Cholesterolverlagende smoothie van meloen en banaan

Deze smoothie van meloen en banaan heeft eigenschappen die kunnen helpen om slecht cholesterol te verlagen en de bloedsomloop te verbeteren. Door er ook nog een beetje kaneel aan toe te voegen, zal de smoothie ook behulpzaam zijn om een te hoog triclyceridengehalte te verlagen.
Cholesterolverlagende smoothie van meloen en banaan
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 06 december, 2018

Deze heerlijke cholesterolverlagende smoothie van banaan en meloen kan helpen om je cholesterolgehalte in balans te houden, waardoor ook je algehele gezondheid en gevoel van welzijn erop vooruit zullen gaan.

Natuurlijke fruitsmoothies zijn een geweldige optie om je cholesterolgehalte te verlagen. Alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan caroteen, vitamine C, antioxidanten, zink en vezels zijn hier ongetwijfeld heel goed voor.

Als je deze cholesterolverlagende smoothie combineert met een gezond en gebalanceerd dieet en daarnaast een actief leven leidt en voldoende aan lichaamsbeweging doet, dan zullen de resultaten van je volgende bloedonderzoek hopelijk ook beter zijn.

Klaar om deze heerlijke smoothie eens te proberen?

De cholesterolverlagende eigenschappen van meloen

Meloen

De bestanddelen van alle meloenen zouden goed zijn voor je gezondheid in het algemeen:

 • Vitamine C is een krachtige antioxidant die kan helpen om de gezondheid van het hart te verbeteren. De vitamine is goed voor lichaamsweefsel, houdt de aderen en slagaderen flexibel en gaat de opeenstapeling van plaque tegen.
 • Meloen bevat ook bètacaroteen, een natuurlijke soort antioxidant die de cellulaire stofwisseling verbetert en versnelt.
 • Tot slot is meloen ook rijk aan kalium. Kalium is erg belangrijk voor de gezondheid van het hart. Door voldoende kalium binnen te krijgen zal je bloeddruk omlaag gaan en voedingsmiddelen die rijk zijn aan natrium beter verwerkt worden.

De cholesterolverlagende eigenschappen van banaan

Banaan

Sommige mensen twijfelen of bananen nu juist goed of slecht zijn voor hun cholesterolgehalte. Net als met de meeste voedingsmiddelen, gaat het er ook bij banaan om dat je de vrucht op de juiste manier in je dieet opneemt, zonder er te veel of te weinig van te eten.

Het lijkt erop dat kleinschalig onderzoek inderdaad heeft aangetoond dat bananen een cholesterolverlagende werking heeft. Dat effect zou echter wel eerder aan de beperkte kant zijn. Het is nu ook niet de bedoeling dat je 5 kilo bananen eet!

Toch maakt dit feitje van deze heerlijke vrucht ook nog eens een gezonde, bijkomende behandeling voor mensen met een hoog cholesterol.

Hoe maak je deze cholesterolverlagende smoothie?

Cholesterolverlagende Smoothie

In deze natuurlijke cholesterolverlagende smoothie combineren we meloen met banaan. Als bananen voor jou vrij moeilijk verteerbaar zijn, dan kun je dit ingrediënt ook vervangen door druiven of een appel.

Door ook nog een beetje kaneel over deze smoothie te strooien, krijg je nog een geweldig ingrediënt binnen om je cholesterolgehalte te verlagen.

Ingrediënten

 • 1 banaan
 • 2 koppen meloen (welke soort je wil) (150 gram)
 • 1 glas water (200 ml)
 • 1 theelepel gemalen kaneel (5 gram)

Instructies

Deze smoothie van meloen en banaan kan al binnen vijf minuten gemaakt zijn. Het enige dat je hoeft te doen is de juiste ingrediënten inslaan.

Het is belangrijk dat de meloen en de banaan niet te rijp zijn. Wanneer deze vruchten te rijp zijn, bevatten ze namelijk erg veel suiker, wat juist negatief kan zijn en er zelfs voor kan zorgen dat de vruchten moeilijk verteerbaar worden.

 • Snijd allereerst de meloen doormidden. Verwijder de pitjes en snijd de meloen in stukjes.
 • Pel de banaan en snijd deze in drie stukken.
 • Doe de banaan en de meloen dan samen in de blender. Mix de ingrediënten een paar minuten. Voeg dan een glas water toe om de smoothie minder dik te maken.
 • Zodra de smoothie klaar is, giet je hem over in je favoriete glas en strooi je er een beetje kaneel overheen. Onthoud dat deze specerij niet alleen hartstikke lekker is, maar ook geweldig is om het cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen.

Maak deze heerlijke cholesterolverlagende smoothie van meloen en banaan twee keer per week en maak altijd gebruik van de meloen die op dat moment in het seizoen is.

We drukken je nogmaals op het hart dat je een gezond dieet moet aanhouden en regelmatig aan lichaamsbeweging moet doen om je cholesterol effectief te verlagen. Raadpleeg bij twijfel je arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wang, H., Cao, G., & Prior, R. L. (1996). Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf950579y
 • Mattes, M. Z., & Vickers, Z. M. (2018). Better-liked foods can produce more satiety. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2017.10.012
 • Gordon, M. (1985). Cholesterol. Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.1108/eb059065
 • Mackowiak K., Torlinska Walkowiak N., Torlinska B., Dietary fibre as an important constituent of the diet. Postepy Hig Med Dosw, 2016. 70: 104-9.
 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety- a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.