Zo kan je een hartaanval overleven wanneer je alleen bent

24 maart 2016
Aspirine is een antistollingsmiddel dat helpt om de bloedstroom te bevorderen.

De gedachte alleen al dat je op elk moment een hartaanval kan krijgen is angstaanjagend, omdat de nasleep vaak fataal kan zijn. Maar waar je het bangst voor moet zijn, is niet voorbereid zijn voor een gebeurtenis als deze, vooral als het gebeurt wanneer je alleen bent.

Weten hoe je moet reageren op symptomen van een hartaanval kan cruciaal zijn om je leven te redden. In veel gevallen is het moeilijk om iets te doen wanneer je alleen bent, maar als je deze aanbevelingen opvolgt is de kans mogelijk groter dat je de gebeurtenis overleeft en tijdig medische hulp krijgt.

Is een hartaanval hetzelfde als een hartstilstand?

Voordat we beginnen met onze aanbevelingen om een hartaanval te overleven wanneer je alleen bent, is het belangrijk om het verschil tussen een hartstilstand en hartaanval duidelijk te maken. Veel mensen maken vaak de fout door te denken dat ze hetzelfde zijn, terwijl dat niet het geval is. Alhoewel zowel een hartstilstand als een myocardinfarct (de medische term voor een hartaanval) veroorzaakt wordt door een slechte bloedsomloop en onvoldoende bloedtoevoer naar het hart, zijn de symptomen verschillend.

Hartstilstand

Een hartstilstand ontstaat wanneer de bloedsomloop in het lichaam vertraagt, wat ervoor zorgt dat de contracties van het hart onregelmatig of verzwakt worden. Als een gevolg ontvangt het lichaam niet meer genoeg zuurstof waar het nodig is en de persoon verliest zijn of haar bewustzijn wanneer dit de hersenen begint te beïnvloeden.

Een hartaanval of myocardinfarct ontstaat daarentegen wanneer de bloedstroom naar een specifiek onderdeel van het hart minder wordt, wat vaak veroorzaakt word door een verstopte slagader. Als een gevolg begint het weefsel in dit deel van het hart af te sterven en als het onbehandeld blijft kan deze aanpassing van toevoer van bloed en zuurstof ernstige schade aan de hartspier veroorzaken. Symptomen die vaak geassocieerd kunnen worden met hartaanvallen en fungeren kunnen als vroegtijdige waarschuwingstekens, zijn onder andere: borstpijn, kortademigheid, hartkloppingen, overtollig zweten, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en nog meer.

Nu je de verschillen tussen een hartstilstand en hartaanval weet, willen we vertellen wat je zou moeten doen als je je overlevingskans wilt vergroten als je een hartaanval krijgt wanneer je alleen bent. Dit is belangrijk: alhoewel er geen waterdichte methode is om een hartaanval te overleven, kan hetgeen wat we hieronder met je gaan delen nog steeds je leven redden.

Wat moet je doen als je een hartaanval krijgt?

Hart

  • Het eerste wat je moet doen, is 112 bellen als je een ongewone pijn en ongemak in het gebied van je hart voelt. Neem direct contact op met je reguliere dokter als er al een ziekte bij je vastgesteld is. Stop meteen aan de kant van de weg als je aan het autorijden bent en de symptomen ervaart en bel zo snel mogelijk 112.
  • Probeer nooit zelf naar een ziekenhuis of kliniek te rijden. Het maakt niet uit hoe dicht je er in de buurt woont. Je kan het bewustzijn verliezen tijdens het rijden, een ongeluk veroorzaken en jezelf en anderen verwonden.
  • Als je al medicijnen gebruikt om je hartziekte onder controle te houden, dan is het mogelijk dat je een bètablokker hebt. Neem er één in terwijl je op hulp wacht. Als dit je eerste hartaanval is, dan zou je zo snel mogelijk een aspirine moeten kauwen en doorslikken. Aspirines helpen om bloedproppen te vermijden en bevorderen de bloedstroom door de wanden van de slagaders te ontspannen. Dit kan helpen om te voorkomen dat het probleem erger wordt terwijl je wacht.
  • Wanneer mogelijk moet je zo min mogelijk bewegen, aangezien je zodoende voorkomt dat je druk op je hartspier uitoefent.
  • Sla jezelf tegen de borst boven je hart wanneer je dit kan. Dit voorkomt dat het hart te veel in hoeft te spannen om te pompen. Dit is erg moeilijk om zelf te doen en is effectiever als iemand het voor je doet.

Nu dat je weet welke stappen je zou moeten ondernemen om te reageren op een hartaanval wanneer je alleen bent, vraag je je waarschijnlijk af waarom we zoveel moeite hebben genomen om het verschil tussen een hartstilstand en hartaanval uit te leggen. Nou, de kans is namelijk groot dat de meeste van jullie wel eens online of tijdens een cursus wat gelezen hebben over cardiopulmonaire resuscitatie (CPR). Dit is iets wat alleen toegepast zou moeten worden tijdens een hartaanval.

Alhoewel deze methode het leven van veel personen heeft gered, is het belangrijk om te weten dat het niet geschikt is om een hartstilstand te behandelen. Vaak leggen de artikelen over dit onderwerp de verschillen tussen de twee niet uit en een hoop mensen blijven onzeker over wat ze zouden moeten doen. Hopelijk heeft dit artikel het duidelijker voor je gemaakt!

Bekijk Ook