Elf redenen waarom je magnesium nodig hebt

Magnesium is een belangrijk mineraal dat het lichaam een hoop verschillende voordelen biedt. In dit artikel leer je meer over deze voordelen!
Elf redenen waarom je magnesium nodig hebt

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het vaker eten van magnesium kan enorm veel gezondheidsvoordelen bieden, voor zowel je spieren als je botten. Hieronder zullen we 11 redenen met je delen die duidelijk uitleggen waarom je magnesium nodig hebt.

Ongeveer vijftig procent van al het magnesium dat aanwezig is in ons lichaam wordt opgeslagen in onze botten. Dit betekent dat het dus zeer verstandig zou zijn om ervoor te zorgen dat je dagelijks de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Dit komt doordat magnesium zeer belangrijk kan zijn om je botten en tanden sterk en gezond te houden.

Magnesium is ook van essentieel belang om een normaal hartritme te ondersteunen, aan beide kanten van je hart. Daarom is magnesium mogelijk ook een essentieel ingrediënt om aritmie te behandelen. Leer meer over waarom je magnesium nodig hebt in het onderstaande artikel!

Hoe kun je magnesium opnemen in je dieet?

Zeewater, bladgroenten en volkoren granen zijn allemaal natuurlijke bronnen van magnesium. Voor de meeste mensen maken deze voedingsmiddelen wel deel uit van hun dieet. Andere bronnen van dit mineraal zijn:

 • Groenten (tomaten, bieten, bonen, artisjokken, zoete aardappelen)
 • Pompoenpitten
 • Pinda’s
 • Tarwe- of maïsbloem
 • Haverzemelen
 • Gerst
 • Chocola
 • Zuivelproducten zoals yoghurt
 • Vis

Hoe weet je of je meer magnesium in je dieet moet opnemen?

Vrouw eet chocolade

Magnesiumtekorten kunnen doorgaans de volgende symptomen veroorzaken:

 • Nek- en rugpijn
 • Angst
 • Migraineaanvallen
 • Zwakke spieren en vermoeidheid
 • Spasmen
 • Verminderde eetlust, misselijkheid of braken
 • Slapeloosheid
 • Abnormaal hartritme
 • Diarree

Wanneer je veel stress ervaart, is het lichaam meestal geneigd om snel alle magnesiumreserves te verbruiken. Het gevolg hiervan is dat mensen in het geval van een magnesiumtekort vaak erg veel snakken naar chocola. Dit komt doordat chocola zeer rijk is aan dit mineraal.

Onthoud dat een magnesiumtekort ook het symptoom kan zijn van andere, complexere gezondheidsproblemen. Dit zijn onder andere problemen als diabetes, depressie en de overgang.

Redenen waarom je magnesium nodig hebt

Kan helpen astma-aanvallen te verminderen

Astma-aanval

Magnesiumsupplementen kunnen erg handig zijn om chronische astma-aanvallen onder controle te houden. Dit komt doordat dit mineraal de bronchiale spieren kan onstappen en je ademhaling kan reguleren. Hoewel dit geen blijvende oplossing zal zijn, kan het voldoende eten van magnesium wel een goede aanvulling zijn op een medische behandeling.

Gezonde botten

Door magnesium in je dieet op te nemen help je je lichaam om de gehaltes calcium, vitamine D, koper en zink in balans te houden. Dit houdt allemaal in dat het risico op osteoporose op latere leeftijd een stuk kleiner kan worden.

Het is verstandig om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vitamine D, calcium en magnesium. Dit geldt vooral als je reeds last bent gaan krijgen van botpijn.

Helpen bij het zo goed mogelijk verlopen van je zwangerschap

Zwangere vrouwen

Als je er zeker van wilt zijn dat je een gezonde zwangerschap zult hebben, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je magnesiumgehalte stabiel blijft. Dit komt doordat dit je kan helpen om pijn beter tegen te gaan. Ook kan het helpen om problemen als pre-eclampsie te voorkomen, als je last hebt van een hoge bloeddruk.

Helpen om pijn en kramp in je schouders te verminderen

Magnesium kan helpen de spieren in je rug te ontspannen. Dit kan ervoor zorgen dat je je een stuk beter voelt wanneer je last hebt van stress of spanning rondom je nieren.

Dit komt doordat je aan de nieren vaak kunt merken dat je last hebt van een tekort aan dit mineraal. Je kunt krampen mogelijk voorkomen door ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt.

Hartaanvallen helpen voorkomen

Hart

Aangezien dit mineraal je hart kan beschermen tegen aritmie, kan het ook helpen om mogelijke beschadiging te voorkomen. Magnesium is dan ook vooral handig om beschadiging veroorzaakt door spanning in de spieren mogelijk te voorkomen.

Wanneer de spanning in je spieren veroorzaakt wordt door te veel stress, dan kunnen er in je hele cardiovasculaire systeem problemen ontstaan.

Je stoelgang helpen reguleren

Door een hoge dosis in water oplosbare magnesiumsupplementen in te nemen, zul je mogelijk al snel een stuk minder last hebben van constipatie. Dit komt doordat dit ervoor kan zorgen dat je darmspieren ontspannen. Als gevolg kan dit mild laxerend werken.

Kan helpen om diabetes te voorkomen en je bloedsuikerspiegel te reguleren

Bloedsuikerspiegel

Dit mineraal kan ervoor zorgen dat insuline beter reageert op je bloedsuikerspiegel. Bovendien kan het helpen om je bloeddruk stabiel te houden.

Hierdoor zijn magnesiumsupplementen van essentieel belang voor mensen die last hebben van diabetes. Vergeet echter niet om eerst je dokter te raadplegen voordat je besluit dit supplement in te nemen.

Helpen om de opname van andere mineralen te bevorderen

Magnesium kan ervoor zorgen dat je lichaam beter in staat is essentiële vitamines en mineralen te absorberen. Dit zijn mineralen als calcium, kalium en fosfor.

Ondersteunend geneesmiddel voor migraine

Magnesium tegen migraine

Enorm veel mensen hebben last van migraine. Vooral vrouwen hebben er vaak last van. Door meer magnesium in je dieet op te nemen, kun je er mogelijk voor zorgen dat je minder vaak last heb van migraineaanvallen en dat de aanvallen ook minder heftig zijn.

Je collageenproductie helpen bevorderen

Magnesium is zeer belangrijk als het gaat om het creëren van proteïnen die langzaam worden omgezet in collageen. Collageen kan gevonden worden in vezelige weefsels, zoals pezen, gewrichtsbanden en je huid.

Ook is het aanwezig in hoornvlies, botten, de darmen, kraakbeen, bloedvaten en wervels. Dit betekent dat hoe meer collageen er in je lichaam aanwezig is, hoe sterker deze delen van je lichaam kunnen zijn.

Enzymen helpen activeren

Dit mineraal is erg behulpzaam om er mogelijk voor te zorgen dat je lichaam meer energie heeft. Tegelijkertijd kan het ook helpen om de activatie van enzymen die je lichaam gebruikt om cellulaire energie te creëren, te bevorderen.

Waarom je magnesium nodig hebt

Als het goed is weet je nu waarom je magnesium nodig hebt. Na het lezen van dit artikel ben je waarschijnlijk geneigd om gelijk de deur uit te rennen om een magnesiumsupplement te kopen. Praat hier echter eerst even over met je dokter.

Onthoud dat het niet nodig is om extra magnesium in te nemen als je door middel van je dieet al genoeg magnesium binnenkrijgt. Bovendien is natuurlijk magnesium dat verkregen wordt uit voedsel altijd beter dan een supplement.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.