Wat moet je eten wanneer je last hebt van maagzuur

30 oktober 2018
Maagzuur, of het brandende gevoel in je buik, is een van de grootste motivaties om naar de huisarts te gaan in de 21e eeuw. Deze pijn komt normaal gesproken voor na het eten, vooral na het eten van grote maaltijden. Verschillende voedingsmiddelen kunnen ieders lichaam aantasten op hun eigen manier. Wanneer je maagzuur wilt controleren, zijn de ingrediënten in dit artikel wonderbaarlijk goed om dit te reguleren.

Brandend maagzuur kan worden benoemd als een moderne kwaal. We lijden er namelijk meer en meer aan. In dit artikel willen we daarom met je delen wat je kunt eten wanneer je last hebt van maagzuur.

Waardoor ontstaat maagzuur?

Brandend Maagzuur

Maagzuur is een brandende pijn in je slokdarm. Het komt vooral voor in de lagere gebieden dicht bij je maag. Maagzuur wordt veroorzaakt door het terugvloeien van het maagzuur.

Het branden start in je borst. In sommige gevallen kan het je nek, kaak of tong bereiken.

De meest voorkomende oorzaken van maagzuur zijn:

  • Stress
  • Diëten die rijk zijn aan verzadigde vetten
  • Het te veel eten van bewerkt of verfijnde koolhydraten
  • Te snel eten en het niet goed kauwen van je voedsel
  • Missen van maaltijden (dit tast je verteringsritme aan)
  • Te veel drinken van alcohol
  • Roken
  • Niet genoeg bewegen
  • Niet genoeg slapen
  • De bacterie Helicobacter pylori

Zoals je wellicht ziet, zijn veel van de oorzaken gebaseerd op onze levensstijl. We kunnen dit probleem veranderen en zelfs ergere aandoeningen zoals maagzweren en gastritis voorkomen. Het enige wat we moeten doen is het aanpassen van sommige dagelijkse gewoonten.

Voedingsmiddelen voor wanneer je last hebt van maagzuur

Het hebben van maagzuur kan erg vervelend zijn. Het kan ons er zelfs van weerhouden verschillende activiteiten te ondernemen, die we normaal gesproken leuk vinden om te doen.

Wanneer we last hebben van maagzuur, hebben we vaak niet de behoefte om te eten. Er bestaan echter verschillende voedingsmiddelen die je symptomen kunnen kalmeren.

Havermout

Dit graan wordt normaal gesproken gegeten als ontbijt. Het geeft ons een vol gevoel en kalmeert het brandende gevoel van het zuur.

Het goede nieuws is dat je dit kunt eten wanneer je honger hebt. We raden je aan om dit te combineren met rozijnen. Maak je niet druk om de mogelijke reacties. Havermout neemt het zuur van de rozijnen op.

Gember

Gember

Gember heeft een sterke smaak en daarom moet je dit altijd met mate gebruiken. Dat gezegd hebbende, dit is een van de beste middelen om maagzuur tegen te gaan. Het werkt ontstekingsremmend voor gastro-intestinale problemen. 

Rooster een klein stukje en maak er gemberthee van of voeg het toe in andere maaltijden of smoothies. Het geeft je eten een soort citrussmaak.

Lees meer:
14 toepassingen met gember

Aloë vera

Dit is een van de beste natuurlijke middelen voor het herstellen van wonden. Wanneer we last hebben van maagzuur, wordt onze slokdarmwand aangetast. Daarom hebben we aloë vera nodig.

Je kan de gel vinden in de bladeren van de plant. Je kan de gel direct eten of verwerken in een sapje. Anderen eten ook producten die gemaakt zijn van aloë vera.

 Groene salade

Groene Salade

Groene bladeren, zoals sla of rucola, zijn erg belangrijk. Ze hebben het vermogen om de brandende pijn te kalmeren.

We raden je aan om in je salade geen ui, tomaat, kaas of dressing toe te voegen. De beste dressing is een snufje zout en een klein beetje olijfolie.

Knoflook is een ingrediënt dat je altijd in je salades zou moeten hebben. Het bevat veel water en is een goede bron van vezels. Plus, knoflook stilt je eetlust.

Banaan

Dit is een goed voedingsmiddel om te eten halverwege de ochtend of aan het einde van de middag. Bananen hebben een pH van 5.6. Dit betekent dat het zuur hierdoor gekalmeerd wordt.

Sommige mensen krijgen juist erger maagzuur na het eten van deze vrucht. Het is een kwestie van uitproberen en zien of je maagzuur erger wordt of juist beter.

Watermeloen

Zoals bananen kan je ook watermeloen eten als je last hebt van maagzuur. Het is waar dat meloenen voor het grootste gedeelte uit water bestaan, maar ze reguleren het niveau van zuur in je maag. 

Je kan een stukje eten na je lunch of diner. Dan kan je zien, net zoals met de bananen, of het voor jou werkt of niet.

Venkel

Venkel

Deze geneeskrachtige plant is geweldig. Niet alleen is hij rijk aan voedingsstoffen, hij helpt ook je spijsvertering.

Venkel heeft een zachte smaak en een knapperig structuur. Je kan het toevoegen aan salades, soep, quiche of sauzen. Snijd het in kleine rondjes en mix het met rucola en spinazie. Voeg vervolgens een klein beetje olijfolie toe en je bent klaar om te eten.

Kip of kalkoen

Wit vlees is een betere optie voor je wanneer je last van zuur hebt. Wanneer we dit eten, kan dit het beste gebakken of gegrild zijn. Eet nooit gefrituurd wit vlees of vlees met de huid er nog om. Hierdoor wordt het namelijk te rijk aan vet.

Vis en zeevruchten

De spelregel bij het eten van zeevruchten is hetzelfde als bij kip: eet het nooit gefrituurd. De beste opties zijn garnalen en zalm. Ook is het beter als deze wild zijn en niet gekweekt.

Lees ook:
Probeer deze heerlijke recepten met visfilet.

Gekookte groenten

Asperges en Tomaat

Naast het eten van rauwe groenten in salades, kunnen we ze ook gekookt eten. Een aantal goede voorbeelden zijn kool, asperges en broccoli.

We raden je aan om wortelgroenten te eten, zoals wortelen en bieten. Deze moeten dan wel gekookt zijn. 

Rijst

Couscous, volkoren bulgur of tarwe kunnen ook toegevoegd worden aan deze groep. Qua rijst is het beste om te kiezen voor volkoren of bruine rijst. Al deze soorten zijn goed wanneer je last hebt van maagzuur. Onthoud echter om een kopje rijst het beste samen te eten met gekookte groenten.

Ook moet je bij serieuze aandoeningen altijd een arts raadplegen, want natuurlijke middelen zijn geen vervanging voor het advies van een expert.