Dagelijks groene thee drinken biedt 6 belangrijke voordelen

Hoewel groene thee veel voordelen biedt voor onze gezondheid, is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van drie kopjes niet te overschrijden. Dit zou namelijk slaapstoornissen en nervositeit kunnen veroorzaken.
Dagelijks groene thee drinken biedt 6 belangrijke voordelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dagelijks groene thee drinken is een gewoonte die over de hele wereld populair is geworden. Dat komt onder andere door de afslankende eigenschappen die deze thee heeft. Het is momenteel een van de meest geconsumeerde dranken. Daarnaast wordt het dankzij de vele essentiële voedingsstoffen die het bevat ook gezien als een natuurlijk geneesmiddel tegen bepaalde ziektes.

Groene thee is rijk aan antioxidante, ontstekingsremmende en vochtafdrijvende stoffen. Al deze stoffen zorgen ervoor dat de uitscheidingsorganen beter in staat zijn om gifstoffen te verwijderen.

Bovendien bevat het vitamines en mineralen, maar zeer weinig calorieën. Daarnaast biedt het veel voordelen voor het lichaam wanneer het regelmatig wordt gedronken.

Omdat het een van de belangrijkste bronnen is van epigallocatechinegallaat (EGCG), een soort catechine, wordt het ook als anticarcinogeen beschouwd.

Sommige mensen zijn zich nog steeds niet bewust van de geweldige eigenschappen van deze thee. Daarom delen we in dit artikel zes redenen om van het drinken van groene thee een dagelijkse gewoonte te maken.

1. Dagelijks groene thee drinken helpt om hartziekten te voorkomen

Dagelijks groene thee drinken zorgt voor een gezond hart

De antioxidanten in groene thee zijn nuttig voor het beperken van de opeenstapeling van slecht cholesterol (LDL) in de slagaders. Zo voorkomen ze de vorming van plaque en obstructies.

Deze stoffen helpen om de bloedbaan te reinigen. Daarnaast bevorderen ze de regulatie van vetten in het hele lichaam.

Bovendien helpt de ontstekingsremmende werking om het risico op hoge bloeddruk en chronische hartaandoeningen te verminderen.

Het gehalte aan flavonoïden helpt om de bloedsomloop gezond te houden. Tevens voorkomt dit de vorming van bloedproppen en bloedstolsels.

Het is daarnaast een goed middel om het risico op hartaanvallen en hartfalen te verkleinen. Maar dat geldt alleen wanneer je er redelijke hoeveelheden van drinkt.

2. Dagelijks groene thee drinken helpt om overgewicht tegen te gaan

Mensen die lijden aan overgewicht of obesitas kunnen groene thee in hun dieet op te nemen. Dit zal hen meerdere voordelen opleveren.

 • Dit ingrediënt vermindert niet alleen het risico op hartproblemen. Het helpt ook om overtollig lichaamsvet makkelijker te verwijderen.
 • De catechinen hebben een gunstig effect op het lichaam. Ze zorgen er namelijk voor dat het beter in staat is om calorieën te verbranden.
 • Bovendien is groene thee zeer verzadigend en helpt het dus om te voorkomen dat je meer eet dan nodig is.
 • De ontgiftende eigenschappen van deze thee helpen daarnaast om de gifstoffen te verwijderen. Deze gifstoffen belemmeren de processen in het bloed om het vet te verminderen.
 • Tot slot is het ook een natuurlijk diureticum. Het helpt dus om opgehoopt vocht dat een negatieve invloed heeft op gewichtstoename, uit het lichaam te drijven.

3. Dagelijks groene thee drinken werkt laxerend

Dagelijks groene thee drinken zorgt voor een gezonde stoelgang

Mensen die last hebben van chronische constipatie kunnen hun problemen oplossen door regelmatig groene thee te drinken. Dat geldt ook voor mensen met een trage spijsvertering.

De milde laxerende werking stimuleert de stoelgang, waardoor het de verwijdering van afvalstoffen in de darmen bevordert.

Bovendien bestrijdt het buikontsteking en vergemakkelijkt het de behandeling van indigestie, darmgas en andere veelvoorkomende problemen met de spijsvertering.

4. Dagelijks groene thee drinken reguleert de bloedsuikerspiegel

Aangezien het de gezondheid van je stofwisseling bevordert, is groene thee een natuurlijke oplossing voor een hoge bloedsuikerspiegel.

De voedingsstoffen die het bevat helpen het lichaam om koolhydraten op de juiste manier te verwerken. Koolhydraten vormen een belangrijke bron van energie voor het lichaam.

Wanneer ze niet goed door het lichaam worden geabsorbeerd, kunnen ze pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Daarnaast zorgt groene thee er ook voor dat insuline beter wordt gebruikt door het lichaam. Dit is erg belangrijk voor het voorkomen van diabetes.

5. Dagelijks groene thee drinken houdt de lever gezond

Dagelijks groene thee drinken houdt je lever gezond

Het dagelijks drinken van groene thee is een eenvoudige en effectieve manier om je lever te ontgiften. Op die manier kan je  chronische ziekten voorkomen.

 • De antioxidante bestanddelen helpen om gifstoffen die door dit orgaan worden gefilterd af te breken en te elimineren.
 • EGCG, een van de bestanddelen van groene thee, minimaliseert de schade veroorzaakt door alcohol en sigaretten. Dit zorgt ervoor dat het risico op kanker en leververvetting kleiner wordt.
 • Het vermindert ook ontstekingen. Daarnaast zorgt het ervoor dat het lichaam voldoende gal aanmaakt. Dat is nodig om de vertering van vetten mogelijk te maken.

6. Dagelijks groene thee drinken voorkomt voortijdige veroudering

Groene thee zit vol antioxidanten, vitamines en mineralen. Daarom wordt het beschouwd als een van de beste bondgenoten om het risico op vroegtijdige cellulaire veroudering te verminderen.

 • Dit betekent niet alleen dat het rimpels en tekenen van veroudering in de huid voorkomt. Het betekent ook dat het de organen beschermt tegen ziektes die gepaard gaan met veroudering.
 • De flavonoïden en vitamine E ondersteunen cellulaire regeneratie en minimaliseren de negatieve impact van oxidatieve stress.
 • Bovendien is het een goede bondgenoot om het zenuwstelsel en de hersenen gezond te houden. Hierdoor wordt het risico op neurodegeneratieve ziekten een stuk kleiner.

Hoewel groene thee een hoop voordelen biedt, is het belangrijk om er niet mee te overdrijven. Het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (drie kopjes per dag), kan namelijk negatieve effecten hebben.

Aangezien het cafeïne bevat, kan het consumeren van hoge doses groene thee slaapstoornissen en nervositeit veroorzaken.

Het is geen goed idee om het gebruik ervan te combineren met medicijnen of alcoholische dranken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.