Weet jij hoe en wanneer je water moet drinken?

Hoeveel water drink jij per dag? En op welke tijden drink je water? Laten we eens stil staan bij deze heerlijke verfrissende drank, maar die ook warm veel voordelen heeft. Nieuwsgierig?
Weet jij hoe en wanneer je water moet drinken?

Laatste update: 18 november, 2018

Er wordt altijd gezegd dat het belangrijk is om water te drinken, omdat het een hoop voordelen voor je gezondheid oplevert, maar weet jij hoe en wanneer je het correct doet? Het is belangrijk om te weten hoe en wanneer je water moet drinken, omdat de manier waarop bepaalt of het bevorderend of juist schadelijk voor je lichaam is.

Voor het ontbijt, absoluut noodzakelijk

Eén of twee glazen water voor het ontbijt drinken helpt bij het reinigen van giftige stoffen, die achtergebleven zijn in het spijsverteringsstelsel. Het activeert ook rustig de organen, zodat die beginnen te werken. Doe dit 20 minuten voor je ontbijt. Het is een stuk gezonder dan de dag te beginnen met koffie bijvoorbeeld.

Als je het daarnaast warm of heet drinkt of zelfs de sap van een halve citroen toevoegt, activeer je je darmen. Daarom is het een uitstekende en simpele remedie voor het bestrijden van constipatie.

Het is ook erg aanbevolen om dit te doen, wanneer je in de ochtend wakker wordt en je opmerkt dat je vocht vasthoudt. Als je gezicht of oogleden opgezwollen zijn, dan zorgt dit er ook voor dat je nieren gaan werken.

water-met-citroen-DorteF

Hongerig of dorstig? Weet wanneer je water moet drinken.

Wist je dat vaak wanneer je denkt dat je honger hebt, je juist dorst hebt? Soms weten we niet hoe we de signalen moeten interpreteren die ons lichaam ons stuurt. Dit is helemaal belangrijk wanneer je je gewicht in balans probeert te houden.

Dat is de reden dat we één simpel ding aanbevelen: drink, elke keer wanneer je honger hebt, een glas water. Als je na een paar minuten nog steeds honger hebt, dan kan je iets eten. Je zal verrast zijn dat vaak je honger gewoon verdwijnt.

Een half uur vóór maaltijden om minder te eten

Als je een half uur voor je maaltijd een glas water drinkt, voorkom je niet alleen dat je dorst hebt tijdens de maaltijd, maar het verzadigt ook een beetje. Daardoor voorkom je dat je teveel eet.

Drink niet teveel tijdens het eten

Het is belangrijk om gedurende de dag te drinken. Je moet alleen vermijden om tijdens maaltijden te drinken. Het water mengt namelijk met de maagsappen, wat de spijsvertering kan verslechteren. Het kan er ook voor zorgen dat kinderen minder hongerig zijn en daardoor niet genoeg eten.

Als je een zoute of gekruide maaltijd eet, kan je een beetje drinken. Het is daarom handig om verse voedingsmiddelen, zoals salades en groentesoepen aan je maaltijden toe te voegen. Verminder het gebruik van zout, eindig de maaltijd met een verterende infusie en drink vóór het eten.

infusie-n_sapiens

Een glas voordat je naar bed gaat

Je bent de dag begonnen door te drinken en je zou de dag ook zo moeten eindigen, met een glas warm water. Dit bereid het lichaam voor om te rusten. Een infusie drinken, die gemaakt is van geneeskrachtige planten is ook een goed idee.

Sla dit advies in de wind als je gedurende de nacht veel moet urineren, als je last hebt van incontinentie of voor kleine kinderen.

Drink geen grote hoeveelheden in één keer

Wanneer we aanbevelen om gedurende de dag te drinken, dan bedoelen we kleine slokjes van tijd tot tijd, niet grote teugen. Dit is vooral aan te bevelen wanneer het heet is, wanneer je aan het sporten bent enz.

Koud, heet of warm water?

Zelfs in de woestijn drinken mensen hete thee, omdat dit ervoor zorgt dat ze gaan zweten en dit verfrist hen. Daarom moet je altijd warm of heet water drinken. Vraag nooit om koud water, omdat dit het spijsverteringsstelsel kan verstoren. Dit kan de natuurlijke warme temperatuur, die nodig is voor het verteren, namelijk veranderen.

Hoeveel zou ik moeten drinken?

Anderhalve liter? Twee liter? We kunnen je niet een duidelijk antwoordt geven, totdat je leert om naar je eigen lichaam te luisteren. Je hebt in de zomer niet dezelfde hoeveelheid nodig als die je in de winter nodig hebt. Een kind heeft ook niet dezelfde hoeveelheid nodig als een volwassene.

Dat geldt ook voor iemand die snel zweet versus iemand die dat niet doet, vegetariërs versus iemand die veel dierlijke eiwitten eet enz. Aan het begin is het mogelijk moeilijk om constant water te drinken. Zodra je echter begint, zal je merken dat je lichaam vraagt naar de hoeveelheid die het nodig heeft.

water-zsoltika

Als het moeilijk is…

Het is voor veel mensen moeilijk om water te drinken.

  • Eén erg makkelijke truc is om een beetje natuurlijk citroensap en een paar druppels gezuiverde stevia toe te voegen. Dit simpele detail geeft je water een heerlijke citroensmaak, zonder calorieën of andere stoffen toe te voegen.
  • Nog een optie is om een druppel citrus etherische olie toe te voegen (sinaasappel, citroen, grapefruit, mandarijn), wat prima is om te drinken.
  • Infusies zijn ook een goed alternatief om met gewoon water af te wisselen.

Foto’s ter beschikking gesteld door DorteF, n_sapiens en zsoltika.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.