Acht kenmerken van een vitamine C-tekort

Naast het versterken van je immuunsysteem, is vitamine C nodig voor het herstel van je lichaamscellen en het helen van wonden. Zonder deze vitamine hebben wonden langer nodig om te genezen. Kom meer te weten in dit artikel!
Acht kenmerken van een vitamine C-tekort

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is geen geheim dat vitaminen een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. Ze zijn fundamenteel voor het onderhoud hiervan en zorgen ervoor dat je lichaam correct werkt. Van al deze vitaminen is vitamine C één van de bekendste en belangrijkste. Dit komt niet alleen omdat het nodig is om het immuunsysteem op peil te houden. Het komt ook doordat het een rol speelt bij veel andere lichaamsprocessen.

Regelmatig vitamine C tot je nemen veroorzaakt een aantal dingen, zoals verbeterde bloeddoorstroming, versnelde celgroei alsook een verminderde hoeveelheid celschade veroorzaakt door oxidatie. Ook is deze vitamine nodig om ijzer correct op te nemen in het bloed en om calcium te verwerken. Op zijn beurt levert calcium zelf ook veel interessante voordelen.

Om al deze redenen kan een tekort aan vitamine C een reeks negatieve reacties in je lichaam veroorzaken. Deze hebben zowel invloed op je fysieke als mentale gezondheid. In het begin is het moeilijk om het op te merken, maar naarmate de tijd vordert, beginnen sommige symptomen de kop op te steken en wordt het duidelijk.

Laten we eens kijken!

Mogelijke kenmerken van een tekort aan vitamine C

1. Verdunning van het haar en haaruitval

Een tekort aan vitamine C kan leiden tot haaruitval

Verdund haar en haaruitval worden meestal geassocieerd met verschillende factoren. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de conditie van de hoofdhuid en haar verslechtert.

Een tekort aan vitamine C valt onder deze mogelijke factoren. Dit komt omdat het een essentiële voedingsstof is voor het behoud van collageen en eiwitten die het haar kracht geven.

Een dieet dat geen voedsel bevat met deze vitamine kan droogheid, haaruitval en vroegtijdige kaalheid veroorzaken.

2. Terugkerende infecties

Mensen met een tekort aan vitamine C hebben de neiging om meer infecties te op te lopen dan mensen die er genoeg van binnenkrijgen om gezond te blijven.

Deze voedingsstof is essentieel voor het immuunsysteem van het lichaam. Te weinig hiervan vermindert het vermogen van het lichaam om pathogenen (die allerlei ziekten veroorzaken) te vernietigen.

Steeds terugkerende urineweginfecties, mond- en gebitsproblemen en huidallergieën zijn tekenen die suggereren dat je meer producten met vitamine C moet eten.

3. Stemmingswisselingen

Stress

Hoewel de meeste mensen het negeren, valt de relatie tussen deze vitamine met je emotionele gezondheid niet te ontkennen. Het binnenkrijgen van voldoende vitamine C bevordert mentale stabiliteit, rust en balans van de hormonen die slechte stemmingen veroorzaken. Een laag niveau van vitamine C in je lichaam kan vervolgens irritaties, stress en negatieve emoties veroorzaken.

4. Vermoeidheid

Vermoeidheid of een voortdurend gevoel van moeheid is een symptoom dat veroorzaakt kan worden door veel dingen, inclusief gezondheidsproblemen.

Een tekort aan vitamine C is geen uitzondering. Deze voedingsstof is noodzakelijk voor de beste mentale en fysieke balans. Het niet binnenkrijgen van de juiste hoeveelheid kan ervoor zorgen dat je geen goede rust krijgt. Bovendien versterkt een tekort ook het gevoel van uitputting.

5. Wonden genezen langzamer

Wondje op de knie

Dit voedingsmiddel is nodig voor de juiste zuurstofvoorziening en goed herstel van de cellen. Als gevolg hiervan zorgt een tekort ervan in het lichaam ervoor dat wonden minder snel genezen.

Als je niet genoeg vitamine C binnenkrijgt, komt het vaak voor dat oppervlakkige wonden meer tijd nodig hebben om te genezen. Bovendien kunnen er zelfs ‘s nachts, terwijl je in je bed ligt, blauwe plekken ontstaan.

6. Lichaamspijn

Voortdurende lichaamspijn moet door een specialist worden bekeken. Dat komt omdat er veel dingen zijn die deze pijn kunnen veroorzaken. Één van deze dingen is het gebrek aan zeer veel voorkomende voedingsstoffen, omda t deze voedingsstoffen direct de gezondheid van de spieren en gewrichten beïnvloeden.

Een gebrek aan vitamine C vermindert het vermogen om mineralen op de juiste manier op te nemen. Dit zorgt voor zwakkere spieren.

Bovendien staat het in de weg van een goede collageenproductie. Dit resulteert een verzwakking van het kraakbeen dat je gewrichten beschermt.

7. Droge huid

Droge huid

Dagelijks genoeg vitamine C binnenkrijgen is een van de beste gewoonten om te hebben. Het helpt je om een gladde, mooie, ziektevrije huid te behouden.

Deze voedingsstof vertraagt ​​het vroege verlies van collageen en elastine. Dit zijn twee stoffen die verantwoordelijk zijn voor het houden van de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Het regelmatig eten of drinken van voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, vermindert de negatieve effecten van vrije radicalen (schadelijke stoffen), bevordert de verwijdering van toxines en vermindert het risico op voortijdige veroudering.

Alsof dat nog niet genoeg was, zorgt het ook voor een goede hydratatie van de huid. Dit komt omdat het helpt bij het absorberen van voedingsstoffen en vloeistoffen.

8. Hart- en vaatziekten

De vroege ontwikkeling van hart- en vaatziekten kan veel te maken hebben met een gebrek aan vitamine C in je dieet. Dit zijn aandoeningen die veroorzaakt worden door verschillende factoren. Onder andere een tekort aan vitamine C bevordert de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Antioxidanten verminderen de ophoping van cholesterol. Het stimuleert ook de reiniging van het bloed en de eliminatie van toxines.

Het is essentieel om het bindweefsel van de organen te onderhouden. Als gevolg hiervan ondersteunt het de functionaliteit van je cellen, aders en slagaders.

Denk je dat je een tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof? Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de natuurlijke bronnen waarin ze te vinden zijn. Vervolgens verbeter je je eetgewoonten, zodat je de juiste hoeveelheid binnenkrijgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Manela-Azulay, M., Mandarim-de-Lacerda, C. A., Perez, M. de A., Filgueira, A. L., & Cuzzi, T. (2003). Vitamina C. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/S0365-05962003000300002
    Oro, J. R. D. X., & Donnamaría, M. C. (2006). Acción farmacológica, biofisicoquímica y estructura dinámica de la vitamina C. Acta Farmaceutica Bonaerense.
    Tuero, B. (2000). Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Rev Cubana Aliment Nutr.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.