Ontspannende infusies die je helpen slapen

Vandaag de dag komen angst, stress en problemen met slapen steeds vaker voor dankzij onze levensstijl, verantwoordelijkheden thuis of op het werk en andere factoren. 
Ontspannende infusies die je helpen slapen

Laatste update: 21 februari, 2019

Als gevolg van onze levensstijl komen problemen met slapen en stress steeds vaker voor. Ontspannende infusies kunnen je hierbij helpen.

Er zijn medicijnen die angst verdrijven. Ook zouden deze je helpen om beter te slapen. Maar ook zijn er diverse ontspannende kruidendrankjes die je tot rust brengen. Hiermee krijg je een betere nachtrust.

Hieronder geven we je vijf  voorbeelden van ontspannende infusies. Deze helpen je om fijner en dieper te slapen.

Ontspannende infusies met passiebloem

Thee van passiebloem (of passiflora) is een uitstekend natuurlijk drankje om angst en stress tegen te gaan. Passiebloem kalmeert. Hierdoor zou het je helpen om beter te slapen.

Passiebloem is verkrijgbaar in natuurwinkels. Niet iedereen vindt passiebloem lekker smaken. Dat kun je echter oplossen door een beetje honing of geconcentreerd vruchtensap aan de thee toe te voegen.

ontspannende infusies lekker warm kopje thee

Kamillethee als ontspannende infusie

Kamille is één van de meest bekendste natuurlijke kruiden voor ontspanning. Je vindt  het in bijna elke supermarkt of natuurwinkel. Kamille smaakt lekker.

Ook kun je kamille in bad gebruiken. Hiermee creër je een heerlijk en ontspannend kamillebad.

Ontspannende infusies met valeriaan

Valeriaan is erg populair voor een goede nachtrust. Wetenschappelijke studies tonen goede resultaten. Maar hoe valeriaan precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk.

Tegenwoordig vind je valeriaan in supermarkten, kruidenwinkels of op het internet.

Het effect van valeriaanthee is sterker wanneer je het over een langere periode drinkt. Daarom raden we het aan om het een onderdeel te maken van je slaaproutine.

Door langdurig gebruik wordt het ideaal voor een betere nachtrust. 

Lindebloesemthee; voor rust en ontspanning

Dit is ook een bekende, natuurlijke thee die ontspant en rust geeft. Lindebloesem is te koop in bijna alle supermarkten en in alle kruidenwinkels.

Een kopje lindebloesemthee voor het slapen gaan, zal je ontspannen. Het verwijdt de vaten en daardoor val je sneller in slaap. Indien één kop niet voldoende is, mag je er maximaal vier verspreid over de dag nemen.

Deze dosis mag je echter niet overschrijden, omdat overmatig gebruik van lindebloesem toxisch kan zijn.

Meer lezen over goede nachtrust en gezondheid?
Zorgen voor een goede nachtrust is zorg dragen voor je gezondheid

Kavathee

Wetenschappelijke studies hebben het ontspannende effect van kavathee aangetoond. Het is geheel natuurlijk en veilig. Ook is het niet verslavend. 

ontspannende infusies thee inschenken

De kava die je in supermarkten vindt, is vaak niet sterk genoeg. Hiermee kun je geen goede thee maken. Daarom is het belangrijk dat je pure kava koopt.

Heb je al veel dingen geprobeerd om beter te slapen? Zoals kruidenthee en andere zaken? Mocht dit allemaal niet helpen, raadpleeg dan je huisarts.   

Wellicht ook interessant voor jou
Tips en infusies om ischiaszenuw te behandelen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Tips en infusies om ischiaszenuw te behandelen

In dit artikel bespreken we tips en anti-reumatische of pijnstillende kruiden die je kunnen helpen om problemen aan de ischiaszenuw te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Farzaneh, V., & Carvalho, I. S. (2015). A review of the health benefit potentials of herbal plant infusions and their mechanism of actions. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2014.10.057

  • Herrera, T., Aguilera, Y., Rebollo-Hernanz, M., Bravo, E., Benítez, V., Martínez-Sáez, N., … Martín-Cabrejas, M. A. (2018). Teas and herbal infusions as sources of melatonin and other bioactive non-nutrient components. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.10.031


De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.