8 verrassende oorzaken van constipatie

16 augustus 2018
Ontdek wat de meest bekende oorzaken van constipatie zijn, zodat je dit probleem voor eens en voor altijd kunt oplossen, zonder toevlucht te nemen tot laxeermiddelen.

Wist je dat factoren zoals stress, een sedentaire levensstijl of het volgen van een onevenwichtig dieet oorzaken van constipatie kunnen zijn, alsook van andere spijsverteringsproblemen? Ontdek daarom in dit artikel wat de meest verrassende oorzaken van constipatie zijn.

Wanneer we denken aan constipatie, brengen we deze aandoening meestal in verband met slechte voeding of genetische problemen. Er zijn echter meerdere factoren die deze onevenwichtigheid kunnen beïnvloeden.

Acute of chronische constipatie?

Bij het diagnosticeren en behandelen van constipatie is het van essentieel belang om vast te stellen of het een specifiek probleem is dat wordt veroorzaakt door een tijdelijke situatie, of dat het een gezondheidsprobleem is waar we eigenlijk al jaren mee rond lopen.

In het geval van acute constipatie kunnen bepaalde natuurlijke remedies namelijk al vanaf de eerste dag zeer effectief zijn, zoals:

Als je echter last hebt van chronische constipatie, is het misschien verstandig om eens naar de mogelijke oorzaken van constipatie te kijken. Op die manier kun je bepalen welke factoren van invloed kunnen zijn op jouw situatie.

Lees ook: 9 vruchten die constipatie bestrijden

Mogelijke oorzaken van constipatie

1. Nervositeit en stress

Huilende vrouw

Als je regelmatig last hebt van stress of als je door een emotioneel zware periode gaat, dan zal je zenuwstelsel veranderen. Dit kan vervolgens een negatieve invloed hebben op de algemene werking van je lichaam.

Het zal je wellicht verbazen om te weten hoeveel invloed je zenuwen kunnen hebben op je gezondheid.

De oplossing in deze gevallen is niet om laxeermiddelen te nemen. Je moet in plaats daarvan je zenuwstelsel weer in evenwicht te brengen met de volgende adviezen:

 • Eet gevarieerd voedsel. Een dieet dat onder andere rijk is aan fruit en rauwe groenten. Maar ook aan volkoren voedsel en vetten van goede kwaliteit. Voorbeelden daarvan zijn avocado’s, noten, zaden, olijfolie, kokosolie, enz.
 • Probeer regulerende supplementen voor het zenuwstelsel: biergist, tarwekiemen, pollen, spirulina, magnesium.
 • Maak gebruik van ontspannende medicinale planten: citroenmelisse, passiebloem, valeriaan, lindebloesem, kamille.
 • Probeer ook therapieën en ontspannende oefeningen: massages, yoga, tai chi, stretchen, dansen, enz.

2. Gebrek aan eiwitten in je dieet

Dit is een van de meest onbekende oorzaken van constipatie: een dieet dat rijk is aan koolhydraten en arm is aan eiwitten.

Dit kan een probleem zijn voor vegetarische of veganistische mensen die geen uitgebalanceerd dieet volgen. De oplossing is echter niet om ineens superveel eiwitten te gaan consumeren. Je moet zoeken naar eiwitbronnen van goede kwaliteit.

Er zijn veel plantaardige voedingsmiddelen die eiwitten bevatten, zoals:

 • Peulvruchten
 • Noten
 • Zaden
 • Avocado
 • Volkoren granen

3. Het consumeren van te veel vlees

Rood vlees kan ook een van de oorzaken van constipatie zijn

Het andere uiterste is echter ook niet goed. Een dieet waarbij je veel vlees of worst eet kan namelijk ook constipatie veroorzaken. Vooral als je hierbij ook veel vetten van slechte kwaliteit binnenkrijgt (gefrituurd, voorgekookt, enz.) en weinig plantaardige vezels consumeert.

Vlees dat rijk is aan vet (rood vlees, worst) kan ook ontstekingen in de darmen en zelfs kanker veroorzaken.

4. Permanente uitdroging

Het drinken van weinig water is een ernstig gezondheidsrisico dat veel problemen kan veroorzaken, waaronder ook constipatie.

Om de ontlasting te bevorderen, heeft je lichaam een ​​zekere mate van hydratatie nodig. Wanneer je ontlasting echter eerder op kleine keuteltjes lijkt, is de kans groot dat de voornaamste oorzaak hiervan uitdroging is.

5. Hoog oestrogeengehalte bij vrouwen

Vrouw op een bank met buikpijn

Constipatie kan bij vrouwen ook verbonden zijn aan een hoog oestrogeengehalte.

Om na te gaan of dit bij jou het geval is, moet je kijken of je in de dagen vlak voor je menstruatie minder last hebt van constipatie. Vlak voor je menstruatie daalt je oestrogeenspiegel namelijk enigszins.

Een van de beste remedies voor het reguleren van je oestrogeenspiegel is monnikspeper. Je kunt dit kruid innemen in de vorm van een infusie of in tabletvorm.

6. Een sedentaire levensstijl

Een gebrek aan beweging en je dagen grotendeels zittend doorbrengen heeft een negatieve invloed op de peristaltische bewegingen van de darm.

Je moet elke dag aan lichaamsbeweging doen en minstens twee keer per week een intensieve sport beoefenen.

We raden aan: Waarom is het belangrijk om constipatie te bestrijden?

7. Het gebruik van laxeermiddelen en andere medicijnen

Laxeermiddelen kunnen een van de oorzaken van constipatie zijn

Irriterende laxeermiddelen en sommige soorten medicijnen vernietigen de delicate bacteriële flora van je darmen. Hierdoor kan de darmfunctie worden aangetast.

Als het mogelijk is, zou je je medicijnen moeten vervangen door natuurlijke en niet-irriterende alternatieven. Daarnaast kan het ook helpen om enige tijd een supplement in te nemen om de darmflora te herstellen.

8. Zwakke lever

Het kan gebeuren dat je lever niet goed werkt. Bijvoorbeeld als gevolg van een leveraandoening of als gevolg van een teveel aan gifstoffen in je lichaam. Wanneer je lever niet goed werkt, voorkomen deficiënte galzouten een goede darmwerking.

Gelukkig bestaan hier wel enkele zeer nuttige remedies voor, zoals:

 • Mariadistel
 • Boldo
 • Artisjok
 • Citroensap met olijfolie op een lege maag

Bovendien raden wij aan om je lever om de zoveel tijd te ontgiften.