8 voordelen van het drinken van appelsap

Naast dat het een gemakkelijke drank is om te maken heeft appelsap veel voordelen voor je inwendige en uitwendige gezondheid.
8 voordelen van het drinken van appelsap
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Appels zijn een van de meest populaire vruchten. Dit komt door hun smaak en veelzijdigheid en omdat je ze als appelsap kunt drinken. 

Wist je dat appelsap grote voordelen voor je gezondheid heeft?

Dit fruit levert je eiwitten en vitamine C en E. Tegelijkertijd levert het je een belangrijke hoeveelheid ijzer en kalium. Dit is essentieel om je lichaam goed te laten werken.

Hoe maak je appelsap?

Het volgende recept is een hele makkelijke manier om een gezond drankje te maken. Je kunt dit zelfs als ontbijt drinken. Het geeft je namelijk de voedingsstoffen die je nodig hebt om je dag met energie te beginnen.

Ingrediënten

 • 4 appels (bij voorkeur rood, maar ze mogen ook groen zijn)
 • 4 koppen water
 • 5 eetlepels citroensap
 • 2 eetlepels biologische honing
 • 1 theelepel kaneelpoeder (optioneel)

Instructies

 • Was de appels goed en snijd ze in vieren. Haal vervolgens het klokhuis eruit. Als je wilt kun je ze ook schillen. De schil biedt echter veel voordelen.
 • Doe vervolgens alle ingrediënten in een blender. Mix alles daarna tot je een gladde drank krijgt.
 • Schenk het in een glas en drink daarna dit heerlijke sap.

De voordelen van appelsap

1. Het verjongt je huid

Het verjongt je huid
 • Dankzij het hoge gehalte aan vitamine C geneest en verjongt appelsap je huid.
 • Het bevat ook vitamine E. Dit is een antioxidant dat ervoor zorgt dat je cellen functioneren zoals ze zouden moeten.

Als resultaat geeft biologische appelsap je huid een verstevigend effect waardoor je een frisse, gezonde huid krijgt.

2. Het zorgt voor je hart

 • Appelsap houdt je hart in vorm. Histidine, ook een van de componenten in appels, werkt als een bloeddrukverlager. Hiermee kun je dus je bloeddruk onder controle houden.
 • Indirect voorkomt appelsap ook de opbouw van cholesterol in je lever. Daardoor voorkomt het dat het later in je bloedbaan terecht komt en beschermt het je cardiovasculaire systeem.

3. Het versterkt je spieren

Het versterkt je spieren
 • Slechts één appel levert je al je dagelijks aanbevolen hoeveelheid kalium. Kalium is een van de essentiële ingrediënten dat ervoor zorgt dat je spieren en zenuwen normaal blijven werken.
 • Bovendien stimuleert appelsap de vorming van spiermassa.
 • Ook verandert het koolhydraten in energie.

4. Het voorkomt gewrichtspijn

Spierpijn kan verdwijnen als je regelmatig appelsap drinkt. Dit is te danken aan de hoge hoeveelheid antioxidanten. Deze houden de opbouw van gifstoffen in je gewrichten tegen.

Tegelijkertijd verhoogt het kalium in appelsap de botdichtheid. Hierdoor is dit sap perfect voor mensen die lijden aan artritis, reuma of gewoon voor ouderen in het algemeen.

5. Het voorkomt bloedingen

Het voorkomt bloedingen

Wanneer je lichaam niet genoeg vitamine K binnen krijgt heb je een verhoogd risico op abnormale bloedingen die het gevolg kunnen zijn van verwondingen, operaties of ziekten.

Wanneer je hiermee geconfronteerd wordt is de hoeveelheid vitamine K die in appelsap zit perfect om je bloed te laten stollen zoals het zou moeten.

6. Het vermindert je gewicht en kledingmaat

Het beste wat je kunt doen om gewicht te verliezen is om appelsap van groene appels te maken. Deze bevatten namelijk slechts 80 calorieën en een hoog vezelgehalte. Daardoor heb je een tijdje geen hongergevoel.

Daarnaast raden we je aan om het sap voor het ontbijt en de lunch te drinken. Als je wilt afvallen beheerst deze drank namelijk je bloedsuikerspiegel en brengt het je spijsvertering op gang.

Beetje bij beetje zul je zien dat je je eetlust beter onder controle krijgt.

7. Het revitaliseert je geest

Het revitaliseert je geest

De kalium, magnesium en fosfor in appels geven ze de mogelijkheid om vermoeidheid en mentale en fysieke uitputting tegen te gaan.

Daarnaast bevat deze drank vitamine B12. De hoeveelheid die je in appelsap vindt is perfect voor het bestrijden van slapeloosheid en nerveuze aandoeningen.

8. Het bestrijdt aandoeningen van de luchtwegen

Als je aan astma lijdt, hoest of andere ademhalingsproblemen hebt, probeer dan appelsap want dankzij de hoge hoeveelheid vitamine C ontlast het je longen en versterkt het je immuunsysteem.

Om optimaal te profiteren van deze voordelen raden we aan dat je een goede hoeveelheid honing aan het sap toevoegt.

We mogen ook niet vergeten te melden dat het ook geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het geneest hoest en verlicht zowel je keel als je luchtwegen.

Waar wacht je nog op? Probeer het uit! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Palomo GI, Yuri JAS, Moore-Carrasco R, Quilodrán PÁ, Neira EA. El consumo de manzanas contribuye a prevenir el desarrollo de enfermedades cardiovasculares y cáncer: Antecedentes epidemiológicos y mecanismos de acción. Rev Chil Nutr 2010;37(3):377-385
 • Healthline.com Potassium [Online] Available at: www.healthline.com/health/potassium
 • Casero T, Recasens I, Carrasco V y Xucla F. Dinámica de acumulación de nutrientes en manzana. Area de Postcollita. CeRTA. Universitat de Lleida (1998)
 • ESCOBAR ARELLANO  EE. Elaboración de una bebida adelgazante con sabor a manzana a base de apio (apium graveolens) y vinagre de manzana en diferentes concentraciones y endulzando con stevia (stevia rebaudiana bertoni) y miel de abeja. Universidad Téncica de Cotopaxi. Latanuga, Ecuador (2010).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.