Thee die de strijd aangaat met spijsverteringsproblemen

30 oktober 2018
Heb je last van pijnlijke spijsvertering of constipatie? Het drinken van deze thee kan helpen! Drink dagelijks een aantal koppen van deze natuurlijk thee en verbeter je spijsvertering.

Problemen met de spijsvertering ontstaan doordat voedsel niet goed wordt verteerd. Dit moet echter niet worden verward met maagklachten. Deze komen sporadisch voor en zijn van korte duur. In dit artikel geven we jou informatie over welke thee het beste werkt tegen problemen met de spijsvertering. Profiteer van de voordelen van deze natuurlijke theeën die de strijdt aangaan spijsverteringsproblemen. 

Waarom hebben we problemen met de spijsvertering?

Buik

Er zijn veel redenen waarom we misschien last hebben van problemen met de spijsvertering. Een van de meest voorkomende zijn deze:

Ziekten van het spijsverteringskanaal

Een van de belangrijkste oorzaken zijn maagzweren in je maag, maar dit is niet de enige oorzaak. Het kan ook worden veroorzaakt door galstenen, gastritis, alvleesklierkanker, maagkanker of zure reflux.

Wanneer je lijd aan zure reflux, schaadt maagzuur de binnenzijde van je maag en slokdarm. Dit maakt je kwetsbaarder voor pijn na het eten.

Eetgewoonten

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van het gezegde ”je bent wat je eet”. Dit is absoluut waar.

Verschillende voedingsmiddelen verhogen de kans op problemen met je spijsvertering. Deze voedingsmiddelen komen voor in een onevenwichtig dieet met een teveel aan vet en zware producten.

Tegelijkertijd zijn er verschillende oorzaken van problemen met de spijsvertering. Denk aan te snel eten, snacken tussen maaltijden door, te veel groenten eten, het drinken van koffie en het eten van kauwgum.

Een andere mogelijke oorzaak is een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Een van de bekendste problemen in deze groep is lactose-intolerantie.

Een ander probleem is wanneer je hete soep eet terwijl je koud water drinkt. Dit is niet goed voor de maag.

Medicijnen en giftige stoffen

Buikkramp

Ook medicatie kan een effect hebben op je spijsvertering. Sommige antibiotica en andere sterke medicijnen, zoals antidepressiva, anti-ontstekingsmedicijnen en corticosteroïden, kunnen ons ook opzadelen met deze problemen. We zouden tevens ook giftige stoffen moeten vermijden zoals tabak.

Psychologische problemen

Stress, nervositeit, angst of persoonlijke problemen kunnen ook allemaal een impact hebben om je spijsverteringssysteem. Hierdoor kunnen we ons minder goed voelen wanneer we boos of verdrietig zijn.

Deze theeën gaan de strijd aan met spijsverteringsproblemen

Een van de remedies die onze oma’s gebruikten wanneer onze maag pijn deed of wanneer we worstelden met spijsverteringsproblemen, was ons een kopje thee geven.

Geloof het of niet, oma wist waar ze mee bezig was. Sommige theesoorten kunnen problemen met de spijsvertering verminderen. Hier zijn een aantal van de beste:

Groene thee

Er zijn vele redenen om deze thee te drinken. Grotendeels zijn gerelateerd aan de spijsvertering.

Om te beginnen moet je weten dat groene thee een goede vervanger is voor koffie. Je kan het drankje koud of warm drinken, afhankelijk van de tijd van het jaar of wat jouw voorkeur is.

Groene thee bevat veel antioxidanten die de productie van maagsappen en spijsvertering verbeteren. Als dit nog niet genoeg is, heeft het ook het vermogen om darmgas en ontstekingen te verminderen.

Je kunt een kopje groene thee in de ochtend, middag en voor het slapengaan drinken. Je kunt zowel zakjes groene thee vinden als losse bladeren.

Lees meer:
Wat gebeurt er met je lichaam als je dagelijks groene thee drinkt?

Kamille met anijs

Kamillethee

Kamille wordt gezien als een krampstillend en ontstekingsremmend kruid. Ook kan het je helpen om je maagpijn te verzachten, het zware gevoel te verminderen en om gassen kwijt te raken.

Omdat kamille een rustgevende plant is, werkt hij erg goed wanneer problemen met de spijsvertering worden veroorzaakt door nervositeit en angst. Ook is kamille erg lekker!

Drink dagelijks twee kopjes en je zal het resultaat merken.

Dille

Dille is afkomstig uit streken rond de Middellandse Zee en wordt ook gebruikt in de keuken. Dit kruid heeft therapeutische voordelen die het ontdekken waard zijn.

Venkel

Venkel

Venkel wordt ook gebruikt om te koken en kan ons helpen problemen op te lossen met onze spijsvertering. Het kruid vermindert zwelling, behandelt krampen en bestrijdt andere maagproblemen. Ook geeft het ons een vol gevoel.

Deze plant heeft een van de zachtste smaken. Hij wordt vaak gecombineerd met komijn en anijs.

Drink venkelthee wanneer je last krijgt van de eerste symptomen. 

Duizendblad

Wanneer je lijd aan erge maag- of darmpijn, probeer dan duizendbladthee. Duizendblad bevat hoge hoeveelheden flavonoïden. Deze kunnen helpen de spijsvertering te bevorderen.

Ook kan je het gebruiken om misselijkheid en maagzuur te behandelen. Het heeft vochtafdrijvende eigenschappen en stimuleert je lever.

Je kan dit vinden in natuurvoedingswinkels. Maak thee van de plant en drink het dagelijks. Op deze manier kan je genieten van alle voordelen.

Tijm

Dit kruid wordt al eeuwenlang gebruikt om komaf te maken met spijsverteringsproblemen. Het biedt grote verlichting wanneer je last hebt van diarree, krampen, darmgas en overgeven. 

Het is aanbevolen om deze thee in de avond te drinken, voordat je gaat slapen. Ook helpt deze thee nachtmerries en slapeloosheid tegen te gaan.

Andere planten die je kunnen helpen om problemen met de spijsvertering te verlichten zijn dong quai, anijs, citroenmelisse, rooibos en marjolein.

Onthoud echter dat je bij ernstige problemen altijd beter het advies van een arts kunt inwinnen!