6 heilzame eigenschappen van salie

Deze plant heeft veel heilzame eigenschappen die het een must-have voor elk huis maken, omdat het je gezondheid op verschillende manieren kan helpen verbeteren. Hier laten we je de belangrijkste eigenschappen van salie zien, evenals hoe je hiervan kunt profiteren.
6 heilzame eigenschappen van salie

Laatste update: 24 oktober, 2018

Salie is een mediterrane plant die vanwege de vele eigenschappen veel situaties bruikbaar is. De eigenschappen van salie zijn speciaal. Ze worden namelijk gebruikt voor medische behandelingen, maar ook voor culinaire variëteiten en zelfs in de wereld van aromatherapie.

Ontdek in dit artikel alle goede dingen over salie die je gezondheid kunnen verbeteren!

Eigenschappen van salie

1. Het verlicht menstruele krampen

Vrouw met menstruatiekramp
Als je een vrouw bent die lijdt aan PMS en vreselijke krampen die je buik vreselijk laten aanvoelen en ook last hebt van ernstige hoofdpijn, dan kun je het beste salie gebruiken om je symptomen te verlichten.

Neem een paar dagen voor je menstruatie salie als een infusie of in capsules. Je zult zien dat het baarmoederkrampen verlichten kan en je symptomen milder maken kan. Dit komt door de ontstekingsremmende genezende eigenschappen die het bevat.

2. Het kan de pijn bij reumatische aandoeningen verminderen

Vanwege de goede ontstekingsremmende effecten is salie een uitstekende keuze voor de behandeling van reumatische aandoeningen zoals artritis, omdat het de symptomen in een recordtijd kan verminderen.

Wanneer gewrichten ontstoken raken, is het innemen van een plant met heilzame eigenschappen zoals salie een geschikte optie om te proberen om de pijn te verlichten. De pijn die bijvoorbeeld gepaard gaat met het doen van een activiteit zoals schrijven of werken op de computer.

3. Het verbetert de spijsvertering en maagzuur

Man met buikpijn
Eén van de andere heilzame eigenschappen van salie is dat het winderigheid na zware maaltijden kan verminderen. Het heeft ook herstellende effecten op de spijsvertering. Het proces wordt hierdoor vergemakkelijkt, zodat je minder snel last hebt van indigestie na een maaltijd.

Als je na elke maaltijd last hebt van brandend maagzuur dan kan salie je tweesnijdend zwaard zijn. Je moet het als een thee nemen om de volheid te verlichten, wat de belangrijkste oorzaak is van brandend maagzuur.

4. Het is een desinfecterende plant

Vanwege de desinfecterende effecten is salie de eerste keuze als het gaat om het genezen van eventuele wonden die je hebt. De reinigende eigenschappen kunnen namelijk bij alle soorten open wonden de genezing helpen verbeteren.

Het maakt niet uit of je een kleine wond of een relatief grote zweer hebt. De heilzame eigenschappen van salie en de desinfecterende effecten ervan kunnen je snel genezen.

Het heeft ook hygiënische en ontsmettende effecten op:

  • ziekten zoals faryngitis (ontsteking van de keelholte).
  • tandvleesontsteking.
  • andere ziekten van de mondholte waarbij ophoping van bacteriën gebruikelijk is.

5. Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Man doet bloedtest
Het verlagen van de bloedsuikerspiegel met natuurlijke remedies kan een zeer moeilijke uitdaging zijn, maar de heilzame eigenschappen van salie om glucose te verlagen kunnen het gemakkelijker maken dan je ooit voor mogelijk had gehouden, vooral als je deze plant elke dag op een lege maag inneemt.

Voor mensen met diabetes is dit een geweldige plant om in huis te hebben. Het kan als een infusie worden ingenomen om te helpen om de glucosespiegels dagelijks te verlagen zonder bijwerkingen. Dit is in tegenstelling tot farmacologische behandelingen.

6. Het verbetert je geheugen

Je geheugen kan worden beïnvloed als je ouder wordt, en salie is misschien de beste remedie vanwege de neuroprotectieve en de regeneratieve effecten op het geheugen.

Deze plant kan ook de informatie-verwerking bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer stimuleren. Ze vergeten dan bijvoorbeeld minder snel iets dan dat ze normaal gesproken zouden doen.

Salie is ongetwijfeld een plant met vele heilzame eigenschappen die op vele manieren je gezondheid kunnen verbeteren.  Wellicht ook interessant voor jou

Saliesiroop om een plattere buik te krijgen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Saliesiroop om een plattere buik te krijgen

Wil je weten hoe je saliesiroop kunt gebruiken om een plattere buik te krijgen? Of hoe het je spijsvertering kan bevorderen?  • Nascimento, G. G. F., Locatelli, J., Freitas, P. C., & Silva, G. L. (2000). Antibacterial activity of plant extracts and phytochemicals on antibiotic-resistant bacteria. Brazilian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1590/S1517-83822000000400003
  • Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour, Soheila Hamidpour, Mina Shahlari (2014) Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/