8 positieve veranderingen als je stopt met frisdrank drinken

Wist je dat zelfs light frisdranken je metabolisme beïnvloeden en je aan laten komen? Als je stopt met frisdrank drinken, kun je die kilo's veel gemakkelijker verliezen.
8 positieve veranderingen als je stopt met frisdrank drinken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zoete frisdrank drinken, is een ongezonde gewoonte. Met het verstrijken van de tijd veroorzaakt dit een zeer negatieve invloed op je lichaam.

Ondanks honderden waarschuwingen van deskundigen over frisdrank, geven miljoenen mensen er nog steeds de voorkeur aan boven water en natuurlijke dranken. Dit lijkt te wijten te zijn aan de grote hoeveelheid geraffineerde suikers. Wanneer je lichaam deze suikers verteert, veroorzaakt het een verslaving.

Bovendien bevatten sommige soorten frisdrank cafeïne en chemische additieven. Deze maken het bijna onmogelijk om te stoppen met frisdrank drinken.

Het is echter belangrijk om te weten dat frisdrank drinken invloed heeft op je gezondheid. Ook al merk je het in het begin niet op, heeft het bovendien een grote invloed op de belangrijkste stofwisselingsstoornissen

Daarom willen we in het volgende artikel 8 interessante positieve veranderingen delen die je kunt ervaren wanneer je stopt met frisdrank drinken. Ontdek ze snel!

1. Geen frisdrank drinken, leidt tot meer energie

Frisdrank drinken en energie

Het drinken van frisdrank verhoogt je bloedsuikerspiegel. Hierdoor speelt frisdrank drinken een rol bij het optreden van vermoeidheid en concentratieproblemen.

De chemische verbindingen beïnvloeden het hydratatieproces van je cellen. Bovendien verminderen ze het vermogen om je weefsels van zuurstof te voorzien. Hierdoor zul je vermoeider zijn en het zal je lichamelijke en geestelijke prestaties beïnvloeden.

2. Geen frisdrank drinken om gebitsproblemen te voorkomen

Naast de geraffineerde suikers bevatten frisdranken zuren. Deze verslechteren het glazuur dat je tanden beschermt en dat maakt je tanden en kiezen vatbaar voor infecties.

Met het verstrijken van de tijd veroorzaken de chemicaliën gele vlekken op je tanden. Doordat ze je glazuur verzwakken, stimuleert dit het ontstaan ​​van problemen zoals gaatjes.

3. Geen frisdrank drinken als je wilt afvallen

Frisdrank drinken en afvallen

Een van de meest interessante voordelen van het opgeven van frisdrank drinken is dat je binnen enkele dagen begint af te vallen. De hoge niveaus van suiker die ze bevatten, zijn een van de hoofdoorzaken van metabole ziekten. Bovendien zorgen ze ervoor dat je te zwaar wordt.

Dit is ook van toepassing op frisdranken met het label ‘light‘ of ‘zero’. Dit komt omdat, hoewel het waar is dat ze minder calorieën bevatten, ze ook je metabolisme beïnvloeden.

4. Geen frisdrank drinken, betekent minder trek

Door frisdranken te vermijden, beginnen je hersenen zich beetje bij beetje aan gezondere drankjes aan te passen. Dan vermindert zelfs het hunkeren naar voedsel.

Suikers en kunstmatige zoetstoffen verhogen de afscheiding van hongerhormonen. Daarom is het normaal om te willen eten wanneer je ze drinkt.

5. Geen frisdrank drinken om botproblemen te voorkomen

Frisdrank drinken en botgezondheid

Frisdranken, vooral koolzuurhoudende, zijn slecht voor de gezondheid van je botten.

  • Hun hoge gehalte aan fosfor en chemische additieven vermindert de absorptie van calcium. Dit brengt problemen zoals botverlies met zich mee.
  • Deze verhogen op hetzelfde moment de slijtage van je botten. Ze drijven je ook in de richting van chronische ziekten zoals osteoporose.

6. Geen frisdrank drinken voor een goede spijsvertering

Hoewel het klopt dat veel factoren invloed hebben op je spijsvertering, is het goed om te weten dat het opgeven van frisdrank je kan helpen problemen met je spijsverteringsstelsel te voorkomen.

De verbindingen in frisdranken veranderen de pH-waarde van je darmflora. En ze verhogen de overmaat aan zuren en gassen.

7. Geen frisdrank drinken voor een gezonder uitziende huid

Frisdrank drinken en uiterlijk van je huid

Vanwege hun hoge gehalte aan chemische stoffen en geraffineerde suikers, kunnen frisdranken de cellulaire achteruitgang van je huid versnellen. Dit zal er dus voor zorgen dat je eerder begint met het ontwikkelen van tekenen van vroegtijdige veroudering.

Bovendien verhogen frisdranken de aanwezigheid van gifstoffen in je bloed. Door het vermogen tot oxygeneren te verminderen, laten ze je huid er droger en doffer uitzien.

Hun impact is zo groot voor de gezondheid van je huid, dat de effecten ervan kunnen worden vergeleken met de effecten die veroorzaakt worden door sigaretten.

8. Geen frisdrank drinken leidt tot minder risico op nierstenen

Nierstenen zijn kleine stenen gemaakt van resterende mineralen die zich ophopen in je nieren. Dit gebeurt wanneer je ze niet kunt kwijtraken via je urine. Hun aanwezigheid belemmert de doorstroming van de urinekanalen. Bovendien kunnen ze ernstige gezondheidscomplicaties veroorzaken.

Onder de hoofdoorzaken van het ontstaan van nierstenen vinden we voedingsgewoonten. Dit komt omdat sommige voedingsmiddelen deze organen harder laten werken.

Suikerhoudende dranken, inclusief koolzuurhoudende dranken, maken deel uit van een aanzienlijk gezondheidsrisico voor deze ziekte. Dit komt omdat ze gifstoffen en chemicaliën bevatten die het voor je nieren moeilijker maken om zichzelf te reinigen. 

Mensen die frisdranken drinken, hebben twee keer zoveel kans op nierstenen in vergelijking met mensen die het niet drinken.

Hoe vaak drink je deze drankjes? Als je ze iedere dag drinkt, moet je er rekening mee houden hoeveel schade ze kunnen toebrengen aan je lichaam en proberen ze te vermijden. Verhoog in plaats daarvan je inname van water, sap en andere natuurlijke dranken


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.