Gezonde voeding die je elke dag mag en moet eten

27 april 2019
Het is voedzaam en het is lekker. De meeste van deze voedingsmiddelen zijn belangrijke ingrediënten die deel uitmaken van je maaltijden, maar ze zijn vooral gezond. Maak er een gewoonte van om deze voeding elke dag te eten. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Heb je nog meer redenen nodig om gezonde voeding te eten?

Je voeding is een van de belangrijkste factoren die de lichamelijke en de geestelijke gezondheid bepalen. Daarom kun je door gezonde voeding te eten de voedingsstoffen opnemen die je lichaam nodig heeft. Ze zijn fundamenteel om het lichaam goed te laten werken en te vermijden dat ziekten zich ontwikkelen.

Tegenwoordig is de kwaliteit van onze dagelijkse voeding aanzienlijk gedaald, want we eten vaker voorverpakte maaltijden. Ze worden verkocht alsof ze een snel en smaakvol alternatief zijn om je honger te stillen.

Vervolgens is als resultaat het aantal mensen met obesitas alarmerend gestegen. Bovendien krijgen steeds meer mensen de diagnose dat ze een cardiovasculaire aandoening hebben.

Gelukkig kan iedereen zijn dagelijkse voedingsgewoonten veranderen. Kies dus voor een gezonder dieet. Zo zorg jij ervoor dat je voeding beter beantwoordt aan de noden van je lichaam.

In dit artikel stellen we je zeven fantastische en gezonde voedingsmiddelen voor.  Zoals gezegd zullen ze je helpen om je gezondheid te beschermen en om je gewicht onder controle te houden. Lees verder en ontdek ze!

1. Volkoren als gezonde voeding

Volkoren

Gebruik niet langer meel of andere geraffineerde voedingsmiddelen. Het is echt de moeite waard om te starten met het eten van volkoren granen.

Deze graansoort bevat veel vezels, die de vertering verbeteren. Tegelijkertijd helpen ze om de cholesterol te reguleren.

Volkoren graan bevat ook foliumzuur en antioxidanten. Deze bestanddelen spelen een rol in het voorkomen van kanker van de dikke darm.

Lees ook dit artikel:
Genezende smoothies voor het prikkelbaredarmsyndroom

2. Blauwe vis

De meeste vissoorten hebben veel gezonde eigenschappen en een grote voedingswaarde, maar de vis die er bovenuit steekt, is toch de blauwe vis of de koudwatervis.

Deze vis bevat een grote hoeveelheid omega 3-vetzuren, waardoor het een belangrijk en gezond voedingsmiddel is. De eigenschappen zorgen voor een goede cardiovasculaire gezondheid.

Dezelfde actieve bestanddelen zijn ook ontstekingsremmend. Ze werken doeltreffend om aandoeningen zoals reumatoïde artritis en osteoartritis onder controle te houden.

3. Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie is een belangrijk ingrediënt in het dagelijkse Mediterraanse dieet. Het is een gezonde soort vet, die oliezuur en hydroxytyrosol bevat.

 • Dankzij die bestanddelen kan olijfolie je cholesterol verbeteren.
 • De antioxidanten in olijfolie voorkomen de oxidatie van lipiden in de slagaders. Dit verhoogt immers het risico dat ze verharden of verstopt raken.
 • Bovendien is het een geweldig hulpmiddel om de huid gezond te houden. Olijfolie doet immers de cellulaire schade afnemen en voorkomt vroegtijdige veroudering.

4. Groene thee

Groene thee is een populair drankje. Het werd vooral beroemd vanwege van de afslankende eigenschappen, maar men kent het nu als een van de beste middelen om ziekten te voorkomen.

 • Groene thee stimuleert de ontgifting van de lever.
 • Het beschermt ook de cellen tegen de ontwikkeling van ernstige aandoeningen zoals kanker.
 • Deze thee vermindert de slechte cholesterol en zuivert de bloedstroom, want groene thee verwijdert de gifstoffen die het gevolg zijn van roken en van verontreinigende stoffen uit het milieu.

5. Knoflook en ui

Knoflook en Ui

Deze twee gezonde voedingsmiddelen gaan hand in hand. Ze hebben immers erg vergelijkbare geneeskrachtige eigenschappen. Bovendien werken ze allebei even doeltreffend in je lichaam.

 • Het grootste pluspunt van knoflook en ui zijn hun zwavelbestanddelen. Die elementen doen de bloeddruk dalen, verlagen de cholesterol en verminderen aandoeningen van het metabolisme.
 • Men heeft ook vastgesteld dat ze een krachtig middel zijn tegen kanker. Knoflook en ui hebben het vermogen om je cellen te beschermen tegen longkanker, huidkanker en darmkanker.
 • Beide voedingsmiddelen helpen om je lichaam te reinigen. Bovendien zullen ze ziektekiemen verwijderen zonder de gevoelige bacteriële flora te beschadigen.

6. Avocado’s

Bij gezonde voeding kun je niet om deze vrucht heen. Immers, avocado’s zijn een van de favoriete gezonde voedingsmiddelen van de farmaceutische en cosmetische industrie. Dat is geen verrassing.

 • Deze vrucht bevat veel belangrijke vetzuren. Het bevordert de goede cholesterol en verwijdert triglyceriden.
 • Avocado bevat ook vitamine C en E. Deze antioxidanten vertragen de cellulaire schade en voorkomen veroudering.
 • Bovendien voorziet dit fruit het lichaam van kalium en magnesium. Deze twee essentiële mineralen beschermen de lever, de nieren en het hart.

7. Groene bladgroente

Groene Bladgroente

Wil je een evenwichtiger en gezonder dieet? Dan is dit de beste keuze die je kan maken: voeg meer groene groenten met een hoge voedingswaarde toe aan je maaltijden.

Groene bladgroenten bevatten veel antioxidanten. Deze bestanddelen voorkomen dat het lichaam schade ondervindt van zware metalen. Bovendien vormen ze een bescherming tegen ernstige ziekten.

Eet de groenten rauw. Dat is de beste manier om een grote hoeveelheid flavonoïden en carotenoïden op te nemen. Die elementen houden een vroegtijdige veroudering van de belangrijkste organen tegen, dus ook van de huid.

Deze groenten bevatten veel vezels. Ze zullen dus je vertering verbeteren en de drang om te eten verminderen. Groene bladgroenten zijn bovendien geschikt voor mensen met type 2 diabetes.

Ten slotte geven je hier een aantal voorbeelden van groenten die allen vallen binnen de categorie gezonde voeding:

 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Kool
 • Spinazie
 • Snijbiet
 • Selderij
 • Peterselie

Leestip:
5 gezonde spinazierecepten om elke dag van te genieten

Wil je je dieet verbeteren? Aarzel dan niet om de eerste stap te zetten. Voeg deze voedingsmiddelen toe aan je dagelijkse maaltijden.

Je kan ze in verschillende recepten verwerken. Vervolgens zul je in een mum van tijd merken dat je lichaam sterker wordt. Bovendien zal je enkele veranderingen merken in je figuur en in je gewicht.

 • Saris, W. H. M., & van Loon, L. J. C. (2016). Voeding en gezondheid. Nederlands Tijdschrift Geneeskunde.

 • Voedingscentrum. Gezonde voeding en voedingsstoffen. Geraadpleegd op 7 december 2018 van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen.aspx