Wat kan ik doen bij een onregelmatige menstruatiecyclus?

Wist je dat de darmgezondheid invloed kan hebben op je menstruatiecyclus? Darmontsteking heeft direct invloed op de eierstokken en daarom moeten we dus onze menstruatiecyclus reguleren om verdere problemen te voorkomen.

Sommige vrouwen hebben last van amenorroe. Dit houdt in dat de menstruatie afwezig is. Weer andere vrouwen hebben last van een onregelmatige menstruatiecyclus. Als de gynaecoloog zwangerschap, de overgang of mogelijke pathologieën heeft uitgesloten, dan zou je menstruatieproblemen zo snel mogelijk moeten behandelen en dit kan met natuurlijke middelen.

In dit artikel kijken we naar de mogelijke oorzaken van een onregelmatige menstruatiecyclus en bespreken we een aantal natuurlijke behandelingen die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat de cyclus weer regelmatig wordt.

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Dit syndroom is de hoofdoorzaak van pathologische amenorroe, vooral bij vrouwen bij wie de menstruatie een paar maanden achter elkaar uitblijft. Veel vrouwen hebben last van Polycysteus Ovarium Syndroom of PCOS zonder dat ze daarmee gediagnosticeerd zijn. Vaak gaat het syndroom gepaard met andere symptomen als overmatige of ongewenste haargroei, acne, menstruele krampen, vruchtbaarheidsproblemen of overgewicht.

Het meest effectieve middel om deze aandoening te behandelen is monnikspeper of kuisheidsboom, een kruid dat traditioneel gebruikt werd om een onregelmatige menstruatie te voorkomen en de ovulatie bij vrouwen die last hebben van amenorroe te herstellen. Het is vooral effectief om monnikspeper in te nemen wanneer PCOS gepaard gaat met lage progesteron- of prolactinegehaltes. Neem in dit geval 200 mg monnikspeperextract per dag gedurende 3 tot 4 maanden lang en bestudeer de resultaten.

Paarse Bloem

Hormonale veranderingen

Er bestaan over het algemeen natuurlijke middelen om alle vormen van hormonale stoornissen te behandelen. In dit artikel leggen we de nadruk op het meest effectieve middel, namelijk maca. Maca is een wortel die voornamelijk groeit in het Andesgebergte en is erg goed voor de vrouwelijke gezondheid.

Maca is zowel verkrijgbaar in poedervorm als in de vorm van tabletten. Als je meer controle wilt hebben over de dosering, dan kun je beter kiezen voor macapoeder. Daarnaast wordt aangeraden dat je altijd eerst begint met een kleine hoeveelheid en deze hoeveelheid geleidelijk aan verhoogt. Maca kan het lichaam namelijk erg veel energie geven, wat in sommige gevallen kan leiden tot nervositeit.

  • Als vorm van schoktherapie voor je systeem kun je ongeveer 6 tot 9 gram per dag innemen.
  • Om de gezondheid te onderhouden kun je het beste 3 gram per dag consumeren (ongeveer een afgestreken theelepel).

Darmcongestie

Als je nog nooit eerder last hebt gehad van amenorroe en er kan geen duidelijke oorzaak worden gevonden voor waarom je er nu wel last van hebt, dan kan het helpen om de darmgezondheid te analyseren. Het komt namelijk weleens voor dat een ontstoken darm direct invloed heeft op de eierstokken.

Als er een probleem is met de darm, behandel de stoornis dan op natuurlijke wijze en wacht minstens een maand om te zien of de menstruatiecyclus weer regelmatig wordt.

Houd daarbij een dieet aan dat rijk is aan groenten en fruit, peulvruchten (bonen), volkoren en noten en neem ook een paar voedingswaren in je dieet op die een laxerende werking hebben, zoals lijnzaad of pruimen.

Lijnzaad

Emotionele stress

Wanneer alle bovenstaande mogelijke oorzaken zijn uitgesloten en we zelf nog steeds geen verklaring hebben gevonden, dan is het tijd om te kijken naar emotionele problemen of zenuwproblemen die een sterke invloed kunnen hebben op het lichaam. Als je in je dagelijkse leven te maken hebt met grote problemen op het gebied van familie, werk etc. en je last hebt van stresssymptomen als bijvoorbeeld slapeloosheid, indigestie, angst of geïrriteerdheid, dan raden wij aan dat je een supplement inneemt dat ontspannende eigenschappen heeft. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Citroenmelisse
  • Passiebloemextract
  • Lindebloesemthee
  • Valeriaanwortelthee

Om praktisch alle soorten emotionele problemen te verlichten kun je ook een extract van Bachbloesem innemen.

Kamillethee

Kamillethee

Een infusie van kamille is een eeuwenoude en spaarzame remedie om amenorroe en een onregelmatige menstruatiecyclus tegen te gaan. Consumeer minstens een maand lang elke dag drie kopjes. Deze geneeskrachtige plant zal ook helpen menstruatiekrampen op natuurlijke wijze te behandelen.

Peterselie

Peterselie is een kruid dat veel gezonde eigenschappen heeft en rijk is aan mineralen als ijzer. Daarnaast kan dit kruid ook worden gebruikt om een regelmatige menstruatie te stimuleren. De beste manier om van de eigenschappen van peterselie te profiteren is door het kruid rauw te eten. Je kunt het gemakkelijk dagelijks aan je maaltijden toevoegen. Er bestaat zelfs een vrij bekende Arabische salade die wordt gemaakt van peterselie. Als je de peterselie fijn snijdt, kun je het kruid gebruiken om vrijwel alle soorten salades mee te versieren en kun je het zelfs vermengen in sauzen.

Tot slot kun je peterselie ook als ingrediënt toevoegen aan de bekende en gezonde groene smoothies. Groene smoothies zijn vooral erg goed voor de lever, een orgaan dat volgens de Chinese geneeskunde in direct verband staat tot de menstruatie, omdat de lever een bloedzuiverende werking heeft. Wanneer we in dit geval dus goed voor onze lever zorgen, reguleren we tegelijkertijd onze menstruatiecyclus.