Aandacht! Verboden voedsel bij prikkelbare darmen

Pas op met voedsel die de klachten van een prikkelbare darm zouden kunnen verergeren.
Aandacht! Verboden voedsel bij prikkelbare darmen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 29 december, 2022

Mensen die last hebben van prikkelbare darmen kunnen de symptomen verlichten of verbeteren door een regelmatig en gebalanceerd dieet te volgen, wat hen toelaat een normaal leven te leiden.

De klachten die veroorzaakt worden door het prikkelbare darmsyndroom kunnen erg ongemakkelijk zijn en heel wat problemen veroorzaken. Iedereen die last heeft van dit syndroom kan verschillende ongemakken ervaren, omdat niet elk organisme op dezelfde manier reageert. Bepaalde soorten voedsel kunnen voor sommige mensen problematisch zijn en voor anderen weer niet.

Daarom zullen wij je vertellen over de voedingsstoffen die je beter niet kan of mag eten wanneer je last hebt van prikkelbare darmen, aangezien het eten van dit voedsel het probleem zelfs kan verergeren.

Vermijd gefrituurd voedsel en fastfood

hamburger

Gefrituurd voedsel als friet, kip en eigenlijk alles wat gefrituurd is in veel olie kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid en is al helemaal beter om te vermijden als je lijdt aan het prikkelbare darmsyndroom. Fastfood zoals hamburgers, pizza en hotdogs behoren ook tot dit lijstje, aangezien deze maaltijden je probleem nog veel erger kunnen maken.

Voedsel stomen of in de oven bakken kan een gezond alternatief vormen voor frituren. Gebakken voedsel, of het nu in een pan of grill gebeurt, is ook veel gezonder. Wanneer je toch een beetje olie nodig hebt, kies je het beste voor olijf- of kokosolie

Eet zo weinig mogelijk rood vlees als je last hebt van prikkelbare darmen

We raden je aan zo veel mogelijk te vermijden rood vlees te eten, met inbegrip van worst, ham, gehakt en karbonade, omdat deze vleessoorten meer tijd nodig hebben om verteerd te worden en daardoor langer in je lichaam verblijven. Daarom beïnvloeden ze ook je darmgezondheid.

Veel mensen kunnen niet zonder een degelijke portie vlees als lunch of avondmaal, maar eigenlijk moet je proberen maximaal drie keer week vlees te eten. Als je dan vlees eet, doe je dat ook het beste gebakken of gekookt, mager, mals en zonder vet.

Zeg NEE tegen melkproducten

melk

Melkproducten moeten ver weg gehouden worden van mensen die last hebben van prikkelbare darmen, aangezien er niet de nodige vezels inzitten voor een degelijke vertering en ze daarnaast ook nog lactose en vet bevatten. Wei-eiwit en caseïne vergroten ook de kans op verteringsproblemen, zoals zware diarree en constipatie.

Koemelk kan vervangen worden door amandelmelk, soja-melk of onbewerkte geitenmelk.

Wees voorzichtig met eidooiers

Je kan het beste zo weinig mogelijk eieren eten of op z’n minst de dooier vermijden. Een eidooier bevat namelijk veel vetten. Eiwit is gemakkelijker te verteren en dus ook gezonder.

Vermijd suiker en artificiële zoetstoffen

suikertjes

In geraffineerde suikers zitten geen vitamines of mineralen. Ze geven enkel koolhydraten af en bieden dus geen enkel voordeel aan je lichaam. Alle geraffineerde suikers en artificiële zoetstoffen zorgen in het algemeen gemakkelijk voor verteringsproblemen. Daarom is het het beste de consumptie ervan zo veel mogelijk te beperken.

Een gezond alternatief is om onbewerkte biologische honing te gebruiken, omdat het je de energie geeft die nodig is voor een gezonde en natuurlijke dagelijkse levensstijl.

Drink geen dranken die veel cafeïne of suiker bevatten

Koolzuurhoudende dranken bevatten, zoals we allemaal wel weten, veel suiker. Deze dranken zijn slecht voor de vertering, omdat ze kunnen leiden tot dehydratie. Wanneer je lichaam niet genoeg water krijg, kan dat dan weer constipatie veroorzaken.

Als je koffie wil drinken (omwille van de cafeïne), drink je het beste ook veel water. Groene thee is ook een goede optie, samen met verse en zelfgemaakte fruitsappen. Op die manier bevorder je de vertering en krijg je vanzelf een goede darmgezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wilczek MM, Olszewski R, Krupienicz A. Trans-Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Urgent Need for Legislation. Cardiology. 2017;138(4):254-258.
  • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673.
  • Lee HS, Lee KJ. Alterations of Food-specific Serum IgG4 Titers to Common Food Antigens in Patients With Irritable Bowel Syndrome. J Neurogastroenterol Motil. 2017 Oct 30;23(4):578-584

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.