Wat kan ik doen bij een onregelmatige menstruatiecyclus?

Wist je dat de darmgezondheid invloed kan hebben op je menstruatiecyclus? Darmontsteking heeft direct invloed op de eierstokken en daarom moeten we dus onze menstruatiecyclus reguleren om verdere problemen te voorkomen.
Wat kan ik doen bij een onregelmatige menstruatiecyclus?
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Laatste update: 12 oktober, 2018

Sommige vrouwen hebben last van amenorroe. Dit houdt in dat de menstruatie afwezig is. Weer andere vrouwen hebben last van een onregelmatige menstruatiecyclus.

Als de gynaecoloog zwangerschap, de overgang of mogelijke pathologieën heeft uitgesloten, dan zou je menstruatieproblemen zo snel mogelijk moeten behandelen. Dit kan met natuurlijke middelen!

In dit artikel kijken we naar de mogelijke oorzaken van een onregelmatige menstruatiecyclus en bespreken we een aantal natuurlijke behandelingen die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat de cyclus weer regelmatig wordt.

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Dit syndroom is de hoofdoorzaak van pathologische amenorroe. Dat geldt met name voor vrouwen bij wie de menstruatie een paar maanden achter elkaar uitblijft.

Veel vrouwen hebben last van polycysteus ovarium syndroom, oftewel PCOS, zonder dat ze daarmee gediagnosticeerd zijn.

Vaak gaat het syndroom gepaard met nog andere symptomen. Denk daarbij aan overmatige of ongewenste haargroei, acné, menstruele krampen, vruchtbaarheidsproblemen of overgewicht.

Het meest effectieve middel om deze aandoening te behandelen is monnikspeper of kuisheidsboom. Dit is een kruid dat traditioneel gebruikt werd om een onregelmatige menstruatie te voorkomen. Ook werd het ingezet om de ovulatie te herstellen bij vrouwen die last hebben van amenorroe.

Het is vooral effectief om monnikspeper in te nemen wanneer PCOS gepaard gaat met lage progesteron- of prolactinegehaltes. Neem in dit geval 200 mg monnikspeperextract per dag gedurende 3 tot 4 maanden lang. Houd hierbij goed de resultaten in de gaten.

Monnikspeper tegen een onregelmatige menstruatiecyclus

Hormonale veranderingen

Er bestaan over het algemeen natuurlijke middelen om alle vormen van hormonale stoornissen te behandelen. In dit artikel leggen we de nadruk op het meest effectieve middel, namelijk maca. Maca is een wortel die voornamelijk groeit in het Andesgebergte en is erg goed voor de vrouwelijke gezondheid.

Maca is zowel verkrijgbaar in poedervorm als in de vorm van tabletten. Als je meer controle wilt hebben over de dosering, dan kun je beter kiezen voor macapoeder.

Daarnaast wordt aangeraden dat je altijd eerst begint met een kleine hoeveelheid en deze geleidelijk aan verhoogt. Maca kan het lichaam namelijk erg veel energie geven, wat in sommige gevallen kan leiden tot nervositeit.

  • Als vorm van schoktherapie voor je systeem kun je ongeveer 6 tot 9 gram per dag innemen.
  • Om de gezondheid te onderhouden kun je het beste 3 gram per dag consumeren (ongeveer een afgestreken theelepel).

Darmcongestie

Als je nog nooit eerder last hebt gehad van een onregelmatige menstruatiecyclus en nu wel zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor te vinden is, kan het helpen om de darmgezondheid te analyseren.

Het komt namelijk weleens voor dat een ontstoken darm direct invloed heeft op de eierstokken.

Als er een probleem is met de darm, behandel de stoornis dan op natuurlijke wijze. Wacht vervolgens minstens een maand om te zien of de onregelmatige menstruatiecyclus zich weer herstelt.

Houd daarbij een dieet aan dat rijk is aan groenten en fruit, peulvruchten (bonen), volkoren producten en noten. Neem ook een paar voedingswaren op in je dieet die een laxerende werking hebben, zoals lijnzaad of pruimen.

Lijnzaad

Emotionele stress

Wanneer alle bovenstaande mogelijke oorzaken zijn uitgesloten en we zelf nog steeds geen verklaring hebben gevonden, dan is het tijd om te kijken naar emotionele problemen of zenuwproblemen.

Deze kunnen een sterke invloed kunnen hebben op je lichaam. Misschien heb je in je dagelijkse leven te maken met grote problemen op het gebied van familie, werk, enzovoorts, en heb je last van stresssymptomen.

Denk daarbij aan bijvoorbeeld slapeloosheid, indigestie, angst of geïrriteerdheid. In dat geval raden wij aan dat je een supplement inneemt dat ontspannende eigenschappen heeft. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Citroenmelisse;
  • Passiebloemextract;
  • Lindebloesemthee;
  • Valeriaanwortelthee.

Om praktisch alle soorten emotionele problemen te verlichten, kun je ook een extract van Bach bloesem innemen.

Kamillethee

Manieren om een onregelmatige menstruatiecyclus te verhelpen

Kamillethee

Een infusie van kamille is een eeuwenoude en spaarzame remedie tegen amenorroe en een onregelmatige menstruatiecyclus. Consumeer minstens één maand lang elke dag drie kopjes.

Deze geneeskrachtige plant zal ook helpen menstruatiekrampen op natuurlijke wijze te verminderen.

Peterselie

Peterselie is een kruid dat veel gezonde eigenschappen heeft en rijk is aan mineralen als ijzer. Daarnaast kan dit kruid ook worden gebruikt om een regelmatige menstruatie te stimuleren.

De beste manier om van de eigenschappen van peterselie te profiteren, is door het kruid rauw te eten. Je kunt het gemakkelijk dagelijks aan je maaltijden toevoegen.

Er bestaat zelfs een vrij bekende Arabische salade die wordt gemaakt van peterselie. Als je de peterselie fijn snijdt, kun je het kruid gebruiken om vrijwel alle soorten salades mee te versieren. Je kunt het het zelfs vermengen in sauzen.

Tot slot kun je peterselie ook als ingrediënt toevoegen aan de bekende en gezonde groene smoothies. Groene smoothies zijn vooral erg goed voor de lever, een orgaan dat volgens de Chinese geneeskunde in direct verband staat tot de menstruatie, omdat de lever een bloedzuiverende werking heeft.

Wanneer we in dit geval dus goed voor onze lever zorgen, reguleren we tegelijkertijd onze menstruatiecyclus.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.