Zo ga je indigestie en een opgeblazen gevoel tegen

Indigestie is een stoornis van de spijsvertering en wordt gekenmerkt door klachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, braken, diarree en een over het algemeen onbehaaglijk gevoel. Indigestie gaat meestal gepaard met het eten van grote hoeveelheden machtig en vettig voedsel, maar kan ook worden veroorzaakt door het drinken van alcohol, een ophoping van lucht in het darmkanaal en andere dingen. Het goede nieuws is dat je indigestie en een opgeblazen buik heel goed kunt tegengaan met simpele remedies en natuurlijke middeltjes. Lees hier welke dit zijn!

Een van de meest voorkomende symptomen van indigestie is een opgeblazen gevoel in de onderbuik. Doorgaans wordt dit gevoel veroorzaakt door lucht die vast komt te zitten in het darmkanaal als gevolg van te snel eten, het drinken van frisdrank of praten tijdens het eten. Het zorgt voor een extreem vol gevoel, zelfs zo vol dat het kan lijken alsof je maag op ontploffen staat en je kleding zelfs strakker gaat zitten.

Gelukkig kun je indigestie en een opgeblazen gevoel goed tegengaan door middel van een aantal simpele technieken en aanpassingen in je eetgewoontes. Wil je weten welke?

Tips om indigestie en een opgeblazen gevoel te voorkomen

  • Eet langzaam en zonder onderbrekingen: Het is belangrijk om je tijd te nemen bij het eten, goed te kauwen zonder onderbrekingen en vooral te proberen om het inslikken van lucht tijdens het eten te voorkomen. Dit laatste is namelijk een van de voornaamste oorzaken van zwelling. Het goed kauwen van eten vergemakkelijkt tevens de spijsvertering.
  • Vermijd het drinken van frisdranken: Als je iemand bent die graag spa rood of andere drankjes met prik drinkt, dan is het hoog tijd dat je deze drankjes verwijdert uit je dieet. Als alternatief kun je ervoor kiezen om water met citroen, gewoon water, sapjes of thee te drinken.
  • Probeer erachter te komen voor welke groentes je spijsverteringssysteem gevoelig is: Veel mensen zijn gevoelig voor het eten van bepaalde groentes, zoals bloemkool, komkommer, pompoen, pepers, kool en andere. Als het eten van deze groentes zorgt voor een opgeblazen gevoel of andere symptomen van indigestie, dan is het verstandig ze met mate te eten en te vervangen door andere groentes.
  • Probeer erachter te komen of je een lactose-intolerantie hebt: Veel mensen zijn gevoelig voor zuivelproducten. Zuivelproducten kunnen erg moeilijk te verteren zijn en naast een opgeblazen gevoel kunnen ze ook diarree, braken en misselijkheid veroorzaken.
  • Verwijder voedsel dat veel vet bevat uit je dieet: Vermijd het eten van gefrituurd voedsel, junkfood, veel eieren, boter en plantaardige oliën.

5 natuurlijke middelen om indigestie en een opgeblazen gevoel te behandelen

Er bestaan een aantal huismiddeltjes die indigestie en/of een opgeblazen gevoel op een snelle en natuurlijke manier kunnen verhelpen. Lees hieronder welke vijf natuurlijke behandelingen je kunt toepassen om deze vervelende aandoening te verlichten.

Kaneelthee

Kaneel

Kaneel bevat eigenschappen die het spijsverteringsproces vergemakkelijken en is erg effectief bij het verminderen van krampen en zwellingen die worden veroorzaakt door een slechte spijsvertering. Om kaneelthee te maken hoef je slechts een halve theelepel gemalen kaneel toe te voegen aan een kopje kokend water. Laat het even staan en drink het vervolgens langzaam op.

Sinaasappelsap

De sinaasappel kan je beste vriend worden op momenten waarop je het niet kan vermijden om een machtige maaltijd te eten. Drink voordat je vettig of machtig eten eet een glas vers geperst sinaasappelsap of eet een sinaasappel – sinaasappel zal er namelijk voor zorgen dat je maagzuurgehalte omhoog gaat en je spijsvertering verbetert.

Baking soda

Baking Soda

Niets biedt meer verlichting bij een zwaar en opgeblazen gevoel in de maag dan baking soda. Baking soda gaat namelijk maagzuur tegen en laat lucht vrij die vastzit in het darmkanaal. Om zelf thuis een antacidum te maken van baking soda hoef je slechts een halve theelepel baking soda toe te voegen aan een half glas water. Als je wilt, kun je wat citroensap toevoegen aan het mengsel. Drink het vervolgens meteen op.

Gemberthee

Gember stimuleert de spijsverteringssappen en neutraliseert de zuren en hierdoor kan het een opgeblazen buik, krampen, darmgas en buikpijn veroorzaakt door indigestie voorkomen of verlichten, vooral na het eten van een zware maaltijd. Voeg om gemberthee te maken een paar schijfjes geraspte gember toe aan een kop heet water. Laat het twee à drie minuutjes trekken alvorens je de thee opdrinkt.

Muntthee

Muntthee

Munt is erg behulpzaam bij het behandelen van alle symptomen van indigestie en kan het lichaam helpen voedsel op de juiste manier te verteren. Om muntthee te maken, hoef je slechts een paar blaadjes munt toe te voegen aan een kop kokend water. Dek het kopje vervolgens af en laat het tien minuten trekken alvorens je de thee opdrinkt.