9 voedingsmiddelen trombose en beroerte kunnen helpen voorkomen

Bloedstolsels en trombose zijn extreem gevaarlijk voor je gezondheid. Om de vorming van deze problemen te voorkomen, zou je voedingsmiddelen moeten eten die je helpen je cholesterol  onder controle te houden en je circulatie te verbeteren.
9 voedingsmiddelen trombose en beroerte kunnen helpen voorkomen

Laatste update: 24 oktober, 2018

Trombose en embolieën houden verband met de obstructie van bloedvaten. Ze kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben.

Terwijl trombose zijn oorsprong heeft in de aderen en slagaderen, refereert een embolie aan de werkelijke migratie van een bloedklont door je bloedsomloop. Dit is een risico dat veel mensen lopen. Dit geldt met name voor mensen die spataderen hebben.

Wat kun je echter doen om dit probleem te voorkomen? Het is duidelijk dat je dit niet voor 100% kunt voorkomen. Je kunt je risico erop echter wel verkleinen door een gezondere levensstijl te ontwikkelen.

Je levensstijl veranderen is iets dat je prima kunt doen. Als je de genetische aanleg hebt voor trombose, is het tijd om goed voor jezelf te gaan zorgen. Probeer kritisch na te denken over je dieet en een actiever leven te leiden.

Vandaag willen we je iets leren over dit belangrijke onderwerp. Ook stellen we enkele fantastische voedingsmiddelen voor die je in je dieet kunt opnemen.

Waardoor ontstaan trombose en embolieën?

Bloedklonters die trombose kunnen veroorzaken

Er is niet één aanleiding voor deze aandoeningen. Beide zijn namelijk gebaseerd op een aantal factoren die meestal te maken hebben met je levensstijl, genetische factoren en andere aanverwante aandoeningen.

 • Het hebben van een hoog cholesterol– en triglyceridegehalte.
 • Veel tijd zittend doorbrengen.
 • Het slikken van de anticonceptiepil of oestrogeen (met name voor vrouwen die roken).
 • Een recente operatie
 • Zwangerschap
 • Ernstig overgewicht
 • Hart- of nieraandoeningen
 • Genetische aanleg

Zoals je kunt zien, kunnen veel van deze factoren niet vermeden worden. Zwanger zijn of hoog cholesterol cholesterol hebben betekent echter niet dat je een bloedklonter gaat krijgen.

Je loopt een risico, maar het is geen oorzaak en gevolg.

Laten we eens kijken hoe een trombose verschilt van een embolie:

 • Trombose: een opeenstapeling van bloed in een ader of slagader door stolling, de veranderingen van een bloedvat of het scheren van een slagaderwand.
 • Embolie: dit kan het resultaat zijn van een trombose of door vetopbouw, vruchtwater of zelfs koolstofdioxidebubbels (in het geval van luchtpersduikers of mensen die diepzeeduiken).
 • Een embolie is een obstructie van een slagader ergens in het lichaam, bijvoorbeeld in de longen.

Welke voedingsmiddelen kunnen trombose en beroertes helpen voorkomen?

Citroenen om trombose te voorkomen

1. Citroen

We hebben je al vaker verteld over de voordelen van citroenen. Je weet allang dat ze je immuunsysteem versterken, gifstoffen verwijderen en de gevolgen van vrije radicalen bestrijden. Wist je echter ook dat citroenen erg krachtig kunnen zijn als het gaat om het verbeteren van je bloedsomloop en het verhogen van je productie van rode bloedcellen?

Drink daarom elke dag water met citroensap of voeg een beetje citroensap toe aan je saladedressing.

2. Olijfolie

Eerste persing olijfolie is een cadeautje van de natuur dat veel omega 6-vetzuren bevat. Dat is ideaal voor het reduceren van slecht cholesterol (LDL) in je bloedsomloop.

Met dank aan olijfolie kun je je slagaderen daarom flexibel houden en de ophoping van plaque verminderen. Plaque kan namelijk je bloedsomloop hinderen en je risico op trombose verhogen.

3. Avocado

 • Avocado’s maken niet dik, mits ze met mate gegeten worden. Ze kunnen net zo gezond of zelfs gezonder zijn dan olijfolie zelf.
 • Probeer daarom drie keer per week een avocado te eten bij het ontbijt. Je gezondheid zal je dankbaar zijn.

4. Een teentje knoflook per dag

Knoflook om trombose te voorkomen
 • Eet minstens één teen knoflook per dag.
 • Knoflook is rijk aan allicine. Dit is een enzym dat voor de gezondheid van je hart en je immuunsysteem zorgt. Ook heeft het een anti-coagulerend effect, zodat het bloed blijft stromen.

5. Artisjokken

Neem een gekookte artisjok met een beetje azijn, olijfolie en citroensap in je dieet op. Het is meer dan een gezonde keuze – het is verbazingwekkend!

Deze groente is namelijk een van de beste keuzes om trombose en embolieёn te voorkomen.

6. Selderij

Selderij zit vol antioxidanten, vitamines en fyto-elementen die je bloeddruk reguleren.

 • Deze groente helpt ook de cortisolspiegels in je bloed te verlagen. Cortisol is een stresshormoon dat een zeer negatieve invloed kan hebben op je cardiovasculaire gezondheid.
 • Als je regelmatig selderij eet, zul je schonere slagaderen hebben met minder plaque. Het maakt niet uit of je de selderij rauw eet of in een sapje verwerkt.

7. Cranberrysap

 • Een van de beste natuurlijke opties om je circulatie te verbeteren is cranberry.
 • Deze vrucht verbetert namelijk je circulatie. Dit komt door zijn anti-coagulante werking. Het is echt verbazingwekkend.

Drink daarom cranberrysap en koop ze gedroogd of zelfs bevroren buiten het seizoen.

8. Rode wijn

Rode wijn om trombose te voorkomen

Het drinken van een glas rode wijn per dag kan het risico op het krijgen van een hartaanval of beroerte verlagen.

 • Deze drank op basis van druiven is namelijk rijk aan antioxidanten en ethanol. Deze stoffen reguleren de hoeveelheden slecht cholesterol.
 • Rode wijn vertraagt ook de vorming van plaque in je slagaderen en verbetert je circulatie.

Drink rode wijn echter met mate om van de voordelen te profiteren.

9. Wortels

 • Iedereen houdt van wortels. Ze zijn verfrissend, smaken goed en passen overal bij. Daarnaast zijn ze ook uitstekend als het aankomt op het voorkomen van trombose en embolieёn.
 • Dit komt omdat ze een goede bron van bètacaroteen zijn. Dit is een stof die de kans op een hartaanval beperkt. En het brengt je cholesterolspiegels in balans.

Denk je dat je de inname van deze negen voedingsmiddelen kunt verhogen vanaf nu? Het is het namelijk meer dan waard. Je gezondheid is het waard. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.