Osteoporose bestrijden met natuurlijke behandelingen

Het is normaal dat je sommige dingen moet accepteren als onderdeel van het verouderingsproces. Voor sommige mensen gaat ouderdom samen met cognitieve problemen of pijn door artritis. Voor anderen brengt ouderdom osteoporose met zich mee.
Osteoporose bestrijden met natuurlijke behandelingen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Deze aandoening zorgt ervoor dat je botten langzaam verzwakken doordat je calciumgehalte daalt. Dat beïnvloedt de sterkte en de dichtheid van je botten en verhoogt je kans om iets te breken. In deze gevallen kan een simpele val al tot een serieus gezondheidsprobleem leiden. Gelukkig kun je osteoporose bestrijden door enkele gewoontes te veranderen.

Er zijn natuurlijk bepaalde medicijnen die je kunnen helpen om je botten sterker te maken. Als je echter op zoek bent naar een natuurlijke oplossing, probeer dan de alternatieven hieronder.

Onthoud echter dat natuurlijke behandelingen geen alternatief zijn voor het advies van een arts!

Hoe kun je osteoporose bestrijden op natuurlijke wijze?

1. Azijn

Osteoporose bestrijden kun je doen door de hoeveelheid mineralen die je inneemt te verhogen, in het bijzonder calcium. Je moet deze voedingsstoffen regelmatig consumeren, met name als je ouder wordt.

Azijn helpt je lichaam calcium efficiënt te absorberen uit de voedingsmiddelen die je eet. Als je regelmatig een beetje azijn op je salade doet, zou dat het risico op osteoporose kunnen verlagen.

2. Stop met roken

Stoppen met Roken

Roken is een gewoonte die sowieso een slechte invloed heeft op je gezondheid. Als het op chronische aandoeningen als osteoporose aankomt, kan het je toestand zelfs verergeren.

Stoppen met roken is niet alleen goed voor je botten. Het zorgt er ook voor dat er door je lichaam minder kankerverwekkende substanties stromen en dat helpt om andere aandoeningen te vermijden.

3. Val niet teveel af

Alle extreme dingen zijn slecht. Overgewicht is een probleem dat vele levens heeft gekost in de laatste jaren, maar een beetje extra vet op je lichaam is niet slecht.

Als je extreem mager bent, en vooral als je aan eet eetstoornis lijdt, dan heb je een veel grotere kans op vroegtijdige botafbraak. Daarom is het zo belangrijk om op een normaal gewicht te blijven en je botten sterk te houden.

4. Sojaproducten

Soja bevat een hoog gehalte aan fyto-oestrogenen. Dit zijn stoffen die erg lijken op oestrogenen en die vrouwen nodig hebben om hun hormoonspiegels in balans te houden. Daarnaast helpen ze ook om de botdichtheid te vergroten bij vrouwen.

Het is een welbekend feit dat vrouwen een veel hogere kans hebben om osteoporose te ontwikkelen. Voedingsmiddelen die van sojabonen gemaakt zijn, zoals tofu, kunnen je echter helpen om het risico op deze aandoening te verlagen.

5. Rode klaver

Net zoals sommige soja-eiwitten heeft rode klaver een vergelijkbaar effect als oestrogeen op je lichaam. Dit kan duidelijk helpen om het risico dat vrouwen lopen op osteoporose te beperken.

Houd echter in gedachten dat rode klaver volatiele bestanddelen bevat. Dit houdt in dat je eerst met je arts moet overleggen over eventuele ongewenste bijwerkingen voordat je rode klaver als remedie kiest.

6. Zalm

Zalm

Deze is vis is rijker aan calcium en vitamine D dan de meeste andere vissoorten. Daarnaast bevat de vis omega 3-vetzuren. Die zijn erg goed voor je gezondheid.

Osteoporose bestrijden met deze vis is een goede keuze vanwege de uitstekende voedingswaarde. Onthoud dat een gevarieerd dieet erg belangrijk is en dat twee tot drie keer per week vis eten een goede optie is.

7. Beweeg regelmatig

Actief blijven is de beste manier om sterke spieren te behouden. Het zal de sterkte van je botten duidelijk verbeteren, terwijl het het risico op botbreuken bij een zware val of stoot verkleint.

Door op een goede manier te bewegen, zal je energieniveau verhogen en dit helpt om andere leeftijdgerelateerde aandoeningen tegen te gaan.

8. Verminder je alcoholconsumptie

Beperkte consumptie van alcohol kan de opname van calcium bevorderen, maar je moet wel weten wat je limiet is.

Als je grote hoeveelheden alcohol drinkt, kan dit serieuze invloed hebben op de sterkte van je botten en je algehele gezondheid. Daarnaast heeft dronkenschap een slechte invloed op je evenwicht, waardoor je het risico op vallen en daarbij iets breken verhoogt.

9. Ananas

Ananas

Mangaan speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van je botten en een tekort aan dit mineraal maakt het waarschijnlijker dat je aan osteoporose gaat lijden. Als je ervoor zorgt dat je elke dag de toegestane hoeveelheid van dit mineraal binnenkrijgt, kun je erop rekenen dat je botten sterk blijven.

Ananas levert meer dan 70 procent van de hoeveelheid mangaan die je lichaam nodig heeft om gezonde botten te behouden. Daarom is het nooit een slecht idee om regelmatig vers, heerlijk ananassap te drinken.

Als je een aandoening als diabetes hebt of een voorstadium daarvan, moet je wel opletten dat de suikers in het ananassap je bloedsuikerspiegel niet te veel aantasten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Curiel, M. D., García, J. J., Carrasco, J. L., Honorato, J., Cano, R. P., Rapado, A., & Sanz, C. álvarez. (2001). Prevalencia de osteoporosis determinada por densitometría en la población femenina Española. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(01)71732-0

  • Quesada Gómez, J., & Sosa Henríquez, M. (2011). Nutrición y osteoporosis. Calcio y Vitamina D. Osteoporosis y Menopausia. https://doi.org/10.5565/rev/athenea.1697

  • Mark, S., & Link, H. (1999). Reducción de la osteoporosis: prevención en la infancia y la adolescencia. Boletín de La Organización Mundial de La Salud.

  • Plan de alimentación para la prevención de la osteoporosis. (2019). Retrieved from https://intermountainhealthcare.org/ext/Dcmnt?ncid=520490707

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.