4 soorten thee om je bloedsuikerspiegel te verlagen

Het drinken van thee is de makkelijkste manier om de medicinale eigenschappen van de plant binnen te krijgen en je bloedsuikerspiegel te verlagen. Probeer het eens uit!
4 soorten thee om je bloedsuikerspiegel te verlagen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meest gebruikte manier om thee te maken is met het gebruik van theezakjes. Deze kan in je kleine verpakkingen bij de supermarkt kopen.

Voor de recepten die we je in het artikel van vandaag gaan geven, heb je de losse bladeren van bepaalde kruiden nodig. Dit kunnen gedroogde of verse bladeren zijn.
Je kan deze kopen op de markt of in gezondheidswinkels.

Hoe maak je thee?

Hoe maak je thee?

Het is erg makkelijk, het enige wat je nodig hebt is:

Ingrediënten

  • 1 kopje gekookt water
  • 1 eetlepel bladeren, bloemen of wortels van de gedroogde kruiden die je kiest, of 2 eetlepels van de verse kruiden. 

Benodigdheden

  • Een theepot of kan
  • Een kopje

Wat moet je doen?

  • Doe de kruiden en het hete water in de theepot.
  • Laat het 7 minuten trekken.
  • Wanneer het lang genoeg getrokken heeft, kan je het in je kopje schenken.

Soms kiezen mensen ervoor om hier een stap aan toe te voegen. Namelijk het toevoegen van honing om het wat zoeter te maken. Omdat het echter het doel is van deze soorten thee om de bloedsuikerspiegels mee te verlagen, willen we deze er vandaag graag uit laten.

Dit geldt voor alle soorten thee die we vandaag bespreken.

Waarom verlagen deze soorten thee mijn bloedsuikerspiegel?

Bloedsuikermeter en insulinepen

Overmatig veel glucose in je bloed, ook bekend als hyperglycemie, is schadelijk voor de gezondheid. 

We hebben energie nodig voor onze dagelijkse activiteiten. Maar het overmatig consumeren van suiker kan leiden tot een voorstadium van diabetes. Als je dit niet onder controle houdt, kan het vervolgens leiden tot diabetes.

Wanneer je diabetes hebt moet je erg voorzichtig zijn met de voeding die je binnen krijgt. Ook moet je steeds weer je bloedsuikerspiegels in de gaten houden.

Het is echter wel verstandig om met je specialist of diabetesverpleegkundige te praten voordat je deze thee toevoegt aan je dagelijkse dieet.

4 soorten thee om je bloedsuikerspiegel te verlagen

1. Fenegriek

Fenegriek is een een-jarige grasplant die afkomstig is uit Europa en Zuid-Azië. Het wordt gebruikt in de oosterse keuken als smaakmaker.

Het heeft uitgebreide medische toepassingen. Dit kruid helpt bij de behandeling van:

  • Gastritis
  • Verhoogd cholesterol
  • Keelontsteking
  • Het is goed voor de lever

Dankzij de bestanddelen zoals cumarine, nicotinezuur en trigonelline wordt het gebruikt als vervanging voor orale bloedsuiker-verlagende medicatie. Dit kan alleen bij gevallen van diabetes waarbij met niet afhankelijk is van het spuiten van insuline.

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat fenegriek de perifere functies van insuline verhoogd. Daarnaast vermindert het de opname van koolhydraten.

Hoe drink ik het?

  • Drink een maand lang elke dag een kopje fenegriekthee.
  • Stop vervolgens een week en herhaal de behandeling.

2. Ginseng

Ginsengthee

Ginseng is een naam die wordt gebruikt om bepaalde soorten van de panax-familie te beschrijven.

Het groeit in het wild in de bergen van Nepal tot Manchuria en van West Siberië tot Korea. Maar omdat er veel vraag naar is, wordt het ook gekweekt in andere landen.

Zijn bloedsuikerverlagende  (hypoglycemische) vermogen is te danken aan de ginsenosides die het bevat die bij dit proces helpen.

Hoe drink je het?

  • Drink drie maanden lang dagelijks een kopje ginsengthee.
  • Hierna stop je een maand.
  • Na een medische evaluatie kan je de behandeling weer opstarten. Je mag dit nooit langer dan 9 weken achter elkaar drinken.

3. Kamille

Kamille is een grasrijke een-jarige plant die bekend staat om zijn krampstillende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen.

Ook kan het andere problemen aanpakken, zoals:

Naast dat het de bloedsuikerspiegels reguleert, verhoogd kamille ook de glycogeen-opslag in de lever. Het beschermt daarnaast ook de alvleesklier tegen oxidatieve stres die wordt veroorzaakt door een overschot aan glucose. 

Hoe drink je het?

  • Drink drie kopjes kamillethee per dag, steeds na de maaltijd.

4. Groene thee

Groene thee

Groene thee komt van de theeplant (Camellia Sinensis). Het komt oorspronkelijk uit China. Maar deze thee wordt over de hele wereld gedronken.

Het bevat antioxidanten dankzij de catechines die het bevat, evenals de bètacaroteen en vitaminen C en E.

Het is effectief bij het verlagen van de bloedsuikerspiegels dankzij de polysacchariden die in de bladeren zitten. Deze werken op dezelfde manier als insuline.

Hoe drink je het?

  • Drink drie tot vijf kopjes groene thee, gedurende twee maanden.
  • Drink deze thee niet op een lege maag.
  • Hierna moet je je medisch laten onderzoeken voordat je ermee verder gaat.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Foldes, E. (1947). Diabetes and hypertension. The American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1080/13854040802368684
  • Diabetes.co.uk. (2017). Blood Sugar Level Ranges. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2016.09.015
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
  • Tsuneki, Hiroshi & Ishizuka, Mitsuyo & Terasawa, Miki & wu, Jinbin & Sasaoka, Toshiyasu & Kimura, Ikuko. (2004). Effect of Green tea on blood glucose levels and serum proteomic patterns in diabetic (db/db) mice and on glucose metabolism in healthy humans. BMC pharmacology. 4. 18. 10.1186/1471-2210-4-18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.