Zo ga je indigestie en een opgeblazen gevoel tegen

Indigestie en een opgeblazen gevoel: twee aparte problemen met overeenstemmende oplossingen. Gelukkig kun je gemakkelijk deze oplossingen, die wij hier gaan behandelen, zelf thuis toepassen!
Zo ga je indigestie en een opgeblazen gevoel tegen

Laatste update: 10 oktober, 2018

Indigestie en een opgeblazen gevoel is collectieve stoornis stoornis van de spijsvertering en wordt gekenmerkt door klachten als buikpijn. Ook kunnen braken, diarree en een over het algemeen onbehaaglijk gevoel deel uit maken van de symptomen!

Indigestie gaat meestal gepaard met het eten van grote hoeveelheden machtig en vettig voedsel. Het kan echter ook worden veroorzaakt door het drinken van alcohol, een ophoping van lucht in het darmkanaal en andere dingen.

Het goede nieuws is dat je indigestie en een opgeblazen gevoel heel goed kunt tegengaan met simpele remedies en natuurlijke middeltjes. Lees hier welke dit zijn.

Één van de meest voorkomende symptomen van indigestie is een opgeblazen gevoel in de onderbuik.

Doorgaans wordt dit gevoel veroorzaakt door lucht die vast komt te zitten in het darmkanaal als gevolg van te snel eten, alsook het drinken van frisdrank of praten tijdens het eten.

Het zorgt voor een extreem vol gevoel. Dat ken zelfs zo extreem zijn dat het voelt alsof je maag op ontploffen staat en je kleding zelfs strakker lijkt te zitten.

Gelukkig kun je indigestie en een opgeblazen gevoel goed tegengaan! Meer dan een aantal simpele technieken en aanpassingen in je eetgewoontes heb je niet nodig. Wil je weten welke?

Tips om indigestie en een opgeblazen gevoel te voorkomen

 • Eet langzaam en zonder onderbrekingen. Het is belangrijk om je tijd te nemen bij het eten en goed te kauwen zonder onderbrekingen.

  Ook moet je vooral proberen om het inslikken van lucht tijdens het eten te voorkomen. Dit laatste is namelijk een van de voornaamste oorzaken van dat opgeblazen gevoel. Het goed kauwen van eten vergemakkelijkt tevens de spijsvertering.

 • Vermijd het drinken van frisdranken. Als je iemand bent die graag Spa rood of andere koolzuurhoudende drankjes drinkt, dan is het hoog tijd dat je deze drankjes verwijdert uit je dieet.

  Als alternatief kun je ervoor kiezen om water met citroen, gewoon water, sapjes of thee te drinken.

 • Probeer erachter te komen voor welke groentes je spijsverteringssysteem gevoelig is. Veel mensen zijn gevoelig voor het eten van bepaalde groentes. Denk hierbij aan bloemkool, komkommer, pompoen, pepers, kool, enzovoorts.

  Zorgt het eten van deze groentjes bij jou voor een opgeblazen gevoel of andere symptomen van indigestie? dan is het verstandig ze met mate te eten en te vervangen door andere groentes.

 • Probeer erachter te komen of je een lactose-intolerantie hebt. Veel mensen zijn gevoelig voor zuivelproducten. Zuivelproducten kunnen erg moeilijk te verteren zijn.

  Bovendien kunnen ze naast een opgeblazen gevoel ook diarree, misselijkheid en braken veroorzaken.

 • Verwijder voedsel dat veel vet bevat uit je dieet. Vermijd het eten van gefrituurd voedsel, ander junkfood, veel eieren, boter en plantaardige oliën.

5 natuurlijke middelen om indigestie en een opgeblazen gevoel te behandelen

Er bestaan een aantal huismiddeltjes die indigestie en een opgeblazen gevoel op een snelle en natuurlijke manier kunnen verhelpen. Lees hieronder welke vijf natuurlijke behandelingen je kunt toepassen om deze vervelende aandoening te verlichten.

Kaneelthee

Kaneel om indigestie en een opgeblazen gevoel mee te verhelpen

Kaneel bevat eigenschappen die het spijsverteringsproces vergemakkelijken. Het is erg effectief bij het verminderen van krampen en zwellingen die worden veroorzaakt door een slechte spijsvertering.

Om kaneelthee te maken hoef je slechts een halve theelepel gemalen kaneel toe te voegen aan een kopje kokend water. Laat het even staan en drink het vervolgens langzaam op.

Sinaasappelsap

De sinaasappel kan je beste vriend zijn op momenten waarop een machtige maaltijd niet kan vermijden. Drink voordat je vettig of machtig eten dus een glas vers geperst sinaasappelsap of eet een sinaasappel.

Deze zal er namelijk voor zorgen dat je maagzuurgehalte omhoog gaat en je spijsvertering verbetert.

Bakpoeder

Bakpoeder

Niets biedt meer verlichting bij een zwaar en opgeblazen gevoel in de maag dan bakpoeder. Het gaat namelijk overtollig maagzuur tegen en laat lucht vrij die vastzit in het darmkanaal.

Om zelf thuis een antacidum te maken van bakpoeder hoef je slechts een halve theelepel hiervan toe te voegen aan een half glas water. Als je wil kun je wat citroensap toevoegen aan het mengsel. Drink het vervolgens meteen op.

Gemberthee

Gember stimuleert de spijsverteringssappen en neutraliseert de zuren. H ierdoor kan het een opgeblazen buik, krampen, darmgas en buikpijn veroorzaakt door indigestie voorkomen of verlichten. Dat geldt vooral na het eten van een zware maaltijd.

Voeg om gemberthee te maken een paar schijfjes geraspte gember toe aan een kop heet water. Laat het twee à drie minuutjes trekken alvorens je de thee opdrinkt.

Muntthee

Muntthee

Munt is erg behulpzaam bij het behandelen van alle symptomen van indigestie. Zo kan het je lichaam ook helpen voedsel op de juiste manier te verteren.

Om muntthee te maken hoef je slechts een paar blaadjes munt toe te voegen aan een kop kokend water. Dek het kopje vervolgens af en laat het tien minuten trekken alvorens je de thee opdrinkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.