Eet elke dag twee bananen en zie wat er met je lichaam gebeurt

Banaan zijn één van de meest gegeten fruitsoorten. Ze zijn niet alleen erg lekker maar ze verschaffen het lichaam ook geweldige voordelen. We nodigen je uit om te proberen om elke dag twee bananen te eten. Profiteer van de verbeteringen die ze voor je gezondheid betekenen!
Eet elke dag twee bananen en zie wat er met je lichaam gebeurt
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Bananen hebben niet alleen een geweldige smaak. Ze zijn ook erg gezond. Als je dit niet gelooft, probeer dan elke dag twee bananen te eten. Je zal merken hoe je lichaam reageert.

In dit artikel bespreken we enkele van de vele voordelen van bananen.

Bananen verlagen de bloeddruk

Bananen zijn in staat om je bloeddruk tot zijn normaal niveau terug te brengen. Dit komt om ze een hoge bloeddruk verminderen. Want ze bevatten ongeveer vierhonderd milligram kalium.

Ze verminderen overmatig gewicht

Bananen bevatten een grote hoeveelheid vezels. Dit betekent dat ze je gedurende een langere tijd een verzadigd gevoel geven. Het gevolg is dus dat ze je helpen om overmatig gewicht te verminderen.

Elke dag twee bananen

Bananen zijn ook een voedingsmiddel dat resistent zetmeel bevat. Dit is een bestanddeel dat je eetlust vermindert. Het zal je dus helpen om te voorkomen dat je in gewicht toeneemt. Dit zetmeel kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel te laten dalen.

Bovendien verhoogt het de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Dit is erg belangrijk. Want als de cellen niet gevoelig zijn voor insuline, kunnen ze geen glucose opnemen. Je zal je dan hongerig voelen. Opstapeling van vet is dus afhankelijk van insuline.

Ze verminderen de kans op bloedarmoede

Bananen verminderen de kans op bloedarmoede. Anemie wordt veroorzaakt door een tekort aan ijzer in het bloed. Het leidt tot buitensporige vermoeidheid. Dit is een gevolg van de daling in de rode bloedcellen en een laag hemoglobinegehalte. Door elke dag twee bananen te eten kan je dit probleem voorkomen.

Want deze vruchten bevatten grote hoeveelheden ijzer. Ze zullen dus de vorming van rode bloedcellen stimuleren. Bovendien zijn ze ook een bron van vitamine B6. Deze vitamine is verantwoordelijk voor het regelen van de glucoseniveaus in het bloed.

Eet elke dag twee bananen want ze verbeteren de vertering

Bananen hebben het vermogen om je spijsvertering te verbeteren. Want deze vrucht wordt gemakkelijk verteerd zonder het spijsverteringskanaal te irriteren.

Deze fruitsoort bevat ook resistent zetmeel. Dit element wordt niet verteerd. Het bereikt dus de dikke darm waar het de groei van gezonde bacteriën ondersteunt.

Het is in het algemeen een fruitsoort die men ten stelligste aanraadt in gevallen van gastritis of maagzuur. Het is ook een ideaal voedingsmiddel om na diarree te eten. Dat komt omdat het de mineralen aanvult die we kwijtgeraakt zijn.

We raden je ook dit artikel aan: Zo ga je indigestie en een opgeblazen gevoel tegen

Ze zorgen voor een daling van het stressniveau

Bananen zullen je stressniveau laten dalen en je gemoedstoestand verbeteren. Want ze bevatten tryptofaan. Dat is een bestanddeel dat het lichaam nodigt heeft om serotonine aan te maken. Dit is een bestanddeel dat we kennen als het gelukshormoon.

Een banaan bevat ook ongeveer zevenentwintig milligram magnesium. De taak van dit mineraal is ervoor te zorgen dat we kunnen slapen. Op zijn beurt is slaap verbonden met ons humeur. Op zoek naar een goed humeur? Eet elke dag twee bananen!

Bananen compenseren de tekorten aan vitaminen

Deze vruchten bevatten veel vitamine B6. Eén banaan bevat twintig procent van de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine B6. Dankzij deze vitamine kan het lichaam insuline, hemoglobine en aminozuren aanmaken. Dat heeft het nodig om gezonde cellen te kunnen ontwikkelen.

Elke dag twee bananen eten

Bananen bevatten ook veel vitamine C. Eén banaan bevat zelfs vijftien procent van de dagelijkse aanbevolen inname van vitamine C.

Vitamine C is een geweldige antioxidant. Dit bestanddeel is verantwoordelijk voor het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen. Want dit zijn actieve moleculen die het lichaam vernietigen.

Dankzij deze hoeveelheid vitamine C in bananen kan het lichaam erg gemakkelijk gezonde bloedvaten behouden en meewerken aan de productie van collageen.

Elke dag twee bananen en je hebt de nodige energie

Dankzij de kalium die bananen bevatten, zijn onze spieren veel beter beschermd tegen krampen. Bovendien verschaffen ze het lichaam koolhydraten. Op die manier krijgen we de nodige energie binnen om zware trainingen vol te houden.

Aanbevelingen waar je op moet letten

Je moet bij het eten van bananen met een aantal dingen rekening houden. De rijpheid van de banaan heeft een rechtstreekse invloed op zijn voedingskwaliteiten. Als je groene bananen koopt, weet dan dat ze voornamelijk uit zetmeel bestaan.

Elke dag twee bananen die rijp zijn

We hebben al vermeld dat zetmeel een polysacharide van glucosemoleculen is. De energie komt dan stapsgewijs vrij. Het zetmeel zorgt ervoor dat het lichaam de bananen moeilijk verteert.

Rijpe bananen bevatten echter negentig procent sucrose en slechts zeven procent zetmeel. Sucrose bestaat uit één glucosemolecuul en één fructosemolecuul. Het resultaat is dat het sneller opgenomen wordt. De invloed op de suikerspiegel en de insulinereactie is ook groter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.