Acht onbekende voordelen van wortelsap

25 september 2018
Wist je al dat wortels ideaal zijn voor een goede mondgezondheid? Een glas wortelsap biedt ontelbare voordelen voor de gezondheid.

Iedereen weet dat wortelen goed zijn voor je huid en gezichtsvermogen, maar dit zijn niet de enige voordelen. Als je wortelsap drinkt, zal je de voordelen krijgen van alle voedingsstoffen van de rauwe groente, meer nog dan wanneer je ze kookt.

In dit artikel zullen we je een aantal minder bekende voordelen van deze heerlijke groente laten zien.

Wortel: de oranje goudenmedaillewinnaar

Wortels zijn een van de meest gegeten groenten ter wereld, niet alleen omdat ze heerlijk en zeer veelzijdig zijn, maar ook vanwege hun verschillende eigenschappen.

Wortels in een schaal

Onderzoek heeft aangetoond dat wortels bijna 500 soorten fytochemicaliën bevatten, wat meer is dan bijna ieder ander voedsel ter wereld. Drie van de voedingsstoffen in wortels zijn de moeite waard om uit te lichten:

Bèta-caroteen

Dit is de stof die de wortel zijn oranje uiterlijk geeft. En dit voedingsmiddel bevat ook gezonde oplosbare stoffen. Bovendien zet de lever bèta-caroteen om in vitamine A. Dit pigment wordt ook een krachtige antioxidant als het zich ‘verbindt’ met schadelijke moleculen, want deze verandering maakt deze moleculen onschadelijk.

Vitamine A

Wortelsap met wortelen

Behalve de voordelen waar wortelen over beschikken dankzij het bèta-caroteen, danken ze ook veel van hun voedingswaarde aan hun hoge gehalte aan vitamine A.

Een glas wortelsap biedt bijna 700% van het minimum aan voedingsstoffen die een volwassene nodig heeft.

 • Het is verantwoordelijk voor het beschermen van de gezondheid van de ogen en de bestrijding van degeneratieve ziekten, waaronder kanker.
 • Alsof dat nog niet genoeg is, bevordert vitamine A ook de groei van de botten en groei van de tanden en vermindert het het risico op hart- en vaatziekten.
 • Daarnaast ondersteunt deze vitamine gezonde cellulaire functies in het lichaam en helpt het het lichaam om infecties en lage  bloeddruk te bestrijden.

Alfa-caroteen

Alfa-caroteen is een antioxidant die vol zit met flavonoïden. 250 gram wortelen bevat 5,9 mg van deze stof.

Er wordt aangenomen dat deze voedingsstof kan bijdragen aan een langere levensduur. Alfa-caroteen voorkomt ook longkanker en het lost vet op.

Om het meeste uit de eigenschappen te halen, is het het beste om alfa-caroteen binnen te krijgen door middel van gebakken en gezouten porties van voedsel dat deze stof bevat, zoals wortelen.

Glazen wortelsap

Daarnaast zijn er andere vitaminen en mineralen in wortels die het vermelden waard zijn. Dit maakt het een supergroente, aanbevolen voor kinderen, volwassenen (vooral zwangere vrouwen) en ouderen.

250 gram wortelen biedt ons:

 • Vitamine K
 • Vitamine C
 • Vezels
 • Kalium
 • Vitamine B6
 • Mangaan
 • Molybdenum
 • Vitamine B1 (thiamine)
 • Vitamine B3 (niacine)
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Foliumzuur

Wat zijn de voordelen van wortelsap?

Behalve dat we je kunnen vertellen over de eigenschappen van de belangrijkste voedingsstoffen van wortelen, is het ook de moeite waard om je te wijzen op de voordelen van het drinken van een heerlijk glas wortelsap, meerdere malen per week. Als je wortelsap op een lege maag drinkt, is dit nog beter voor het lichaam.

Het bevordert de gezondheid van de mond

Als we een hele rauwe wortel zouden eten, zou dit genoeg zijn om onze tanden schoon te maken.

Maar verwerkte wortels hebben ook hun voordelen voor de gezondheid. Ze versterken bijvoorbeeld de tanden en het tandvlees, verbeteren de bloedtoevoer naar deze gebieden en verhinderen de vorming van tandplak.

Wortels bevatten bovendien fluoride, dus ze bestrijden tandbederf en houden het tandglazuur gezond.

Ze prikkelen de eetlust

Sap van wortel in glas

Het is bewezen dat mensen die onlangs zijn geopereerd of herstellende zijn van een operatie of mensen die problemen hebben met de spijsvertering in staat zijn om meer te eten na het drinken van een beetje van wortelsap.

Ook is het goed om baby’s dit sap te geven wanneer ze tanden beginnen te krijgen.

Ouderen kunnen ook wortelsap drinken om ze te helpen wanneer ze pap of soep moeten eten.

Lees dit ook: 8 verrassende oorzaken van constipatie

Het verlicht constipatie

Dit komt doordat wortels een grote hoeveelheid vezels bevatten die ervoor zorgen dat de hoeveelheid en kwaliteit van de ontlasting verbetert. Tegelijkertijd reguleren ze de darmfunctie.

Bovendien vermindert dit sap maagproblemen die worden veroorzaakt door intoxicatie en kalmeert het maagproblemen en maagzuur. Het is de moeite waard erop te wijzen dat wortelsap wordt aanbevolen voor patiënten die lijden aan gastritis.

Het is urineafdrijvend

Deze oranje groente bevat veel water, wat goed nieuws is voor degenen die last hebben van het vasthouden van water, oedeem of nierproblemen. Een glas wortelsap op een lege maag kan nierstenen ontbinden en het makkelijker maken om ze te laten passeren.

Het helpt om je zenuwen onder controle te houden

Gesneden wortel met glaasje sap

Als je op het punt staat om bijvoorbeeld een examen te doen, op een eerste date te gaan of deel te nemen aan een werkvergadering raden wij je aan een beetje wortelsap te drinken. We raden ook aan om dit te doen als je een stressvolle tijd doormaakt of als je je moe en uitgeput voelt.

Dit komt omdat fosfor en kalium in wortels verantwoordelijk zijn voor het produceren van energie en revitaliserende effecten.

Het helpt bij de verzorging van je uiterlijk

Er is geen beter voedsel dan wortels om je nagels sterker te maken en glans toe te voegen aan je haar. Wortels hebben deze esthetische voordelen, want ze bevatten provitamine A, wat helpt bij het herstellen van cellen die beschadigd zijn door vervuiling of door contact met chemische substanties.

Het helpt ons ook bij het produceren van talg op onze hoofdhuid.

Het verbetert de kwaliteit van moedermelk

Vitamine A en bèta-caroteen zijn twee voedingsstoffen die zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven zouden moeten opnemen in hun dieet. Volgens artsen verbeteren beide voedingsstoffen de biologische kwaliteit van de melk en ze helpen vrouwen om grotere hoeveelheden, op basis van de behoeften van het kind, te produceren.

Het is goed voor je ogen

Wortelsap met een rietje

Bèta-caroteen beschikt over de mogelijkheid om voortijdige veroudering te voorkomen. In tegenstelling tot wat sommigen denken, zullen wortels mensen die een bril dragen geen perfect zicht kunnen geven, of de rest van ons röntgenzicht.

Het consumeren van wortels beschermt het netvlies en voorkomt dat staar op latere leeftijd zal ontstaan. Dit is de reden waarom wortelsap wordt aanbevolen voor patiënten die last hebben van verschillende problemen met het gezichtsvermogen.

Om een glas gezond en heerlijk wortelsap te bereiden, is alles wat je nodig hebt zes stukken van deze groente en een glas water.

Volg dan deze instructies:

Schil en snijd de wortels in kleine stukjes en meng ze in een blender met het water tot het mengsel een romige consistentie krijgt. Geniet ervan!