droge huid

De eerste tekenen dat je niet genoeg water drinkt openbaren zich door een droge, matte huid.

Uiteraard is het mogelijk dat deze symptomen veroorzaakt worden door externe factoren. Je mag echter niet uit het oog verliezen dat niet genoeg water drinken hier hier ook aan de basis van kan liggen.

 • Water helpt om het bloed op een correcte manier door de aderen te transporteren. Dit is essentieel voor het onderhouden van een optimale olieproductie in je huid.
 • Zonder water zullen de huidcellen beginnen uit te drogen waardoor het regeneratieproces niet kan plaats vinden.

3. Droge tong en mond

Een droge mond kan veroorzaakt worden door een tekort aan water

Als je niet genoeg water drinkt kan een tekort aan water een droge tong en mond veroorzaken. Bovendien kan een tekort aan water een verminderde speekselproductie veroorzaken.

 • Normaal gezien start dit met een constant gevoel van dorst dat, over het algemeen, kan opgelost worden door het drinken van water.

4. Wallen onder de ogen

Een ander esthetisch gevolg van het drinken van te weinig water is het verschijnen van wallen onder je ogen.

 • Dit symptoom wordt veroorzaakt door uitdroging, aangezien het vochtretentie en ontstekingen veroorzaakt.
 • Bovendien zal te weinig water drinken invloed hebben op de bloedsomloop. Kort gezegd voorkomt uitdroging dat het bloed de cellen op een correcte manier van zuurstof voorziet.
 • Als conclusie kunnen we dus stellen dat het onvermijdelijk is dat dit de gezondheid van je huid beïnvloed.

5. Spierpijn

Spierpijn kan voorkomen als je niet genoeg water drinkt

Te weinig vocht drinken, zoals water, is een factor die invloed heeft op terugkerende spierpijn.

 • Water is essentieel voor een correcte balans van de elektrolyten in ons lichaam. Dit zijn de deeltjes  die de gezondheid van onze spieren regelt.
 • Spieren moeten voldoende vocht hebben om ze sterk en ontstekingsvrij te houden.

6. Migraine

Erge hoofdpijn, zoals die je bij migraine hebt, kan veroorzaakt worden doordat je te weinig water drinkt.

 • Dit komt doordat een tekort aan water een effect heeft op het vermogen van je lichaam om de cellen van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Dit verhoogt de stress en druk in je schedel.
 • Vocht is noodzakelijk om het zenuwstelsel operationeel te houden. Ook zal dit ervoor zorgen dat je hormonale activiteit op het correcte peil blijft.

7. Wijzigingen in de urine

Je urine kan je vertellen of je voldoende drinkt

Het is niet noodzakelijk om aan een dokter te vragen om een urinestaal te nemen om te weten dat je lichaam een tekort aan vocht heeft en dringend water nodig heeft.

Je kunt zelf gemakkelijk je urine analyseren. Op die manier kan je gemakkelijk zien of je te weinig water drinkt en of dit een invloed heeft op je nieren.

 • Indien je minder naar de badkamer gaat en wanneer je toch gaat, de urine een sterke gele kleur heeft.
 • Het is mogelijk dat de geur sterker is dan normaal. Dit komt door het tekort aan vocht.
 • Soms zal je het gevoel hebben naar het toilet te moeten. Bij aankomst zal er echter geen urine komen.
 • De neiging om urineweginfecties te hebben verhoogd alarmerend.

Herken je jezelf in deze symptomen? Indien dat het geval is zou het heel goed zijn voor jezelf, om te beginnen met meer water te drinken gedurende de dag.

Zorg ervoor dat je tussen de 6 en 8 glazen water drinkt per dag. Bovendien kun je het best voedsel dat veel vocht bevat, zoals fruit en groenten eten.