7 tekenen van een hartaanval bij vrouwen die vaak worden gemist

28 april 2019
Aangezien de symptomen van een hartaanval bij vrouwen verward kunnen worden met alledaagse pijntjes, is het absoluut noodzakelijk om ze te kennen en te herkennen. Leer er meer over in dit artikel.

Een hartaanval bij vrouwen en mannen is een aandoening die ontstaat door een tekort aan rondstromend bloed in een deel van de hartspier. Het wordt bijna altijd veroorzaakt door een obstructie in een van de kransslagaderen. De blokkade veroorzaakt in eerste instantie een aandoening die we kennen als angina.

Als dit niet behandeld wordt, kan er weefsel van de hartspier afsterven.

Gebruikelijke symptomen zijn onder andere een drukkende pijn in het centrum van de borst. Deze pijn kan uitstralen naar één of beide armen en soms ook naar de ruggengraat.

Bij vrouwen echter, zijn de symptomen vaak atypisch. Deze symptomen worden vaak niet herkend, omdat ze op andere aandoeningen lijken. Het probleem is dat veel mensen dit niet weten.

Daarom hebben we vandaag de 7 signalen die je in gedachten moet houden op een rijtje voor je gezet.

1. Slapeloosheid

Slapeloosheid

Slapeloosheid en aanhoudende slaapaandoeningen kunnen het gevolg zijn van dingen zoals te veel werk, stress en overmatig gebruik van elektronische apparaten. Bij vrouwen kan slapeloosheid echter ook ontstaan door veranderingen in de hormonale activiteit en in de eerste fases van hartziektes.

Onder de gevallen van vrouwen met een hartaanval in de laatste decennia had meer dan de helft van de vrouwen last van slapeloosheid.

Leestip:
3 natuurlijke remedies in de strijd tegen slapeloosheid

2. Ademhalingsproblemen

Vrouwen die plotseling een kuchje ontwikkelen en buiten adem zijn zonder dat ze een longaandoening hebben, zouden meteen hun dokter moeten raadplegen.

Dit symptoom komt vaak voor bij mensen die risico lopen om een hartaanval te krijgen. Met name als ze net gewone, alledaagse activiteiten doen.

3. Brandend maagzuur en zuurbranden

Zuurbranden

Een overmatige productie van maagzuur is net als zuurbranden een oorzaak van een branderig gevoel in het bovenste deel van de buik en borst. Dit lijkt erg veel op wat er gebeurt bij een hartaanval.

Niet alle gevallen leiden tot deze ernstige aandoeningen, maar als het blijft terugkomen, moet je het laten onderzoeken. Het kan een van de eerste symptomen van een hartaanval bij vrouwen zijn.

4. Abnormale vermoeidheid

Vermoeidheid of een steeds terugkomend gevoel van uitputting houdt meestal verband met slaapproblemen, het gebruik van bepaalde medicatie of met stress. Als het echter niet weg gaat of zonder reden optreedt, zou het een waarschuwing kunnen zijn dat er sprake is van circulatie- of hartproblemen.

Obstructies in de kransslagaderen verhinderen een goede bloedtoevoer naar het hart. Dit maakt het moeilijker voor de zuurstofvoorziening van de cellen, de hersenen en de spieren.

Daarnaast kan het je bloeddruk en het risico op een hartaanval verhogen. Dit omdat je hart harder moet werken om het bloed rond te pompen.

5. Koud zweet en duizeligheid

Duizeligheid

Een aanval van koud zweet tijdens alledaagse activiteiten of in rust is een van de eerste signalen van een hartaanval bij vrouwen. Net als de andere symptomen kan het vele oorzaken hebben, maar het is belangrijk om de mogelijkheid van een hartaanval te overwegen, vooral in het geval van een risicosituatie.

Koud zweet treedt op als het lichaam probeert om een goede temperatuur vast te houden. In principe werkt je hartspier dan overuren.

Circulatieproblemen verhinderen ook het zuurstofvoorzieningsproces. Dit kan klachten als duizeligheid en een algemeen gevoel van onbehagen geven.

6. Plotselinge angst

Onverklaarbare angsten kunnen een symptoom zijn dat serieus genomen moet worden. Helemaal als het gepaard gaat met stekende pijn op de borst of duizeligheid. In veel gevallen waarin een vrouw een hartaanval kreeg, trad dit symptoom op in de uren voor het hartaanval.

Tegelijkertijd is het van belang om te overwegen dat zowel angst als stress het risico op hoge bloeddruk verhoogt. En een hoge bloeddruk verhoogt de kans op een hartaanval.

Lees ook dit artikel:
Heb je last van een stress- of angststoornis?

7. Pijn in de armen of nek

Nekpijn

Pijn in je gewrichten, nek en kaak komen vaak voor bij vrouwen met cardiovasculaire problemen die de hartspier in gevaar brengen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel ook mannen deze symptomen kunnen ervaren, maar dan in minder ernstige mate.

De pijn komt geleidelijk en plotseling en kan afnemen vlak voor de hartaanval.

Alle bovengenoemde symptomen worden in verband gebracht met verschillende aandoeningen, maar het is altijd noodzakelijk om een dokter te bezoeken om ernstige problemen of complicaties uit te sluiten.

Let op de signalen voor een hartaanval bij vrouwen

Een gezonde levensstijl en het controleren van je cholesterolspiegel en bloeddruk zijn belangrijke onderdelen om het risico op een hartaanval te verlagen.

  • Hartstichting. Cardiomyopathie (hartspierziekte). Geraadpleegd op 13 december 2018 van https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/cardiomyopathie-(hartspierziekte)
  • Heart.org. Heart Attack Symptoms in Women. Geraadpleegd op 13 december 2018 van http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/warning-signs-of-a-heart-attack/heart-attack-symptoms-in-women
  • Cleveland Clinic. Women: Don’t Ignore These 3 Subtle Heart Attack Symptoms. Geraadpleegd op 13 december 2018 van https://health.clevelandclinic.org/women-dont-ignore-3-subtle-heart-attack-symptoms/