Tips om je bloedsomloop te verbeteren

Als de doorbloeding in je lichaam niet optimaal is, kan dat verschillende oorzaken hebben. Te hoge cholesterolwaarden, te weinig bewegen en slechte voedingsgewoontes zoals te zout eten en onvoldoende drinken, kunnen ons een slechte bloedsomloop bezorgen.
Tips om je bloedsomloop te verbeteren

Laatste update: 01 oktober, 2018

Als de doorbloeding in je lichaam niet optimaal is, kan dat verschillende oorzaken hebben. Te hoge cholesterolwaarden, te weinig bewegen en slechte voedingsgewoontes zoals te zout eten en onvoldoende drinken, kunnen ons een slechte bloedsomloop bezorgen. Wanneer je bloedsomloop slecht is, dan wordt het dus tijd om de bloedsomloop te verbeteren.

Het eten van te veel verzadigde vetten leidt tot hoge cholesterolwaarden. Het zijn deze hoge waarden die je bloedvaten beschadigen en de elasticiteit ervan verminderen, waardoor de doorstroming van het bloed door de aderen niet meer optimaal verloopt, met als gevolg het ontstaan van verschillende soorten aandoeningen van de bloedsomloop. Laten we hieronder dus een kijkje nemen hoe we natuurlijke middelen kunnen gebruiken om de bloedsomloop te verbeteren.

Natuurlijke middelen om de bloedsomloop te verbeteren

Massages

De grootste aanrader is een goede dieptemassage, die start bij de voeten en dan verder omhoog werkt naar de spieren toe. De bloeddoorstroming in de benen wordt gestimuleerd en de bloedcirculatie in het algemeen zal merkbaar verbeteren door het regelmatig toepassen van massages met een goede crème.

Voedingstips voor het verlagen van de bloeddruk

Kies uit de lange lijst van voedingsmiddelen die de bloeddruk verlagen en helpen om de bloedsomloop te verbeteren:

 • spinazie
 • selderij
 • zonnebloempitten
 • bananen
 • soja
 • aardappelen
 • chocolade
 • avocado
 • magere melk
 • vis
 • citrusvruchten

Laat het roken achterwege

Rokende sigaret
Het is al lang bewezen dat roken daadwerkelijk schade toebrengt aan de bloedsomloop, omdat het tot verharding van de slagaders en een verhoogd cholesterolniveau kan leiden.

Pas wisselbaden toe

Je voeten eerst in koud water onderdompelen en dan in warm water, is ook goed voor je bloedsomloop. Een andere tip: na het douchen met een koude waterstraal van je voeten naar boven toewerken. Een beetje fris, maar wel nuttig en lekker! Deze remedie kan gerust om de andere dag toegepast worden.

Gebruik cayennepeper

Cayennepeper
Cayenne bevat capsaïcine, het bestanddeel dat het kruid zijn pikante smaak geeft, maar dat eveneens het bloed verdunt, zwelling in de ledematen en een hoge bloeddruk vermindert.

Cayennepeper heeft een lange geschiedenis van gebruik in de behandeling van stoornissen van de bloedsomloop en werkt preventief tegen atherosclerose, het verharden van de slagaders. Het heeft bovendien een stimulerend effect op de werking van hart- en bloedvaten.

Omhoog die benen

Als je ‘s avonds thuiskomt, gun jezelf dan een moment van welverdiende rust en profiteer er tijdens dit moment van om je benen iets hoger te laten relaxen. Het bloed kan sneller naar het hart toestromen en dit zal de bloedsomloop in het algemeen stimuleren.

Voetbaden

Voeten in bad met bloemblaadjes
Een warm voetbad kan verlichting bieden bij een slechte bloedsomloop. Dompel je voeten in een warmwaterbad, voeg vervolgens gemalen gemberpoeder toe aan het water en geniet van het verrassende opwekkend effect!

Drink ginkgo biloba-thee

Eén van de meest aangeraden natuurlijke remedies tegen slechte bloedsomloop is ginkgo biloba, dat de eigenschap heeft de bloedvaten te verwijden en zorgt voor een verhoogde elasticiteit van de vaatwanden.

Geniet van een glas rode wijn

Glas rode en witte wijn
Een glas rode wijn bij de maaltijd stimuleert de bloedsomloop, maar hou je aan de regel van één glas per dag.

Een kopje koffie

En goed nieuws als je ook geniet van een vers kopje koffie in de ochtend: het drinken van één tot twee kopjes koffie per dag verlaagt het risico op een slechte circulatie, door de aanwezigheid van flavonoïden.

Gebruik zout met mate

Bakje met zout
Beperk ook het eten van gerechten met een hoog zoutgehalte. Te veel zout verhoogt namelijk de bloedsomloop en veroorzaakt het vasthouden van te veel vocht in het lichaam.

Wandel dagelijks een half uurtje

Lichaamsbeweging stimuleert de natuurlijke doorstroming van het bloed door de benen en het lichaam. Rustige lichaamsbeweging zoals wandelen, fietsen en zwemmen is ideaal om de bloedsomloop te verbeteren. Vergeet hierbij je flesje water niet, want hydrateren is ook essentieel voor het behoud van een goede bloedsomloop en goede gezondheid in het algemeen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.