Tien gevolgen van te weinig water drinken

Te weinig water drinken kan leiden tot onevenwichtigheden in de stofwisseling en andere gezondheidsproblemen. Daarom wordt er aanbevolen om tussen de zes en acht glazen per dag te drinken.
Tien gevolgen van te weinig water drinken

Laatste update: 18 oktober, 2018

Water is het primaire bestanddeel van je vitale organen, zoals je hersenen, lever en hart. Het is daarnaast een zeer belangrijk vloeistof voor je botten en zelfs de ruimtes tussen lichaamscellen. Te weinig water drinken kan dan echter leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Zo kan het drinken van onvoldoende water resulteren in huidbeschadiging of de beschadiging van andere essentiële lichaamsorganen.

1. Te weinig water drinken leidt tot een uitgedroogde huid

Naast het gebruik van vochtinbrengende crèmes en andere natuurlijke behandelingen, is voldoende water drinken de beste oplossing om je huid gehydrateerd te houdenDe elasticiteit van je huid hangt immers af van de juiste waterbalans: je drinkt net zo veel of meer dan je verliest.

Om erachter te komen of je huid uitgedroogd is, kun je de volgende test uitvoeren:

 • Knijp zachtjes in een deel van je huid en kijk daarna hoe lang het duurt voordat je huid terugkeert naar zijn normale vorm.
 • Als je uitgedroogd bent, keert je huid heel langzaam terug naar zijn oorspronkelijke vorm. In het tegenovergestelde geval keert je huid echter onmiddellijk terug.

Je kunt ook de temperatuur van je huid testen, vooral je gezichtshuid, om te zien of deze uitgedroogd is. Meestal heeft het lichaam immers veel water nodig om een ​​ideale temperatuur te behouden. Dat betekent dat als je huid heter is dan normaal, je misschien meer water moet drinken.

2. Constipatie

Te weinig water drinken kan leiden tot constipatie

Constipatie maakt het moeilijk om een ​​normale stoelgang te hebben. Te weinig water drinken is nu net een van de voornaamste oorzaken van constipatie.

Wanneer je darmen de ontlasting vormen, trekt de dikke darm veel water uit het lichaam om de ontlasting te laten stollen. Als er hiervoor niet voldoende water aanwezig is in je lichaam, wordt het moeilijker om de ontlasting uit het lichaam te verwijderen. Dat kan daarna buikpijn veroorzaken.

Een probleem dat direct verband houdt met constipatie zijn aambeien. Aambeien worden namelijk veroorzaakt wanneer de ontlasting te droog of te hard is. De darmen moeten dan zeer veel moeite doen om ze uit het lichaam te krijgen.

3. Spierkrampen

Spierkrampen worden meestal geassocieerd met lichaamsbeweging, maar ze kunnen ook in verband worden gebracht met situaties waarin het lichaam te weinig water binnenkrijgt. 

Wanneer er sprake is van onvoldoende vloeistof in het lichaam, zorgt dit er meestal voor dat de toevoer van elektrolyten en mineralen uit balans raakt. Deze componenten zijn van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je spieren goed blijven functioneren.

Daarom is het verstandig om goed gehydrateerd te blijven tijdens het sporten, aangezien je lichaam door te zweten water en mineralen verliest.

4. Vermoeidheid

Te weinig water drinken heeft een directe invloed op je dagelijks leven en kan vermoeidheid veroorzaken. Wanneer je lichaam niet genoeg vocht binnenkrijgt, worden lichaamscellen minder actief en genereren ze minder energie.

Mensen die last hebben van uitdroging zijn om deze reden vaak moe en slaperig. Gelukkig kunnen de effecten van vermoeidheid worden teruggedraaid door weer meer water te gaan drinken.

Ook is het een goed idee om groenten en vruchten te eten die veel water bevatten om ervoor te zorgen dat er meer vocht in je lichaam aanwezig is. Naast het lichaam te voorzien van vitamines, bieden vruchten als watermeloen en citrusvruchten suikers die van nature je energieniveau verhogen.

5. Droge mond

Problemen met een droge mond worden vaak geassocieerd met de mondhygiëne en de juiste vertering van voedsel. Het beste advies als je een droge mond hebt, is om onmiddellijk water te drinken.

Symptomen van een droge mond:

 • Een kleverig of droog gevoel
 • Dik speeksel
 • Pijn of een brandend gevoel in de mond of tong
 • Barstjes in de lippen of in de mondhoeken
 • Droge en ruwe tong
 • Problemen met kauwen, het proeven van eten of slikken

6. Migraine

Te weinig water drinken kan leiden tot migraine

Meestal wordt migraine geassocieerd met uitdroging. Wanneer je niet genoeg water drinkt, zorgt dit ervoor dat je bloedvaten verwijden, wat hevige hoofdpijn veroorzaakt.

 • Vergeet niet dat uitdroging zich niet alleen kan voordoen op dagen waarop het zeer warm is.
 • Zolang je voldoende water drinkt, houd je je lichaam goed in balans en is de kans op migraine kleiner.

7. Hoge bloeddruk

Te weinig water drinken zorgt ervoor dat het bloedvolume in de bloedvaten afneemt. Idealiter moeten de bloedvaten vol zijn.

Om ervoor te zorgen dat je organen goed kunnen blijven functioneren wanneer er sprake is van uitdroging, scheidt je lichaam histamine uit. Deze stof zorgt ervoor dat je aderen en slagaders samentrekken, wat ervoor zorgt dat je bloeddruk stijgt.

Het drinken van veel water is gunstig voor de bloedsomloop en vermindert de opbouw van gifstoffen en andere schadelijke stoffen die een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken.

8. Problemen met de nieren

Te weinig water drinken kan leiden tot problemen met de nieren

Veel water drinken stimuleert een goede nierfunctie. Je nieren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van gifstoffen, ureum en zout uit je lichaam.

Wanneer je nieren deze vitale functie niet kunnen vervullen, kun je last krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen, zoals nierstenen.

Het gezond houden van je nieren draagt ​​bij aan de metabole balans van je lichaam en helpt aandoeningen en chronische ziekten te voorkomen.

9. Gewichtstoename

Soms kunnen de symptomen van dorst worden verward met honger. Sommige mensen eten daarom voedsel, terwijl hun lichaam eigenlijk vocht nodig heeft.

Dit is een belangrijke factor om in gedachten te houden bij het zorgen voor je gewicht en je gezondheid. Je moet ook weten dat het drinken van water je stofwisseling versnelt, waardoor het aantal calorieën dat je verbrandt toeneemt.

De meeste diëten raden om deze redenen dan ook aan om meerdere glazen water per dag te drinken. Vergeet echter niet dat je gewoon water moet drinken zonder extra kunstmatige suikers of smaakstoffen.

10. Gewrichtspijn

Als je ooit sporadische pijn in je gewrichten hebt gevoeld, is de kans groot dat je niet genoeg water drinkt.

 • Kraakbeen, dat helpt om wrijving in je gewrichten te beperken, bestaat voor 70% uit water.
 • Daarom is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, zodat het kraakbeen zijn juiste vorm behoudt, wat beweging tussen de botten mogelijk maakt.

De hoeveelheid water die je moet drinken hangt onder meer af van je leeftijd, je mate van lichaamsbeweging, het weer en je gezondheid.

Omdat water van essentieel belang is voor de vitale functies van je lichaam, is het om gezond te blijven belangrijk om voldoende water te drinken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.