8 dingen die je zou moeten weten over je colon

Negeer agressieve diëten die beloven om je colon te reinigen. Om een gezonde colon te behouden, zou je een gezond dieet moeten volgen, dat weinig vet bevat en rijk is aan vezels.
8 dingen die je zou moeten weten over je colon
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 07 november, 2022

Het colon is het laatste deel van ons spijsverteringsstelsel. De primaire functie van het colon is water aantrekken, afval opslaan, de vochtbalans in het lichaam behouden en een aantal belangrijke vitaminen absorberen, zoals vitamine K. Daarom is je colon verzorgen erg belangrijk voor je algehele gezondheid. Hieronder zullen we daarom 8 dingen met je delen die je zou moeten weten over je colon.

1. Pas op met het prikkelbaredarmsyndroom

Het prikkelbaredarmsyndroom is een aandoening die veel voorkomt, vooral bij vrouwen, en die gekarakteriseerd wordt door diarree, een opgezwollen maag en constipatie. Deze symptomen kunnen ook verscheidene maanden aanhouden. Daarom is het erg belangrijk om contact op te nemen met een dokter wanneer de eerste tekenen naar voren komen.

2. Het slecht functioneren van je colon zorgt voor diarree

Wanneer onze colon niet goed werkt en moeite heeft om de voedingsstoffen en vloeistoffen te absorberen die we innemen, dan krijgen we mogelijk diarree. Om de wanden van de dikke darm beter te laten werken, raden we aan om rijst, appelmoes, bananen en geroosterd brood te eten.

3. Het zorgt ook voor constipatie

Constipatie

Het colon is ook verantwoordelijk voor het veroorzaken van constipatie . Over het algemeen ontstaat dit vaak door lage darmactiviteit die verscheidene dagen aanhoudt, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is erg belangrijk om genoeg vezels te consumeren en genoeg water te drinken als je last hebt van constipatie.

4. Let goed op aambeien

Aambeien is een van de aandoeningen waar onze colon last van kan hebben. Het is een ontsteking van de aders en slagaders van het rectum of bepaalde gebieden hier in de buurt. Alhoewel het beschamend kan zijn, is het erg belangrijk om op te passen. Je kan daarom het beste contact opnemen met een dokter en een dieet rijk aan vezels volgen.

5. Pas op met colonkanker

Colonkanker is een van de meest voorkomende ziektes in verschillende landen. Net als bij andere soorten, is het een vorm van kanker die gekarakteriseerd wordt door de verschijning van maligne cellen. Omdat het een plek is waar afval en verschillende soorten bacteriën ophopen, is het erg makkelijk voor kanker om hier te ontstaan.

Deze soort ziekte kan echter makkelijk gedetecteerd worden. Je dokter zal eerst bepalen of je fecaal occult bloed hebt, voordat er naar andere symptomen wordt gekeken. Dit is een simpele en pijnloze test, die ons zal helpen om dit kwaad, dat veel pijn en ongemak veroorzaakt, te elimineren.

6. Laat je niet misleiden

Vezelrijke Voeding

In recente jaren is het een normale gewoonte geworden om een behandeling of een colonreiniging te ondergaan. Hier moet je echter erg voorzichtig mee zijn. Deze behandelingen werken vaak niet en ze zijn ook erg agressief voor je organen.

Je kan het beste je colon natuurlijk reinigen door voedingsmiddelen te consumeren die veel vezels bevatten.

7. Wat zijn de afmetingen van onze colon?

Het colon is ongeveer 1,5 meter lang en heeft een diameter van ongeveer 6,5 centimeter. Deze darm begint in het midden van onze maag en eindigt bij het rectum. De kenmerken van het colon en zelfs sommige functies die het colon uitvoert kunnen verschillen per diersoort, maar bij de meeste gewervelde dieren is dit min of meer hetzelfde.

8. Consumeer gezonde voedingsmiddelen

Voor een goede algehele gezondheid en om onze colon in uitstekende conditie te houden, is het erg belangrijk om een dieet te volgen met weinig vet en veel vezels. Op die manier zullen we er vervolgens voor zorgen dat onze colon de essentiële functies op de best mogelijke manier uitvoert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.