Oorzaken van migraine die je misschien nog niet kent

Een van de meest voorkomende oorzaken van migraine is een verandering in de druk van de atmosfeer. Ook kan je er tijdens de weekenden meer last van hebben. Dit is wanneer je hersenen rusten.
Oorzaken van migraine die je misschien nog niet kent

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Hoofdpijn komt zo veel voor, dat veel mensen het niet meer de aandacht geven die het eigenlijk nodig heeft. Migraine kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Sommige factoren zijn genetisch en andere kunnen in de aderen liggen. Je moet weten dat een aantal van de oorzaken van migraine duizenden mensen treffen over de hele wereld.

Wat zijn een aantal van de oorzaken van migraine?

De hoofdoorzaak van migraine is niet bekend, maar er zijn een aantal factoren die deze aandoening veroorzaken en veel mensen onbekwaam maken.

Als je lijdt aan deze hevige hoofdpijn, kan het komen door de volgende dingen:

1. Klimaat

Veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid in de omgeving kunnen je humeur beïnvloeden. Hier is geen twijfel over mogelijk. Ze hebben echter ook de kracht om migraine te veroorzaken, of om deze erger te maken.

Hoofdpijn wordt erger wanneer de druk in de atmosfeer vermindert. Dit gebeurt ook wanneer het te warm is of er een hoge luchtvochtigheid is.

Vermijd de warmte

Ondanks dat je het klimaat niet zelf kunt bepalen, kun je ten miste voorbereid de situatie aangaan. In het midden van de zomer kun je bijvoorbeeld vermijden om op het heetst van de dag naar buiten te gaan. Of je kan fysieke activiteiten laten op de dag inplannen.

2. Voedingsmiddelen

Kaas is een van de oorzaken van migraine

Sommige voedingsmiddelen kunnen je hoofdpijn verergeren. Dit zijn onder andere kaas en gefrituurd eten.

Als je regelmatig last hebt van deze hoofdpijn, kun je de voedingsmiddelen vermijden die veel conserveermiddelen en kunstmatige toevoegingen bevatten (dit zijn de meeste voedingsmiddelen die ze tegenwoordig in de supermarkt verkopen).

Daarvoor in de plaats moet je een gezonder leven leiden. En je moet een dieet volgen dat veel rauwe groente en fruit bevat. Dit kan vooral helpen wanneer je last hebt van migraines.

3. Weekenden

Ondanks dat het misschien raar lijkt, zijn zaterdagen en zondagen een van de factoren voor hoofdpijn. Dit zijn de twee dagen van de week waarnaar we het meeste uitkijken, maar ze kunnen pijn triggeren.

Dit komt doordat je van maandag tot en met vrijdag onder veel druk of stress staat, door werk, verantwoordelijkheden, studies etc. Wanneer het weekend eindelijk aanbreekt, ontspant je lichaam te veel en ondergaat het een verandering in het patroon. 

4. Cafeïne

Dit zit niet alleen in koffie, maar ook in frisdrank (vooral in cola).

Cafeïne droogt je lichaam uit. Ook gaat het direct naar je bloedbaan. Van daaruit gaat het naar je hersenen. Hierdoor kan je, na het drinken van een kopje koffie, je energieker voelen. Echter heeft dit ook consequenties: migraines.

Teveel, maar ook te weinig..

Ook moet je voorzichtig zijn met een gebrek aan cafeïne. Dit kan ook hoofdpijn veroorzaken. Als je een koffieliefhebber bent en dit drankje regelmatig drinkt, kan je niet cold turkey stoppen. Dit proces moet geleidelijk gaan.

5. Te veel slapen

Te veel slapen is een van de oorzaken van migraine

Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de vakantie of de weekenden. Wanneer je hoofd pijn doet, is het eerste wat je wilt doen, slapen. Echter kan te veel tijd doorbrengen in je bed juist hoofdpijn veroorzaken.

Je moet op zoek gaan naar een verandering in je slaappatroon. 

  • Meer dan 8 uur per nacht slapen is niet slecht voor je, als je dit nodig hebt. Maar als dit een gewoonte wordt, is dit niet voordelig.
  • In veel gevallen wil de persoon niet opstaan. Of de dutjes duren te lang. Het is belangrijk om deze gewoontes te vermijden.

6. Alcoholische drankjes

Deze hebben een gelijksoortig effect op je lichaam als cafeïne.

Mensen die geregeld alcohol drinken, hebben vaker hoofdpijn of migraine. Dit komt doordat de substanties in alcohol giftig zijn voor je lichaam. Ook laten ze je nieren en lever harder werken.

Een glas rode wijn tijdens het diner is niet ongezond, maar elke dag naar feestjes gaan is dat wel.

7. Stress

Er zijn veel consequenties voor je lichaam als je veel stress hebt gedurende langere tijd.

Het lijkt alsof niemand aan dit probleem kan ontsnappen en dat er niets is wat je er tegen kan doen, maar de waarheid is dat er veel verschillende technieken zijn om van stress af te komen en uiteindelijk geen last te hebben van migraines. Je kunt bijvoorbeeld aan yoga doen.

Ook kun je een bad nemen wanneer je thuis bent, de natuur in gaan tijdens de weekenden of zelfs leuke activiteiten doen na het werken.

8. Gebrek aan magnesium

Als je niet de aanbevolen hoeveelheid van deze voedingsstof binnen krijgt, ontstaat vaak hoofdpijn. Verhoog je inname van voedingsproducten die rijk zijn aan magnesium, zoals:

  • Gedroogde kruiden (koriander, munt)
  • Pompoenpitten, zonnebloempitten en sezamzaden
  • Amandelen, cashewnoten en Braziliaanse noten

9. Sensorische stimulatie

Hersenstimulatie is een van de oorzaken van migraine

Bepaalde stimulansen kunnen migraine veroorzaken. Dit kan door lichtflitsen, geluiden of geuren. Deze stimuleren de pijnreceptoren die in je hersenen zitten.

10. Gevoeligheid voor gluten

Dit betekent niet meteen dat je coeliakie hebt, maar het betekent dat je een lichte vorm van glutenintolerantie hebt.

Je kunt onderzoeken of je dit probleem hebt door bepaalde voedingsmiddelen die gluten bevatten op te geven (koekjes, brood, pizza etc.). Dan kun je ontdekken of je hoofd nog steeds veel pijn doet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.