Elf dringende signalen die wijzen op leververgiftiging

De lever is een belangrijk orgaan in het menselijk lichaam. Het is bovendien erg gevoelig voor ontsteking, medicatie, genetische afwijkingen, industriële gifstoffen en zelfs voor bepaalde elementen in de natuur.
Elf dringende signalen die wijzen op leververgiftiging
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De lever is het voornaamste orgaan dat verantwoordelijk is om voedingsstoffen, medicijnen en andere giftige bestanddelen te metaboliseren. Dit orgaan kan getroffen worden door leververgiftiging.

De lever is met andere woorden een grote filter die giftige elementen uit elkaar haalt. Het doet dit voordat het de bloedstroom en andere weefsels bereikt.

Maar in sommige gevallen kan het lichaam deze bestanddelen niet op de juiste manier verwerken. Het gevolg is dan dat ze de lever kunnen beschadigen.

Wat is leververgiftiging?

Hepatotoxiciteit is de eigenschap van sommige stoffen, zoals medicijnen, die ze in staat stelt de lever te beschadigen. De lever kan dus beschadigd raken wanneer hij blootgesteld wordt aan een medicijn of aan een niet-medicinaal element.

Het vermogen van de lever om bestanddelen te filteren, maakt dit orgaan kwetsbaar voor toxiciteit.

Leververgiftiging is eigenlijk een aanzienlijk gezondheidsprobleem in de Verenigde Staten en in Europa. Bovendien is het de laatste jaren steeds meer een probleem geworden. Het zorgt er zelfs voor dat bepaalde producten teruggeroepen worden van de markt.

Dit zijn enkele stoffen die giftig zijn voor de lever:

 • Een ruime variatie aan medicijnen (vooral antibiotica en ontstekingsremmers)
 • Industriële of natuurlijke bestanddelen (zoals bijvoorbeeld champignons, te veel groene thee). Ze veroorzaken een abnormale reactie in het lichaam.

Wat zijn de symptomen van leververgiftiging?

Vermoeidheid door leververgiftiging

De symptomen zijn erg vergelijkbaar met die van virale hepatitis.

Leververgiftiging kan zich eigenlijk manifesteren als elke andere vorm van hepatopathie. Daartoe behoren dus aandoeningen die de lever verhinderen om op een correcte manier te werken.

Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Geelzucht
 • Misselijkheid en braken
 • Veranderingen in de kleur van de stoelgang
 • Donkere urine
 • Vermoeidheid en afmatting
 • Buikpijn en een opgeblazen gevoel
 • Koorts
 • Verlies van eetlust
 • Jeukende huid
 • Kneuzingen

Sommige mensen vertonen geen enkel symptoom, maar meestal kan de aandoening al geïdentificeerd worden kort na blootstelling aan bepaalde gifstoffen die zoals voorspeld de lever aantasten.

In andere gevallen, met andere woorden als er sprake is van niet-voorspelbare hepatische gifstoffen, dan kan het weken of zelfs maanden duren voordat de symptomen optreden.

Welke producten zijn verbonden met leververgiftiging?

Medicatie

Leververgiftiging door medicatie

De Spaanse regelgeving van de Spaanse regering heeft een lijst van medicijnen opgesteld waarvan bewezen is dat ze giftig zijn. Deze lijst kan je helpen om te zien of de medicatie die je neemt en die op basis van planten is, schadelijk kan zijn.

Voedingssupplementen en kruidensupplementen

Vele mensen beseffen het misschien niet, maar sommige remedies op basis van kruiden vormen een risico op leververgiftiging. Daarom is het ook niet aan te raden om producten te combineren.

Dit zijn enkele elementen die op de lijst staan:

 • Morinda citrifollia (nonisap)
 • Viscus album (maretak)
 • Valeriana officinalis
 • Cinnamomum camphora (kamferolie, Vicks VapoRub)
 • Aloë vera
 • Glycine max (soja-isoflavonen)

Paddestoelen

Bepaalde paddestoelen en schimmels bevatten anatoxinen. Dat zijn hepatische gifstoffen. Ze veroorzaken met andere woorden schade aan de cellen en de weefsels in de lever en in de nieren.

Ze kunnen de volgende symptomen veroorzaken:

 • Maagpijn
 • Braken
 • Misselijkheid
 • Bloedingen

Zonder de nodige medische zorg kunnen deze symptomen natuurlijk tot een hartaanval leiden of zelfs in twee dagen tot de dood.

Medicijnen en chemische actieve bestanddelen

Lever onderzoeken

Tot deze categorie behoren cocaïne, ecstasy, pesticiden, herbiciden, vinylchloride en besmette voeding.

Hoe wordt leververgiftiging gediagnosticeerd?

Er bestaan geen tests die uitsluitsel kunnen geven en leververgiftiging diagnosticeren. Aangezien de symptomen vergelijkbaar zijn met andere leverziekten, zullen bepaalde medische tests nodig zijn om virale hepatitis en andere oorzaken uit te sluiten.

Behandeling van leververgiftiging

Pijn door leververgiftiging
Acetylcysteïne is een bestanddeel dat helpt om de gifstoffen uit de lever te verwijderen. Bovendien kan het ook optreden in gevallen van vergiftiging als gevolg van grote hoeveelheden acetaminofen. Behalve dit element bestaat er geen specifieke behandeling of geneesmiddel voor het probleem.

Het is ook essentieel dat de vermoedelijke schuldige verwijderd of vermeden wordt. Wat ook belangrijk is, is de behandeling van de symptomen van leververgiftiging, zoals braken. Daarnaast moet de patiënt rusten en bestanddelen vermijden die de symptomen nog verergeren.

Gevaren

In het algemeen zullen de symptomen van leververgiftiging meestal verbeteren wanneer het giftige bestanddeel verwijderd is. Maar als dit het probleem niet oplost, dan kan het tot onherstelbaar leverfalen leiden. Of het kan leiden tot cirrose.

Zoals je ziet, kan leververgiftiging erg ernstig zijn. Het is dus belangrijk dat de waarschuwingssignalen geïdentificeerd worden zodat verdere complicatie vermeden kunnen worden. Aarzel dus niet als je een van deze symptomen opmerkt. Raadpleeg dan zo vlug mogelijk een arts.

Herken de signalen, voordat het te laat is en je een ernstige leverziekte ontwikkelt. Bepaalde veranderingen geven aan dat er een buitensporige hoeveelheid afvalstoffen zich opstapelt in dit zuiverende orgaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Andrade, R. J., M. I. Lucena, and M. García-Cortés. “Hepatotoxicidad por infusión de hierbas.” Gastroenterología y hepatología 25.5 (2002): 327-332.
 • Bessone, F., and H. Tanno. “Hepatotoxicidad inducida por antiinflamatorios no esteroides.” Gastroenterología y hepatología23.4 (2000): 200-205.
 • García-Cortés, M., et al. “Hepatotoxicidad secundaria a” productos naturales”: análisis de los casos notificados al Registro Español de Hepatotoxicidad.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 100.11 (2008): 688-695.
 • Marino, Carlo, et al. “Hepatotoxicidad por drogas: reporte de un caso y revisión de literatura.” Rev. méd. Maule 26.2 (2010): 103-109.
 • Tejada Cifuentes, Francisco. “Hepatotoxicidad por fármacos.” Revista Clínica de Medicina de Familia 3.3 (2010): 177-191.
 • Stournaras E, Tziomalos K. Herbal medicine-related hepatotoxicity. World J Hepatol. 2015;7(19):2189–2193. doi:10.4254/wjh.v7.i19.2189
 • Larrey, D. (2009). [Hepatotoxicity of drugs and chemicals].. Gastroentérologie clinique et biologique. 33. 1136-46.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.