14 toepassingen van verse gember

Wist je dat gember kan helpen om je spijsverteringsgezondheid te verbeteren? Door dagelijks verse gember te consumeren, kan je je darmgezondheid verbeteren, wat geweldig is voor gevallen van indigestie en ook voor personen die last hebben van constipatie of diarree.
14 toepassingen van verse gember
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 03 januari, 2023

Gember is een wortel die door veel beschavingen al duizenden jaren wordt gebruikt. De bekendste manier is in de keuken, maar vandaag zullen we je 14 andere toepassingsmogelijkheden van verse gember laten zien die je mogelijk nog niet kent, dus lees zeker verder!

14 toepassingen van verse gember

Antioxidant

Gember bevat net als de meeste kruiden een hoge hoeveelheid antioxidanten. Dit betekent dat gember vooral aanbevolen is voor het bestrijden van interne zwelling in het lichaam en om ziekte te voorkomen.

Voedingsdeskundigen raden aan om gember en vergelijkbare kruiden te consumeren om gezond te blijven.

Bevordert de maaggezondheid

Afbeelding van de maag

Door verse gember te consumeren, kan je ook je maag genezen en de darmgezondheid en stoelgang bevorderen. Daarnaast is het ook geweldig voor het versnellen van de productie van spijsverteringsenzymen. Ook kan het bijdragen aan een goed functionerend spijsverteringsproces.

Dus vergeet niet: verse gember is geweldig voor problemen zoals:

  • indigestie
  • constipatie
  • diarree

Pijnstiller

Gember heeft pijnstillende eigenschappen die erg handig kunnen zijn voor het verlichten van gewrichts- en spierpijn, wat inhoud dat het enorm goed kan zijn voor personen die last hebben van artritis, omdat het de hoeveelheid pijn kan verlichten die ze ervaren en hun mobiliteit kan verhogen.

Het wordt ook aanbevolen voor atleten en trainers die spierpijn ervaren tijdens trainingssessies.

Als je ooit thuis van het werk komt en je fysiek erg moe voelt, doe dan een beetje verse gember in je badkuip. Een bad nemen met gemberwater is geweldig voor die dagen waarop je je moe en gestrest voelt.

Verlicht misselijkheid tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouw houdt buik vast

Zwangere vrouwen voelen zich vaak misselijk en hebben vaak het gevoel dat ze over moeten geven en aangezien hun gezondheid erg gevoelig is tijdens de zwangerschap, raden dokters indien mogelijk af om medicijnen voor de misselijkheid in te nemen.

Dankzij recente onderzoeken die uitgevoerd zijn in verscheidene Europese en Aziatische landen lijken wetenschappers te hebben ontdekt dat het drinken van gemberwortel als thee of dit product natuurlijk consumeren helpt om de symptomen van overgeven te verlichten.

Hierdoor worden de moeder of de baby niet blootgesteld aan medicijnen vol met chemische stoffen die negatieve bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Je moet echter eerst wel met je huisarts overleggen voordat je verse gember gebruikt als je zwanger bent, want te veel ervan eten zou schadelijk kunnen zijn.

Voorkomt darmkanker

Onderzoeken hebben laten zien dat gember gingerol bevat, de stof die deze wortel zijn kenmerkende smaak geeft. Dit element is anticarcinogeen en onderzoek lijkt uit te wijzen dat het colonkanker en rectale kanker kan helpen voorkomen.

Stimuleert de eetlust

Gebrek aan eetlust

De scherpe smaak van gember kan fungeren als een stimuleringsmiddel. Voor personen die een gebrek aan eetlust hebben, is gember geweldig om als sap of thee te drinken. Gember stimuleert je eetlust, omdat het de productie van spijsverteringsenzymen vergroot.

Voorkomt en bevordert symptomen van eierstokkanker

Net als bij de hierboven genoemde gevallen van colonkanker en rectale kanker is gember vooral handig om kwaadaardige tumoren te helpen voorkomen.

Zoals we eerder al vermeld hebben, bevat dit kruid elementen die helpen om de reproductie van vrije radicalen in het lichaam te voorkomen en bestrijd het ook zwelling, wat een van de eerste tekenen van kankervorming is.

Verlicht menstruele krampen

Buikkrampen

De genezende eigenschappen van gember kunnen je helpen om je voorplantingssysteem gezond te houden.

Voor vrouwen die last hebben van menstruele krampen kan het consumeren van dit kruid aan het begin van hun cyclus erg handig zijn, omdat het helpt om pijn te verlichten die geassocieerd wordt met de menstruatie.

Verse gember regelmatig consumeren kan ook helpen om je menstruele cyclus te reguleren.

Voorkomt misselijkheid tijdens het reizen

Voor personen die last hebben van wagenziekte, zeeziekte of misselijkheid tijdens het reizen met een vliegtuig kan gember erg handig zijn vanwege de kalmerende effecten die het kan hebben op je zenuwen.

Je kan op gember kauwen of het in suiker bedekken om mee te nemen tijdens je reis, omdat dit kruid langzaam geabsorbeerd kan worden door het lichaam.

Uiteraard zijn er ook medicijnen die je hiervoor kan kopen, maar in tegenstelling tot gember zijn ze niet natuurlijk en hebben ze ook bijwerkingen.

Voorkomt darmgassen

Opgeblazen buik en darmgassen

Darmgassen en de pijn die ermee gepaard gaat kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals stress, spijsverteringsproblemen of slechte eetgewoontes. Door gember aan je dagelijkse maaltijden toe te voegen, kan je deze symptomen kunnen verlichten en je maaggezondheid verbeteren.

Voorkomt ademhalingsproblemen

Dit kruid is ook ideaal voor je long- en hartgezondheid. Als je last hebt van problemen zoals astma of bronchitis, dan hoef je alleen maar een beetje gember aan je standaard recepten toe te voegen om het genezingsproces te versnellen.

Zonnebrandbehandeling

Verbrande huid door de zon

Dankzij de revitaliserende en genezende eigenschappen kan gember ook gebruikt worden om kleine huidproblemen en verbrandingen te verlichten. Het sap en de olie die rechtstreeks uit de plant gehaald worden, kunnen aangebracht worden op het aangetaste gebied om de nieuwe groei van huidweefsel te versnellen.

Smaakstof

Dit onderdeel heeft niet veel uitleg nodig, omdat er al duizenden recepten te vinden zijn met gember als ingrediënt. Een ding waar we graag op willen wijzen is de diversiteit van dit kruid. Je kan het aan vanalles toevoegen, van onder andere sauzen en dressings tot drankjes.

Het gaat goed samen met bijna elk voedsel.

Cosmetisch gebruik

De eigenschappen van gember maken het een uitstekend onderdeel voor zepen, lotions en andere cosmetica, aangezien het geweldig is voor de huid en helpt om het lichaam te revitaliseren.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen zien, heeft gember veel eigenschappen en toepassingen die niet erg bekend zijn. Probeer het eens uit, want het is een geweldige optie om vandaag nog aan je recepten toe te voegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.