10 factoren die een droge huid veroorzaken

Ondanks dat we onszelf inwendig en uitwendig gehydrateerd houden, als we merken dat onze huid toch droog is moeten we er zeker van zijn dat het niet het gevolg is van een ernstigere toestand.
10 factoren die een droge huid veroorzaken
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 01 oktober, 2018

In het artikel van vandaag delen we 10 verrassende factoren die een droge huid veroorzaken. Je had hier zelf waarschijnlijk nooit aan gedacht! Een droge huid is namelijk niet alleen een kwestie van uiterlijk. Het kan ook een symptoom zijn van een onbalans in ons lichaam. 

Soms kan het makkelijk opgelost worden. Het kan echter ook om een aandoening gaan die we dringend moeten laten behandelen om in de toekomst ernstigere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Droge huid

Een droge huid duidt op een gebrek aan hydratatie en ziet er dof en schilferig uit. Het is een huidtype dat kwetsbaarder is voor rimpels en striae. Hydratatie houdt namelijk verband met de elasticiteit van de huid.

De meest eenvoudige behandeling is het dagelijkse gebruik van hydraterende en voedende lotions zoals gezichtsmaskers. We moeten ons er echter van bewust zijn dat er enkele gezondheidsproblemen zijn waarvan een droge huid één van de symptomen is.

Met het oog hierop is het een goed idee om te weten wat deze aandoeningen zijn en hoe je de huid in evenwicht kunt houden om gezondheidsproblemen te voorkomen.

We raden je ook aan om te lezen:

4 exfoliërende bodyscrubs voor de droge huid

10 factoren die een droge huid veroorzaken

Hieronder zullen we de 10 factoren die een droge huid veroorzaken met je bespreken.

1. Te weinig water drinken

Factoren die een droge huid veroorzaken zoals te weinig water drinken

Als we een droge huid hebben is het eerste dat we moeten proberen te doen 1 tot 2 liter water te drinken per dag, op een lege maag en tussen de maaltijden door, afhankelijk van het seizoen, onze levensstijl, leeftijd enz.

Met deze eenvoudige gewoonte kunnen we dit huidprobleem voor eens en voor altijd oplossen. Als bonus zal ons lichaam in het algemeen beter werken.

2. Vetarm dieet inclusief de gezonde variëteiten

Vetten zijn goed voor onze gezondheid omdat ze naast andere functies onze huid van binnenuit voeden en het een gezonde, gehydrateerde en stevige uitstraling geven.

We moeten echter wel gezonde vetten en vette producten kiezen:

  • Olijfolie
  • Kokosolie
  • Noten
  • Zaden
  • Avocado
  • Ghee
  • Vette vis

Door deze vetten aan ons dieet toe te voegen kunnen we voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan schadelijke vetten elimineren. Denk bijvoorbeeld aan gebak, gefrituurd voedsel, snoep, vleeswaren enzovoort.

3. Overmatig zoutgebruik

Factoren die een droge huid veroorzaken zoals overmatig zoutgebruik

Te veel zout is één van de factoren die een droge huid veroorzaken. Als we een uitgebalanceerd dieet volgen maar we te veel zout gebruiken, zal deze gewoonte er namelijk voor zorgen dat we waarschijnlijk een drogere huid zullen hebben.

Als je te veel zout gebruikt haalt dit de vochtbalans in ons lichaam uit evenwicht en droogt het ons van binnenuit uit.

4. Overmatige blootstelling aan de zon

Blootstaan aan te veel zon leidt tot uitdroging van de huid en na verloop van tijd tot vroegtijdige veroudering.

Hoewel het krijgen van een beetje zonlicht een gezonde gewoonte is, moeten we dit consequent doen en gedurende korte perioden die niet langer dan 30 minuten duren.

We kunnen helpen om weer een gehydrateerde huid te krijgen met behulp van bijvoorbeeld een lotion met aloëvera.

5. Schildklierproblemen

Factoren die een droge huid veroorzaken zoals schildklierproblemen

Wanneer de schildklier niet werkt zoals het zou moeten is één van de symptomen een droge huid.

Mensen die last hebben van hypothyreoïdie kunnen hun huid niet voldoende hydrateren, ondanks het dagelijkse gebruik van voedende lotions. In deze gevallen ligt de oplossing in het reguleren van schildklierfuncties.

6. Zwakke longen of ademhaling

Naast andere zaken zijn longen onder andere verantwoordelijk voor het gehydrateerd houden van de huid. Dit is waarom we diep en correct moeten ademen. Onze ademhaling is namelijk vaak te oppervlakkig.

Doe eens een openluchtexcursie om te genieten van wat vervuilingsvrije lucht.

7. Overmatig zuur

Factoren die een droge huid veroorzaken zoals overmatig zuur

Een lichaam met te veel zuurophoping maakt het waarschijnlijker dat we aan ziekten lijden. We krijgen er ook een droge huid van.

Het is daarom essentieel om een alkaline-rijk dieet te volgen, waarvan groene bladgroenten een geweldige bron zijn.

We moeten deze voedingsgroep zeker niet uit onze menu’s weglaten. We kunnen sappen, smoothies en salades proberen.

8. Lekkende darm

Deze intestinale aandoening, die sterk verbonden is met voeding en emoties, kan een droge huid veroorzaken.

Eén van de beste remedies die we voor dit probleem kunnen proberen is het nemen van probiotica.

9. Vitamine C-tekort

Factoren die een droge huid veroorzaken zoals vitamine C-tekort

Vitamine C mag niet ontbreken in ons dieet als we een gehydrateerde, rimpelvrije huid willen hebben. Het is één van de factoren die een droge huid veroorzaken.

Naast het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamine (citrusvruchten, paprika, acerola, guave, rood fruit, peterselie, enz.) kunnen we ook vitamine C-supplementen innemen.

10. Overmatig gebruik van cosmetica

We mogen ook niet vergeten dat cosmetica van lage kwaliteit of het overmatig gebruik ervan op onze huid ook uitdroging en achteruitgang kan veroorzaken na verloop van tijd.

Indien mogelijk moeten we natuurlijke producten gebruiken en cosmetische producten die schadelijke ingrediënten bevatten vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.