Acht kenmerken van een vitamine C-tekort

21 oktober 2017
Naast het versterken van je immuunsysteem, is vitamine C nodig voor herstel van de cellen en het helen van verwondingen. Zonder deze vitamine hebben wonden langer nodig om te genezen. Kom meer te weten in dit artikel!

Het is geen geheim dat vitaminen een belangrijke rol spelen. Ze zijn fundamenteel voor je gezondheid en zorgen ervoor dat je lichaam correct werkt. Van deze vitaminen is vitamine C een van de bekendste en belangrijkste. Dit is niet alleen omdat het nodig is om het immuunsysteem te versterken. Het is ook omdat het een rol speelt bij veel processen van het lichaam.

Regelmatig vitamine C binnenkrijgen doet een aantal dingen. Het zorgt voor een verhoogde bloedstroom, verhoogde celgroei en een verminderde hoeveelheid schade veroorzaakt door oxidatie. Ook is het nodig om ijzer correct op te nemen in het bloed en calcium te gebruiken. Op zijn beurt levert calcium veel interessante voordelen.

Om al deze redenen kan een tekort aan vitamine C een reeks negatieve reacties in je lichaam veroorzaken. Deze hebben zowel invloed op je fysieke als mentale gezondheid. In het begin is het moeilijk om het op te merken, maar naarmate de tijd vordert, beginnen sommige symptomen de kop op te steken en maken het duidelijk.

Laten we eens kijken!

1. Verdunning van het haar en haaruitval

Haaruitval

Dunner wordend haar en haaruitval worden meestal geassocieerd met verschillende factoren. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de conditie van de hoofdhuid en haar verslechtert.

Onder deze factoren is een tekort aan vitamine C een gemeenschappelijke oorzaak. Dit komt omdat het een essentiële voedingsstof is voor het behoud van collageen en eiwitten die het haar kracht geven.

Een dieet dat geen voedsel bevat met deze vitamine kan droogheid, haaruitval en gevoeligheid voor kaalheid veroorzaken.

2. Terugkerende infecties

Mensen met een tekort aan vitamine C hebben de neiging om meer infecties te ontwikkelen dan mensen die er genoeg van binnenkrijgen om gezond te blijven.

Deze voedingsstof is essentieel voor het immuunsysteem van het lichaam. Te weinig ervan vermindert het vermogen van het lichaam om pathogenen te vernietigen die allerlei ziekten veroorzaken.

Steeds terugkerende urineweginfecties, mond- en gebitsproblemen en huidallergieën zijn tekenen die je vertellen dat je meer producten met vitamine C moet eten.

3. Stemmingswisselingen

Stress

Hoewel de meeste mensen het negeren, houdt deze vitamine veel verband met je emotionele gezondheid. Het binnenkrijgen van voldoende vitamine C geeft je mentale stabiliteit, rust en controle van de hormonen die slechte stemmingen veroorzaken. Lage niveaus in je lichaam kunnen irritaties, stress en emoties veroorzaken die ons negatief beïnvloeden.

4. Vermoeidheid

Vermoeidheid of een voortdurend gevoel van moeheid is een symptoom dat kan komen door veel oorzaken en gezondheidsproblemen.

Een tekort aan vitamine C is geen uitzondering. Deze voedingsstof is noodzakelijk voor de beste mentale en fysieke werking. Het niet binnenkrijgen van de juiste hoeveelheid kan ervoor zorgen dat je geen goede rust krijgt. Het versterkt ook het gevoel van uitputting.

5. Wonden genezen langzamer

Wondje op de knie

Dit voedingsmiddel is nodig voor de juiste zuurstofvoorziening en goed herstel van de cellen. Als gevolg hiervan zorgt een tekort ervan in het lichaam ervoor dat wonden minder snel genezen.

Als je niet genoeg vitamine C binnenkrijgt, komt het vaak voor dat oppervlakkige wonden meer tijd nodig hebben om te genezen. Bovendien kunnen er ’s nachts blauwe plekken ontstaan.

6. Lichaamspijn

Voortdurende lichaamspijn moet door een specialist worden bekeken. Dit komt omdat er veel dingen zijn die deze pijn kunnen veroorzaken. Een van deze dingen is het gebrek aan zeer veel voorkomende voedingsstoffen. Dit komt vooral doordat deze voedingsstoffen direct de gezondheid van de spieren en gewrichten beïnvloeden.

Een gebrek aan vitamine C vermindert het vermogen om mineralen op de juiste manier op te nemen. Dit zorgt voor zwakkere spieren.

Ook staat het in de weg van de juiste collageenproductie. Dit zorgt voor een verzwakking van het kraakbeen dat je gewrichten beschermt.

7. Droge huid

Droge huid

Dagelijks genoeg vitamine C binnenkrijgen is een van de beste gewoonten om te hebben. Het helpt je om een gladde, mooie, ziektevrije huid te behouden.

Deze voedingsstof vertraagt ​​het vroege verlies van collageen en elastine. Dit zijn twee stoffen die verantwoordelijk zijn voor het houden van de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Het regelmatig eten of drinken van voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, vermindert de negatieve effecten van vrije radicalen, bevordert de verwijdering van toxines en vermindert het risico op voortijdige veroudering.

Alsof dat nog niet genoeg was, zorgt het ook voor een goede hydratatie van de huid. Dit komt omdat het helpt bij het absorberen van voedingsstoffen en vloeistoffen.

8. Hart- en vaatziekten

De vroege ontwikkeling van hart- en vaatziekten kan veel te maken hebben met een gebrek aan vitamine C in je dieet. Dit zijn aandoeningen die veroorzaakt worden door verschillende factoren. Een tekort aan vitamine C beïnvloed hun ontwikkeling.

De antioxidante effecten verminderen de ophoping van cholesterol. Het stimuleert ook de reiniging van het bloed en de eliminatie van toxines.

Het is essentieel om het bindweefsel van de organen te verbeteren. Als gevolg hiervan ondersteunt het de functionaliteit van je cellen, aders en slagaders.

Denk je dat je een tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof? Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de natuurlijke bronnen die ze bevatten. Vervolgens verbeter je je eetgewoonten, zodat je de juiste hoeveelheid binnenkrijgt.

Bekijk Ook