Zes huismiddelen tegen vroegtijdige grijze haren

Als je de kleur van je haar wilt behouden terwijl je ook wil zorgen dat het blijft glanzen en groeien, probeer dan rozemarijnthee en zijn geweldige werking als antioxidant.
Zes huismiddelen tegen vroegtijdige grijze haren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een van de zorgen die mannen en vooral vrouwen hebben, is de verschijning van grijze haren. Hoewel grijze haren vroeg of laat zullen verschijnen als teken van ouderdom, willen de meeste mensen de vroegtijdige verschijning van grijze haren rond de leeftijd van dertig voorkomen.

Gelukkig zijn er manieren om vroegtijdige grijze haren te voorkomen en de zichtbaarheid te verminderen. Hoewel sommige commerciële middelen ongetwijfeld effectief zijn, zijn er ook geweldige natuurlijke alternatieven om voor je haar te zorgen zonder dat je je zorgen hoeft te maken om de bijwerkingen.

Wat is de oorzaak van vroegtijdige grijze haren?

Grijze haren beginnen te ontstaan als de productie van een pigment met de naam melanine stopt. Als de jaren voorbij gaan, zal de productie van de melanine langzamer worden. Het resultaat is de verschijning van grijs haar.

De American Academy of Dermatology heeft gezegd dat meer dan de helft van de wereldbevolking op de leeftijd van 45 jaar grijze haren heeft, maar dat één op de drie vrouwen er meer zal ontwikkelen.

Sommige van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige veroudering zijn onder andere:

 • Veel stress
 • Genetische factoren
 • Slechte eetgewoonten, vooral een tekort aan vitamine B12
 • Ongezonde gewoonten, zoals roken, alcohol- en drugsgebruik
 • Het drinken van koffie en kruidig eten
 • Emotionele problemen

Hoe bestrijdt je op natuurlijke wijze vroegtijdige grijze haren?

De volgende natuurlijke middelen kunnen het begin van grijze haren vertragen of verminderen en zo het uiterlijk en de gezondheid van je haar verbeteren. Het is echter belangrijk om eraan te denken dat je deze behandelingen regelmatig moet toepassen, omdat de resultaten niet meteen zichtbaar zijn.

Uien

Uien

Uien hebben ontelbare toepassingen voor de gezondheid en schoonheid dankzij hun voedingswaarde. Uien kunnen direct op de hoofdhuid worden toegepast om het ontstaan van grijze haren te vertragen.

In een onderzoek gedaan aan de Universiteit van Bradford (Verenigd Koninkrijk) is ontdekt dat uien een enzym bevatten die bekend is als Katalase. Het verwijdert waterstofperoxide dat zich ophoopt in de haarzakjes en ervoor zorgt dat ze hun kleur verliezen.

Het toepassen van ui op je haar zou ook ook de gezonde groei van het haar stimuleren.

Avocado

Dit super hydraterende fruit is ideaal voor het bevorderen van glanzend haar en het voorkomen van vroegtijdige veroudering. Avocado’s bevatten namelijk mineralen, vetzuren en de regeneratieve eigenschappen van vitamine E om de gezondheid van je haar te verbeteren.

Om van al deze voordelen te kunnen profiteren, hoef je alleen maar het vruchtvlees te prakken en toe te passen als een masker op je haar en hoofdhuid.

Henna

Henna

Henna is een natuurlijk poeder dat je kunt gebruiken als haarverf, zonder de negatieve bijwerkingen van vergelijkbare chemische producten. Deze natuurlijke behandeling heeft een roodachtige tint. Het kan echter worden gecombineerd met andere bestanddelen om verschillende kleuren te vormen.

Meng de henna met een beetje water en breng daarna de pasta aan op je haar. Een andere optie om een donkerbruine haarkleur te verkrijgen is door het te mengen met een beetje kokosolie.

Bladeren van de walnootboom

Walnootbladeren zijn een andere alternatieve manier om grijze haren te verbergen en hun verschijning op natuurlijke wijze te verminderen zonder de bijwerkingen van chemische producten.

De bladeren van deze boom bevatten namelijk een stof die bekend staat als juglon. Dit is een natuurlijke kleurstof die vaak gebruikt wordt in de cosmetische industrie. Bereid een thee met behulp van walnootbladeren en laat het vijftien minuten trekken voordat je het toepast op je haar.

Saliecrème

Salie

Salie is een kruid dat natuurlijke kleurstoffen bevat om te helpen je natuurlijke kleur te herstellen en de verschijning van de grijze haren te verminderen.

Om je haar donkerder te maken en grijze haren te bedekken, maak je een thee van de salieblaadjes, waarbij je ze gedurende dertig minuten kookt om alles uit het extract te krijgen. Daarna pas je het toe op je haar. Herhaal dit vervolgens drie keer per week voor het beste resultaat.

Rozemarijn

Dit kruid is zeer populair voor haarverzorging geworden. Het zou namelijk de groei stimuleren en de natuurlijke haarkleur behouden. Rozemarijn bevat veel cafeïne en rozemarijnzuur, antioxidanten die grijze haren op natuurlijke wijze bestrijden.

Ingrediënten

 • 50 gram rozemarijn
 • 50 gram salie
 • 400 ml water

Hoe maak je het?

Breng eerst het water aan de kook en voeg de kruiden toe. Laat het mengsel vervolgens een nacht trekken, voordat je de vloeistof op het haar en de hoofdhuid toepast.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jo, S. K., Lee, J. Y., Lee, Y., Kim, C. D., Lee, J.-H., & Lee, Y. H. (2018). Three Streams for the Mechanism of Hair Graying. Annals of Dermatology, 30(4), 397. https://doi.org/10.5021/ad.2018.30.4.397
 • Zayed, A., Shahait, A., Ayoub, M., & Yousef, A. M. (2013). Smokers′ hair: Does smoking cause premature hair graying? Indian Dermatology Online Journal, 4(2), 90. https://doi.org/10.4103/2229-5178.110586
 • Wood, J. M., Decker, H., Hartmann, H., Chavan, B., Rokos, H., Spencer, J. D. et al. (2009). Senile hair graying: H2O2-mediated oxidative stress affects human hair color by blunting methionine sulfoxide repair. The FASEB Journal, 23(7), 2065–2075. https://doi.org/10.1096/fj.08-125435
 • Ayala-Jara, Carmen I, Castillo-Saavedra, Ericson F, Alfaro-Avalos, Katterine Y, Aspiros-Freyre, Eva del Pilar, & Seclén-Ayala, Luis E. (2018). Desarrollo de un tinte cosmético a base de semilla de Bixa orellana L. (Bixaceae) y evaluación de su efecto in vitro. Scientia Agropecuaria9(1), 133-141. https://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2018.01.14
 • González Minero, Francisco José, & Bravo Díaz, Luis. (2017). Estudio botánico y farmacéutico de productos con aplicación en cosmética y cuidado de la piel. Ars Pharmaceutica (Internet)58(4), 175-191. https://dx.doi.org/10.4321/s2340-98942017000400005
 • Murata, K., Noguchi, K., Kondo, M., Onishi, M., Watanabe, N., Okamura, K., & Matsuda, H. (2012). Promotion of Hair Growth byRosmarinus officinalisLeaf Extract. Phytotherapy Research, 27(2), 212–217. https://doi.org/10.1002/ptr.4712
 • Van Neste, D., & Tobin, D. J. (2004). Hair cycle and hair pigmentation: dynamic interactions and changes associated with aging. Micron, 35(3), 193–200. https://doi.org/10.1016/j.micron.2003.11.006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.