Kom tot rust met deze stress-verminderende drankjes

Één van de meest effectieve stress-verminderende drankjes om te ontspannen is warme melk. Drink het een half uur voor het slapengaan en je zult stukken beter slapen.
Kom tot rust met deze stress-verminderende drankjes

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een kop koffie bij het ontbijt om wakker te worden is voor veel mensen een bekend verschijnsel. Maar iets dat weinig mensen zich realiseren is dat er ook andere stress-verminderende drankjes bestaan.

Je kunt natuurlijk aan yoga doen, sporten, of speciale ontspan-sessies volgen. Maar er zijn ook stress-verminderende drankjes die je kunnen helpen om weer tot jezelf te komen.

Sterker nog, er bestaan natuurlijke stress-verminderende drankjes. Deze helpen je om de hoeveelheid neurotransmitters in je lichaam te verhogen. Deze stofjes hebben een directe invloed  op hoe ontspannen en gelukkig je je voelt.

Sommige hiervan bevinden zich vast al in je keuken. Maar misschien ben je je daar nog niet bewust van! In dit artikel laten we je zien om welke drankjes het gaat.

Natuurlijke stress-verminderende drankjes

Thee en de vele opties die je geest tot rust laten komen

Groene thee helpt je je rust te hervinden

Thee is misschien wel één van de meest effectieve stress-verminderende drankjes. Het helpt je je zenuwen de baas te worden en je humeur te verbeteren.

Niet alle soorten thee zijn echter geschikt. Zo bevatten sommige soorten thee grote hoeveelheden theïne, een opwekkend stofje. In deze gevallen kunnen de effecten juist het tegenovergestelde zijn van wat je wilt bereiken.

Echter, één van de gezondste versies van dit drankje kan je echt helpen om tot rust te komen.

We hebben het over groene thee. Dit drankje staat bekend om de grote hoeveelheden antioxidanten die het bevat. Daarnaast is het ook nog eens erg goed voor je spijsvertering. De stress-verminderende effecten van groene thee komen voort uit de aanwezigheid van het aminozuur L-theanine.

L-theanine oefent direct invloed uit op de afgifte van serotonine en dopamine door je hersenen. De aanmaak van deze psychoactieve hormonen wordt door groene thee gestimuleerd. Ze kunnen zowel mentale als fysieke stress verminderen.

Een ander product met krachtige stress-verminderende eigenschappen is moringa-thee. De moringa-plant komt uit de tropen. De plant wordt in heel Latijns-Amerika en Afrika gebruikt om mensen tot rust te laten komen en stress onder controle te houden.

Warme melk: een traditionele oplossing

Warme melk is een klassieker onder de ontspannende drankjes

Warme melk wordt al generaties lang gebruikt om onze kleintjes in slaap te laten vallen. De kalmerende effecten van melk komen voort uit twee van haar ingrediënten: het aminozuur tryptofaan en wei-eiwitten.

Beide voedingsstoffen spelen een essentiële rol in het verhogen van het serotonine-gehalte  in je lichaam.

Om het gewenste effect te bereiken raden we het volgende aan. Drink 15 tot 20 minuten voor je naar bed gaat één mok warme melk. Denk eraan dat mensen met een zuivelallergie of lactose-intolerantie dit drankje natuurlijk beter kunnen overslaan.

Melk en thee zijn misschien wel twee van de bekendste stress-verminderende drankjes die er bestaan om te ontspannen. Maar, wat je misschien nog niet weet is dat er ook hele andere drankjes bestaan die je kunnen helpen om stress te verminderen. En deze zijn nog gezond ook, want ze zijn helemaal gemaakt van natuurlijke vruchten.

Ontspannende fruitsapjes: kers en kiwi

Sapjes zijn gezond en kunnen je helpen te ontspannen

Vitamine C helpt je immuunsysteem te versterken. Het helpt je ook om tot rust te komen na een zware dag. Sterker nog, alle citrusvruchten hebben dezelfde unieke eigenschap. Ze verlagen, tot op zekere hoogte, het cortisol-niveau in je lichaam.

Denk eraan dat cortisol een hormoon is dat door je lichaam wordt aangemaakt in tijden van stress. Daarom horen sinaasappels, mandarijnen, grapefruit en citroenen eigenlijk altijd op je boodschappenlijstje te staan.

Twee vruchten in het bijzonder laten erg positieve resultaten zien als het neerkomt op het verminderen van stress: kersen en kiwi’s.

Kiwi’s bevatten grote hoeveelheden aan vitamine C. Kiwi’s activeren daarmee bepaalde enzymen in je lichaam die je energieniveau verhogen.

Sapjes gemaakt van kersen stimuleren de aanmaak van melatonine in je lichaam. Dit hormoon reguleert je lichaamsrust en de hoeveelheid slaap die je lichaam krijgt.

Ook water werkt stress-verminderend

Ook water werkt stress-verminderend

Heb je geen fruit of blender bij de hand? Drink dan een glas water. Water kan een tijdelijke oplossing zijn om je gevoelens van stress tegen te gaan.

Sterker nog, bepaalde stressverschijnselen komen voort of worden versterkt door uitdroging. Voel je spanning in je lichaam opkomen? Zorg er dan als eerste voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

Water is essentieel voor je lichaam om te overleven. Zorg er daarom voor dat je er voldoende van drinkt gedurende de dag.

Alleen al het drinken van water  helpt je lichaam endorfines aan te maken. Deze stofjes zijn te vergelijken met neurotransmitters. Ze zorgen voor een gevoel van welbehagen.

Gebaseerd op deze informatie mag je er van uitgaan dat water een effectief, zij het beperkt, pijnstillend effect met zich mee brengt.

Denk eraan dat endorfines verantwoordelijk zijn voor dat wat je voelt als je seks hebt of luistert naar muziek die je leuk vindt.

Er bestaan dus echt een aantal stress-verminderende drankjes. Het is daarom een goed idee deze drankjes te proberen voor het slapengaan. Vergeet ze ook niet tijdens de meest moeilijke momenten in je leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.