De verrassende krachten van wortels

De overvloed van vitaminen en mineralen in wortels maakt ze niet alleen zeer geschikt om te eten. Ze kunnen ook goed gebruikt worden voor uitwendige toepassingen, zoals in gezichtsmaskers. Leer meer over de krachten van wortels in dit artikel.
De verrassende krachten van wortels

Laatste update: 29 november, 2018

Als mensen je vertellen over hoe goed worteltjes voor je zijn, denk je waarschijnlijk dat ze het hebben over hoe goed wortels voor je ogen zijn en om een mooi bruin kleurtje te krijgen.

Deze smakelijke groente zou echter veel meer eigenschappen hebben. We zullen je hieronder alles vertellen over de wonderbaarlijke krachten van wortels.

Gezondheidsvoordelen van wortels

Een van de meest geteelde groentes in tuintjes over de hele wereld zijn wortels. Ze bieden vele vitamines, waaronder vitamine A, B-complex, C en E. Daarnaast bevatten ze antioxidanten en mineralen.

Ze bevatten maar weinig calorieën: 33 kcal per 100 gram. Je kunt ze rauw eten, maar ook geraspt, gekookt of gestoomd.

Wortels hebben zo veel goede kwaliteiten, dat ze rijkelijk aanwezig zouden moeten zijn in je voedingspatroon.

1. Ze kunnen helpen tegen vroegtijdige veroudering

Wortelsap

Het foliumzuur en de magnesium in deze groente is samen met de bètacaroteen en de vezels zorgen voor een verjongend effect. Bètacaroteen is het bestanddeel dat wortels hun oranje kleur geeft. Deze bestanddelen helpen je lichaam bij het vormen van vitamine A.

Ze beschermen je huid tegen schadelijke effecten van vrije radicalen. Deze worden veroorzaakt door roken, vervuiling en stress.

Het eten van wortelen verlaagt mogelijk je risico op degeneratieve aandoeningen en slechte bloedsomloop.

2. Ze ondersteunen een goede darmgezondheid

Als je verteringsproblemen hebt, wordt het aangeraden om wortels te eten. De vitamine A in wortels kan naar het schijnt het membraan van je maag en darmen beschermen.

Ze zijn aan te raden voor mensen met:

  • Brandend maagzuur
  • Diarree
  • Constipatie
  • Indigestie
  • Gastritis
  • Zweren

Regelmatig wortels eten kan helpen om je darmen in goede gezondheid houden. Dat geldt in het bijzonder voor mensen met prikkelbaredarmsyndroom, diverticulitis of de ziekte van Crohn.

Ze helpen je naar het schijnt herstellen van voedselvergiftiging, infecties en wormen in de darm. En als je ze kookt of stoomt, maken ze de slijmlaag in de darm zachter.

3. Ze zijn goed voor moeder en kind

Sap van Wortel

De vitamine A in deze groente is erg belangrijk voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook voor kleine kinderen is dat het geval.

  • De vitamine maakt de vorming van nieuwe cellen mogelijk en levert tevens antioxidanten, calcium en foliumzuur.
  • Tijdens de zwangerschap zouden vrouwen twee of drie wortels moeten eten om hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van bovengenoemde nutriënten binnen te krijgen.

Voor kinderen die vast voedsel kunnen eten wordt een bord gekookte wortelen aanbevolen.

Als je baby darm- of verteringsproblemen heeft, is dit een ideaal voedingsmiddel. Het is licht verteerbaar, verbetert de gezondheid van de maag en moedigt de vorming van rode bloedcellen aan.

4. Ze helpen de bloedsuiker te reguleren

Mensen met diabetes zouden significante verbeteringen zien als ze rauwe wortels eten. Dat komt door de koolhydraten in de wortels. Deze worden langzamer opgenomen zonder hyperglycemie te veroorzaken.

Daarnaast bevorderen wortels misschien de bloedsomloop en de gezondheid van de ogen. Dit zijn twee veelvoorkomende problemen bij diabeten.

5. Ze zouden het immuunsysteem versterken

Wortelsmoothie

We moeten nogmaals vitamine A en bètacaroteen noemen. Dit zijn de nutriënten die ervoor zorgen dat je immuunsysteem goed kan werken.

Een wortelsapje of salade is een goed idee als je verkouden bent of een griepje hebt.

Een goede hoeveelheid vitamine A betekent een gezond immuunsysteem. Dit komt omdat het zou helpen om ‘verdedigende’ cellen te produceren en virale en bacteriële aanvallen te bestrijden.

6. Ze voeden je huid

Wortelen absorberen allerlei soorten vervuiling die zich in je huid ophoopt. Je kunt ze zowel in de keuken gebruiken als in een gezichtsmasker, bijvoorbeeld om acne te behandelen.

Als je ze uitwendig gebruikt, helpt deze groente tegen verbranding door de zon of door hitte, bij wonden en eczeem. Ze zijn ook nuttig om jezelf tegen de dagelijkse effecten van UV-stralen te beschermen.

Het aanbrengen van een masker van wortelpulp op je gezicht kan je helpen om het verschijnen van rimpels uit te stellen. Ook laat het je huid er jonger uitzien. Laat het masker 30 minuten inwerken.

7. Ze zouden je geest aanscherpen

Glazen Wortelsap

Wortels scherpen je geest aan door je te voorzien van twee nutriënten die in verband worden gebracht met de gezondheid van je hersenen: fosfor en kalium. Deze beide voedingsstoffen regenereren zenuwen en gaan de effecten van stress tegen.

Als je de laatste tijd vergeetachtig bent of je merkt dat je hersenen informatie niet zo goed meer opslaan als je gewend was, probeer dan wortels.

Wil je hier meer over weten?
7 tekenen dat je stressniveau te hoog is

Opmerking

De voordelen van wortelen die we in dit artikel hebben beschreven zijn dan wel wetenschappelijk onderzocht, maar er is nog veel meer grootschalig bewijs nodig om de voordelen echt aan te tonen.

Daarom moet je nooit afhangen van één voedingsmiddel en altijd een gebalanceerd dieet aanhouden. Raadpleeg bij twijfel een arts of diëtist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dias, João. (2014). Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts. Food and Nutrition Sciences. 05. 2147-2156. doi: 10.4236/fns.2014.522227.
  • Ülger, Taha & Songür, Ayşe Nur & Çırak, Onur & Cakiroglu, Funda. (2018). Role of Vegetables in Human Nutrition and Disease Prevention. doi: 10.5772/intechopen.77038

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.