Constipatie verhelpen met zelfgemaakte remedies

Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt gebruiken tegen constipatie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de voordelen van broccoli!
Constipatie verhelpen met zelfgemaakte remedies

Laatste update: 12 februari, 2019

Een van de meest voorkomende en ongemakkelijke spijsverteringsproblemen dat een groot aantal mensen over de hele wereld treft, is constipatie. Constipatie is ook een aandoening die op elke mogelijke leeftijd kan voorkomen. Gelukkig kun je constipatie verhelpen met zelfgemaakte remedies.

Om die reden zullen we in dit artikel enkele van deze zelfgemaakte remedies tegen constipatie met jullie delen. De effecten van deze remedies zijn vrijwel meteen merkbaar en geven je, in de mate van het mogelijke, een direct gevoel van verlichting.

Constipatie verhelpen door genoeg water te drinken

Het kan eenvoudig klinken, maar water is een van de meest effectieve remedies voor constipatie. Meer nog, het is absoluut noodzakelijk dat je elke dag ongeveer acht glazen water drinkt. Ons lichaam bestaat namelijk voor 80 procent uit water en al onze organen vertrouwen dan ook op water om te kunnen werken.

Ook helpt water ons lichaam om voedingstoffen naar elke mogelijke cel te transporteren. Daarnaast zorgt water voor de nodige hoeveelheid vocht, waardoor onze stoelgang zacht is en we onze uitwerpselen veel gemakkelijker kunnen kwijtraken. Dit is natuurlijk cruciaal om constipatie te voorkomen.

Consumeer meer vezelrijke voedingsstoffen

Consumeer meer vezelrijke voedingsstoffen zoals broccoli

Wanneer je je best doet om in je eetpatroon meer vezelrijke producten op te nemen, zal je jouw lichaam helpen om constipatie te voorkomen. Wanneer je al last hebt van constipatie, eet je bij voorkeur nog meer voedingstoffen die rijk zijn aan vezels om zo de situatie om te keren en het probleem op te lossen.

Het is dus heel belangrijk dat je elke dag minstens twee à drie porties fruit of groenten eet om constipatie te verhelpen.

In dit volgende deel zullen we je een lijstje geven met voedingsstoffen die je, wanneer je ze regelmatig eet, kunnen helpen om constipatie en een heleboel andere spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Bonen, en over het algemeen alle peulvruchten

Deze zijn namelijk erg rijk aan vezels en eiwitten. Ze bevatten maar een kleine hoeveelheid vet en zijn daarom ook een goede vleesvervanger.

Broccoli

Deze groente is erg rijk aan vezels het heeft een overvloed aan antibiotische eigenschappen. Het is ook erg bekend door de aanwezigheid van anti-kankerverwekkende stoffen die het zou hebben.

Noten en gedroogd fruit

Denk bijvoorbeeld aan onder andere vijgen, rozijnen, gedroogde pruimen en abrikozen, welke zorgen voor een gevoel van verlichting bij constipatie. Ze hebben namelijk een stimulerend effect op de ingewanden en zorgen ervoor dat de stoelgang gemakkelijker plaatsvindt. Ze zijn dus ideaal om constipatie te verhelpen.

Rauwe noten en zaden

Denk aan zonnebloempitten, hazelnoten en kastanjes, die super gezond zijn dankzij de vele vezels die ze bevatten. Daarnaast voorzien ze jouw lichaam ook van proteïnen, vitamine E en calcium.

Kersen

Deze bevatten ellaginezuur, een samenstelling die veel anti-kankerverwekkende stoffen bevat en die zeer doeltreffend is om constipatie te verhelpen. Kersen worden bijvoorbeeld ook gebruikt om de nieren te zuiveren.

Bananen

Bananen bezitten een grote hoeveelheid vezels en stimuleren dan ook de spijsvertering. En uiteraard is een goede spijsvertering cruciaal in het gevecht tegen constipatie.

Appels

Een andere vezelrijke fruitsoort is de appel. Appels bevatten pectine en pectine stimuleert een goede werking van de ingewanden. Appelazijn is dan ook een uitstekend natuurlijk laxeermiddel. Laat twee lepels appelazijn oplossen in een half glas water en drink dit bij je ontbijt. Succes gegarandeerd.

Wortels

Deze zijn rijk aan bètacaroteen en werken als een natuurlijke ontgifter. Ook deze groente bevat veel vezels en zoals je ondertussen weet, zorgen vezels voor een goede werking van het spijsverteringsstelsel. Wortels kunnen dus goed van pas komen om een regelmatige en makkelijke stoelgang te verkrijgen.

Groene groenten

Denk aan groenten zoals onder andere spinazie en bloemkool, welke ervoor zorgen dat je lichaam een grote hoeveelheid essentiële vitamines en mineralen opneemt, die op hun beurt een goede werking van je lichaam bevorderen en zo constipatie voorkomen.

Drink verse sapjes en smoothies

Drink verse sapjes en smoothies om constipatie te verhelpen

Om je constipatieproblemen op een doeltreffende manier te verbeteren, raden we je aan voldoende sapjes die gemaakt zijn van verse fruitsoorten en groenten te drinken. En eerlijk, die sapjes en smoothies zijn ook gewoon heel lekker.

De sapjes en smoothies die je thuis zelf maakt zijn veel gezonder dan diegene die je in de winkel koopt en ze bevatten ook meer antioxidanten. Die antioxidanten zijn noodzakelijk om de giftige stoffen die zich opstapelen wanneer je problemen hebt met je stoelgang uit je lichaam te verwijderen

Gebruik gezonde oliesoorten

Het is erg belangrijk dat je gezonde en natuurlijke oliesoorten gebruikt wanneer je je maaltijden klaarmaakt. Voorbeelden van gezonde olies zijn kokosolie en olijfolie. Deze zijn niet alleen gezonder, maar helpen ook flatulentie en andere symptomen die typisch zijn voor constipatie te verlichten.

Neem regelmatig probiotica op

Bananen, tomaten, knoflook, uien en asperges bevatten probiotica. Probiotica bevorderen een goede werking van de ingewanden en het spijsverteringssysteem. Met andere woorden: probiotica zijn erg nuttig om uitwerpselen op een regelmatige en gemakkelijke manier uit je lichaam te verwijderen en zo constipatie te vermijden.

Reinig je dikke darm regelmatig met zuurstofhoudende producten

Het is wetenschappelijk bewezen dat het reinigen van je dikke darm met zuurstofhoudende producten niet alleen kan helpen bij het verlichten van constipatie, maar ook bij het verwijderen van de giftige stoffen die zich in de ingewanden hebben opgestapeld.

Het gebruik van deze producten is niet echt alledaags, maar het is wel erg veilig, aangezien deze producten geen schadelijk effect hebben op het spijsverteringskanaal. Ze zijn namelijk heel wat milder dan andere vaak gebruikte laxeermiddelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tramonte, S. M., Brand, M. B., Mulrow, C. D., Amato, M. G., O’Keefe, M. E., & Ramirez, G. (1997). The treatment of chronic constipation in adults: A systematic review. Journal of General Internal Medicine. https://doi.org/10.1007/s11606-006-0003-5
  • Getto, L., Zeserson, E., & Breyer, M. (2011). Vomiting, Diarrhea, Constipation, and Gastroenteritis. Emergency Medicine Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.emc.2011.01.005
  • Koebnick, C., Wagner, I., Leitzmann, P., Stern, U., & Zunft, H. J. F. (2003). Probiotic beverage containing Lactobacillus casei Shirota improves gastrointestinal symptoms in patients with chronic constipation. Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2003/654907
  • Do Espírito Santo, A. P., Cartolano, N. S., Silva, T. F., Soares, F. A. S. M., Gioielli, L. A., Perego, P., … Oliveira, M. N. (2012). Fibers from fruit by-products enhance probiotic viability and fatty acid profile and increase CLA content in yoghurts. International Journal of Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.12.025
  • Moreno, D. A., Carvajal, M., López-Berenguer, C., & García-Viguera, C. (2006). Chemical and biological characterisation of nutraceutical compounds of broccoli. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2006.04.003
  • VV.AA. (2018).Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877547/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.