Tekenen van een overwerkte lever

Een overwerkte lever kan worden ontdekt voordat het te laat is door de signalen die het lichaam geeft.
Tekenen van een overwerkte lever

Laatste update: 09 december, 2018

De lever is vaak het onderwerp van gesprek omdat veel gezondheidsproblemen te maken hebben met dit orgaan, zowel direct of indirect. Hoe komt dit? Omdat de lever vaak te maken heeft met slechte voeding, vervuiling, stress, negatieve emoties enzovoort. Een overwerkte lever komt dan ook vaak voor.

In dit artikel zullen we je helpen erachter te komen of je een overwerkte lever hebt door naar een paar makkelijk te herkennen symptomen en tekenen te kijken.

De lever heeft invloed op het hele lichaam

Een overwerkte lever heeft invloed op het hele lichaam

De lever is een belangrijk orgaan dat verband houdt met de circulatie van het hele lichaam en hij filtert giftige stoffen. Als de lever niet goed functioneert, kan je lichaam de effecten op een aantal verschillende manieren merken.

In dit artikel leggen we uit hoe je je lever na kunt kijken door te zoeken naar symptomen in het gezicht, de mond, de huid en het haar.

Rimpels tussen de wenkbrauwen

Rimpels worden al lang beschouwd als een resultaat van het verouderingsproces en iedereen weet dat ze door je genen vroeger of later wel verschijnen. Maar rimpels kunnen ook laten zien hoe je lichaam functioneert en kunnen handig zijn om ziekten te voorkomen.

Dit is het geval met verticale rimpels die verschijnen tussen de wenkbrauwen. Dit kan betekenen dat je lijdt aan een overwerkte lever. Hoe dieper ze zijn, hoe ernstiger het probleem.

Rimpels tussen je wenkbrauwen zou een teken van een overwerkte lever kunnen zijn

Bruine of groene vlekken

Donkerbruine of groenige vlekken in het gezicht zijn niet gewoon een cosmetisch probleem of een resultaat van veroudering of de zon. Deze plekken kunnen, vooral als ze aan de rechterkant of bij de slapen zitten, ook tekenen van een overwerkte lever zijn. Het kan echter ook een teken zijn van problemen met de galblaas, alvleesklier of milt.

Als je een gelige kleur in het gezicht hebt, kan dit betekenen dat de lever verzwakt is.

Vettige huid op het voorhoofd

Het huidtype is een andere factor die we meestal toeschrijven aan genetica of leeftijd. Ee n droge of vette huid kan echter een aanwijzing zijn van een interne onbalans. Wanneer de huid op het voorhoofd olieachtig is, zou je kunnen lijden aan een verminderde leverfunctie. In sommige gevallen komt het door overmatig zweten.

Gelokaliseerde alopecia en grijze haren

Gelokaliseerde alopecia en grijze haren kunnen een teken van een overwerkte lever zijn

In de lente of herfst is het niet ongewoon om een beetje meer haar dan normaal te verliezen. Sommige mensen lijden echter aan onverklaarbare haaruitval gedurende langere tijd. Om dit probleem te behandelen, is het belangrijk om te bepalen uit welk gebied het haar uitvalt. 

Als de alopecia on het midden van het hoofd gelokaliseerd is of als je haar grijs begint te worden, kan het betekenen dat je organen, met inbegrip van je lever, niet goed functioneren. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Vroegtijdige vergrijzing kan ook wijzen op problemen met de galblaas.

Problemen met het gezichtsvermogen

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde beïnvloedt de lever rechtstreeks de bloedtoevoer naar de ogen. Dus als je problemen hebt met het gezichtsvermogen, kan het een gevolg zijn van een overwerkte lever.

Wanneer de lever niet goed functioneert, kunnen:

  • de ogen hun natuurlijke glans verliezen
  • de pupillen er witachtig uitzien en
  • zowel het oogwit als de gebieden rond de ogen een gelige tint aannemen.

Ontsteking van het tandvlees en de keel

Veel mensen hebben ontstoken tandvlees dat snel begint te bloeden wanneer ze hun tanden poetsen. Dit probleem is ook in verband gebracht met de lever, net als ontsteking in de keel.

Hoewel we speciale tandpasta en mondwater kunnen gebruiken om deze problemen te behandelen, zullen we niet de gevoeligheid en ontsteking van het tandvlees en de keel oplossen als we niet ook de leverfunctie verbeteren.

Ontsteking van het tandvlees en de keel kan een teken zijn van een overwerkte lever

Hoe is je ontlasting?

Onze ontlasting kan ook een indicator van de gezondheid van ons lichaam zijn. Vaak krijgt dit niet genoeg aandacht. Hier zijn enkele tekenen die je ontlasting je zou kunnen vertellen over je leverfunctie:

  • Sterk geurende, plakkerige ontlasting is het resultaat zijn van een slechte spijsvertering.
  • Harde, droge keutelachtige ontlasting is een typisch voorbeeld van constipatie, maar is ook gerelateerd aan een slechte werking van de lever.
  • Diarree.
  • Bleke of kleikleurige ontlasting.
  • Ontlasting die blijft drijven wordt veroorzaakt door vet dat niet goed verteerd is.

Dus, hoe staat het met jouw lever?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.