Je lever ontgiften met deze zes gezonde voedingsmiddelen

De gezondheid van de lever is essentieel, want hij is bepalend voor een perfecte werking van de rest van je lichaam. Daarom moet je proberen om een aantal voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet, die de natuurlijke ontgifting van de lever ondersteunen.
Je lever ontgiften met deze zes gezonde voedingsmiddelen

Laatste update: 28 april, 2019

De lever is een van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam en daarom is het dus essentieel om hem gezond te houden. Je lever ontgiften kan hierbij helpen.

Dit orgaan bevindt zich in het bovenste deel van de buikholte, boven de maag en dichtbij de nieren en de darmen. De functie van de lever is om het grootste deel van de chemische bestanddelen in het lichaam onder controle te houden. Hij zorgt ook voor de verwijdering van gal.

De galblaas ondersteunt de afvoer van afvalstoffen uit de lever.

Tijdens het verteringsproces breekt het de vetten af in de dunne darm. Dit orgaan zal dus alles wat uit de maag en de darmen komt, verwerken, afbreken en in evenwicht houden. Het zet ook medicatie om zodat het lichaam die kan gebruiken, zonder dat het last krijgt van giftige effecten.

De lever heeft ook nog andere taken:

  • Het zet het teveel aan glucose om in glycogeen.
  • Dit orgaan regelt de hoeveelheid aminozuren in het bloed.
  • Het metaboliseert alcohol.
  • Bloedklonters worden onder controle gehouden.
  • Het zuivert de bilirubine.

Het is dus niet moeilijk om te begrijpen hoe belangrijk het is om de lever gezond te houden. Bovendien kan je dit gemakkelijk bereiken. Voeg een aantal ontgiftende en zuiverende voedingsmiddelen toe aan je dieet, die je lever ontgiften.

Wanneer moet je je lever ontgiften?

Lever

Dit is wat je eigenlijk altijd moet doen: eet voeding die de lever ontgift en die dit orgaan gezond houdt. Zo kan je schade en problemen voorkomen.

Maar als je de gewoonte hebt om een onevenwichtig dieet te volgen, wees dan alert op de symptomen van een vergiftigde lever. Dit zijn de symptomen:

  • Misselijkheid na het eten van vettige voeding.
  • Buikpijn
  • Constipatie
  • Prikkelbare darm syndroom
  • Een slechte adem, die gepaard gaat met witte vlekken op de tong.

Als je voortdurend last begint te krijgen van deze problemen, probeer dan zo veel mogelijk om de volgende voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet.

1. Je lever ontgiften met knoflook

Knoflook werkt zuiverend en versterkt de gezondheid van de lever. Dat is dankzij de aanwezigheid van selenium, arginine, vitamine B6 en vitamine C.

  • Ten eerste helpt selenium bij de ontgiftingsprocessen. De antioxidanten zorgen voor dit effect.
  • Arginine is een aminozuur. Het bevordert de ontspanning van de bloedvaten. Dit zuur helpt zo om de bloeddruk in de lever op een gezond peil te houden.
  • Tenslotte zijn er de vitaminen en hun vermogens. Vitamine B6 werkt ontstekingsremmend, terwijl vitamine C een antioxidant effect heeft op alle cellen.

2. Grapefruit

Je lever ontgiften met grapefruit

Grapefruit is een citrusvrucht die een grote hoeveelheid vitamine C bevat.

Eigenlijk is het ideaal om elke dag een grapefruit te eten. Als je ervoor kiest om het sap te drinken, onthoud dan dat je beter niet meer dan één glas per dag kunt drinken (200 ml). De beste manier is toch om het sap van één grapefruit te drinken met wat water.

Op die manier vermijd je dat je te veel suiker inneemt.

Misschien lijkt het jou niet zo aantrekkelijk om dit sap met water te drinken. Doe dan grapefruit bij je groene smoothies. Zo worden ze toch een onderdeel van je dieet.

3. Groenten

Sommige groenten kunnen ook helpen om de lever te ontgiften en zorgen dat dit orgaan gezond blijft. We geven je een aantal voorbeelden:

Spinazie

Spinazie verhoogt de productie van gal. De galblaas reinigt de bloedsomloop door gifstoffen te verwijderen. Het neutraliseert ook de effecten van giftige metalen, pesticiden en andere chemicaliën die sommige voedingsmiddelen bevatten.

Rode biet

Je lever ontgiften met rode bietensap

Rode bieten bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten en oplosbare vezels. Dat is de reden dat rode bieten de werking van de lever stimuleren om het bloed te zuiveren.

Broccoli en bloemkool

Zowel broccoli als bloemkool behoren tot de familie van de kruisbloemigen. Beide groenten helpen om de enzymen te produceren die noodzakelijk zijn om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Avocado’s

Avocado’s bevatten veel glutathion. Dit is een van de antioxidanten die de reiniging van de lever bevorderen.

Deze vruchten verschaffen ons ook nog een aantal andere bestanddelen:

  • Vitamine C: Dit element helpt om de oxidatie van de cellen te voorkomen. Het neutraliseert ook de vrije radicalen en beschermt de levercellen.
  • Vitamine E en K: Deze bestanddelen bezitten ontstekingsremmende eigenschappen.

5. Walnoten

Je lever ontgiften met walnoten

Walnoten bevatten omega 3-vetzuren en glutathion. Ze werken reinigend en helpen je lever ontgiften.

Deze noten voorkomen ook dat vet zich in de lever opstapelt. Daarnaast werken ze ook mee aan de opbouw van sterke celmembranen rond de cellen van dit orgaan.

Onthoud echter dat je niet meer dan vijf walnoten per dag mag eten, want ze bevatten veel calorieën.

6. Kurkuma

In kurkuma zit het actieve ingrediënt curcumine. Dankzij dit bestanddeel wordt kurkuma op meerdere manieren gebruikt in oosterse culturen als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Dat is ook de reden dat het een ideaal hulpmiddel is om te zorgen voor een gezonde lever.

Bovendien helpt het ook om de lever te ontgiften en de cellen te vernieuwen. Het verhoogt ook de productie van gal.

We raden ook aan dit te lezen:
Ongelofelijke voordelen van kurkumasap

Ontgift je lever minstens elke zes maanden

Je zou toch minstens twee keer per jaar je lever moeten ontgiften. Wat is hiervoor de belangrijkste reden? De lever is een vitaal orgaan en verantwoordelijk voor meerdere functies, die je de mogelijkheid geven om van een goede levenskwaliteit te genieten.

Probeer daarnaast ook om zo weinig mogelijk schadelijke voeding te eten, zoals gebakken etenswaren en verwerkte producten.

Misschien vormen de voedingsmiddelen in dit artikel nog geen onderdeel van je dagelijks voedingspatroon. Probeer ze vanaf nu geleidelijk aan toe te voegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.