4 manieren om groene thee te drinken

Ben je het zat om elke keer opnieuw datzelfde kopje groene thee te drinken? Probeer dan eens deze recepten uit!
4 manieren om groene thee te drinken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Aanvankelijk was groene thee een modeverschijnsel. Nu is het bijna een onmisbaar drankje geworden. Tegenwoordig is het heel gewoon om dagelijks groene thee te drinken.

In elk restaurant of in elke bar kan je het bestellen. Of je kan het zelf klaarmaken, als je daar de voorkeur aan geeft.

Deze thee biedt vele voordelen. Op verschillende vlakken is het gezond voor het lichaam. De bekendste eigenschap is dat het ‘t vermogen om vet te verbranden lijkt te hebben. Het is tegenwoordig een essentieel hulpmiddel voor wie probeert af te vallen, al moet hier nog wel verder onderzoek naar gedaan worden.

Het is ook een geweldig alternatief voor koffie. De theïne in groene thee is veel zachter en werkt langer dan cafeïne. Het bevat ook veel antioxidanten en vitaminen.

Er is echter één probleem: als je voortdurend groene thee drinkt, dan kan dat best wel saai worden. Na verloop van tijd voel je misschien de verleiding om over te schakelen naar dranken met meer smaak.Je kunt dit echter vermijden.

Probeer deze lekkere recepten uit.

Het basisrecept voor groene thee

Groene thee

Laten we beginnen met uit te leggen hoe je deze thee op de meest traditionele manier drinkt. Als je nog niet de gewoonte hebt om dit te drinken, dan is het een goede idee om met dit recept te starten.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 2 koppen water (500 ml)
 • 1 eetlepel groene thee (5 g)

Hoe maak je het klaar?

 • Warm eerst het water op. Je mag het water niet laten koken. Haal het dus van het vuur net voor het begint te koken.
 • Voeg nu de groene theebladeren toe. Laat het daarna maximum drie tot vijf minuten trekken, niet meer. Groene thee kan onaangenaam smaken als het te sterk wordt.
 • Na het weghalen van de bladeren kan je het onmiddellijk drinken. Je kan ook ijsblokjes toevoegen als je een verfrissend drankje wil.

Alternatieve manieren om deze thee te drinken

Maak er eerst een gewoonte van om groene thee klaar te maken en te drinken volgens het basisrecept. Daarna kan je de verschillende combinaties uitproberen en van de voordelen profiteren.

1. Groene thee met citroen

Groene thee met citroen

Dit recept is geweldig. Citroen zit vol antioxidanten en vitamine C. Het werkt ook erg doeltreffend om vet te verbranden. Deze combinatie is dus een uitstekend idee als je gewicht wil verliezen en zorg wilt dragen voor je huid.

Het enige wat je moet doen, is citroensap toevoegen aan het basisrecept.

2. Smoothie van groene thee en avocado

In dit recept combineer je de natuurlijke energetische kwaliteiten van groene thee met de gezonde vetten in avocado’s. Het resultaat is een echte gezondheidsdrank.

 • Hoe maak je het klaar? Mix een halve avocado met een halve kop thee in de blender. Klaar! Geniet ervan.
 • We raden je aan om dit ‘s morgens of ‘s middags te drinken. Dat is de beste manier om er zoveel mogelijk energie uit te halen.

3. Groene thee in combinatie met kamillethee en anijszaad

Dit is één van de beste middelen om problemen met de spijsvertering op te lossen.

Dankzij de eigenschappen helpt kamille bij de vertering en verlicht het maagpijn en een zwaar gevoel. Anijszaad is een uitstekend middel om ontstekingen te verminderen.

Wanneer je al deze eigenschappen samenbrengt, dan heb je als resultaat een natuurlijke en superkrachtige remedie om problemen met de spijsvertering aan te pakken. Bovendien kan het een uitstekende ondersteuning bieden om je gewicht onder controle te houden.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 liter groene thee
 • 10 g anijszaad
 • 1 eetlepel kamille (10 g)

Hoe maak je dit drankje klaar?

 • Warm de groene thee op. Voor het begint te koken, voeg je het anijszaad en de kamille toe.
 • Neem daarna van het vuur en laat het gedurende vijf tot tien minuten trekken.
 • Drink het dan onmiddellijk op.

4. Groene muntthee gemengd met gemberthee

Voor vele mensen is dit hun favoriete thee. Dat komt door het verfrissende effect van munt.

Gember helpt bij het verbranden van vet en het metabolisme stimuleren. Groene thee heeft dezelfde effecten.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 liter groene thee
 • 10 g munt
 • 1 klein stuk verse gember
 • 2 ijsblokjes

Dit recept is heel gemakkelijk klaar te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is alle ingrediënten te mixen in de blender. Zo kan je van al hun eigenschappen profiteren.

Wat zijn de beste momenten om groene thee te drinken?

Verse groene thee

We weten dus al hoe op verschillende manieren deze thee kunnen drinken. Laten we nu eens kijken wat de beste tijdstippen zijn om het te drinken en van alle voordelen te profiteren.

Wil je gewicht verliezen?

Om af te vallen, kan je het best de groene thee zo’n twintig minuten na elke maaltijd drinken. Op die manier zal de thee het vet beginnen te verbranden voordat het lichaam het heeft opgenomen.

Als je je hoeveelheid eiwitten en mineralen wilt verhogen

In dit geval kan je het beter voor de maaltijd drinken. Zo zal de groene thee je lichaam helpen en de opname van magnesium en vitamine C en E verbeteren.

Op een nuchtere maag

Vele mensen drinken koffie nog voor ze iets gegeten hebben. Ben jij één van deze mensen, dan raden we je aan om de koffie te vervangen door een kop groene thee. Het effect zal hetzelfde zijn als bij koffie, maar het is niet zo agressief voor de maag.

Bovendien versterk je het vermogen van het lichaam om van de eigenschappen van groene thee te genieten, als je het op een nuchtere maag drinkt.

Laatste details

Groene thee verschaft je inderdaad heel wat voordelen en heeft veel positieve effecten op je lichaam. Je mag echter niet vergeten dat het niet goed is om deze drank te veel te gebruiken.

De aanbevolen dosis is maximaal vijf koppen per dag, op voorwaarde dat je geen koffie drinkt. Per kop koffie die je per dag drinkt, moet je dan een kop minder groene thee drinken.

Als je lijdt aan tachycardie of je hebt last van een hoge bloeddruk, dan is het advies om niet meer dan twee koppen per dag te drinken. Je mag het ook nooit combineren met medicatie zonder overleg met een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13
 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738–750. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
 • Pervin M, Unno K, Ohishi T, Tanabe H, Miyoshi N, Nakamura Y. Beneficial Effects of Green Tea Catechins on Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2018;23(6):1297. Published 2018 May 29. doi:10.3390/molecules23061297
 • Mikaili P, Mojaverrostami S, Moloudizargari M, Aghajanshakeri S. Pharmacological and therapeutic effects of Mentha Longifolia L. and its main constituent, menthol. Anc Sci Life. 2013;33(2):131–138. doi:10.4103/0257-7941.139059

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.