Gezondere manieren om koffie te drinken

Verschillende mensen hebben verschillende meningen voor en tegen de consumptie van koffie, een internationaal bekende drank. Sommigen zeggen dat het slecht voor je gezondheid is, anderen zeggen dat het veel natuurlijke voordelen bevat. Dat hangt echter allemaal af van een aantal factoren, zoals hoeveel kopjes per dag je drinkt, het cafeïnegehalte en of je koffie gebruikt om je productiviteit op het werk te verhogen. Leer meer over de gezonde manieren waarop je koffie kunt drinken in het volgende artikel.

Wat je moet weten over koffie

Je hebt vast al wel vaker over deze donkere drank gelezen, met zijn aparte, diepe geur. Het is verantwoordelijk voor het bij elkaar brengen van mensen, zorgt ze laat kunnen studeren of van een film kunnen genieten op een koude avond.

Je moet echter altijd in gedachte houden dat koffie cafeïne bevat, een stof die ons centrale zenuwstelsel stimuleert, waardoor onze vermoeidheid vermindert. Dit mag dan geweldig lijken voor mensen die onder hoge druk werken of een stressvolle baan hebben, maar de waarheid is dat de effecten van cafeïne op de middellange en lange termijn niet zo goed voor je zijn.

Koffie versnelt de hartslag, irriteert je maagwand en zorgt ervoor dat je je wakkerder en alerter voelt. Het vermindert ook je eetlust en volgens sommige onderzoeken kan het ervoor zorgen dat je dingen sneller onthoudt en beter kunt studeren.

Kopje Koffie

In het algemeen is een gematigde consumptie van koffie (vijf koppen per week) niet slecht voor het lichaam. Mensen die overmatig koffie drinken ontwikkelen een tolerantie voor de alkaloïden die in koffie zitten, net zoals bij andere geneesmiddelen gebeurt. Dat is waarom mensen die meer dan twee koppen koffie per dag drinkt de effecten minder merken dan iemand die het niet gewend is om te drinken.

Als je koffie drinkt en ook nog rookt, niet aan beweging doet, veel fastfood eet en een sedentaire levensstijl hebt, heb je een hoger risico om ernstige gezondheidsproblemen op te lopen. Dit is niet alleen vanwege deze drank, maar door de combinatie risicofactoren.

Het is het ook waard om te onthouden dat mensen die aan bloedarmoede lijden of mensen die vegetarisch of veganistisch eten niet veel koffie moeten drinken, want net als thee voorkomt het dat het lichaam voldoende ijzer absorbeert. Voedingsmiddelen die hetzelfde effect hebben zijn cola en chocolade. Koffie kan ook de opname van calcium verminderen. Daarom raden we ook af het te drinken als je lijdt aan osteoporose of gebroken botten of tanden.

Koffie

Gezondere manieren om koffie te drinken

Denk je dat je verslaafd bent aan koffie en dat je steeds meer ervan nodig hebt om alert en wakker te blijven? Drink je meer dan vier koppen per dag, zo zwart en sterk als maar mogelijk is? Heb je een of meer van de bovengenoemde risicofactoren in je leven? Als dat zo is, dan moet je deze tips om koffie op een gezondere manier te drinken goed lezen.

 • Voeg geen melk, room of suiker aan je koffie toe. Kies eventueel voor een paar druppels magere melk, stevia of onbewerkte suiker. Dit zorgt ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt.
 • Drink geen koffie in plaats van een ontbijt om je maag te laten denken dat je hebt gegeten. Je lichaam heeft brandstof nodig om iedere dag te functioneren en dat krijg je door fruit, granen en zuivelproducten.
 • Als je voldoende gehydrateerd bent (door middel van water, fruitsappen en kruidenthee) voel je je minder gestrest en daardoor voel je ook de drang om koffie te drinken minder.
  Koffie en Koffiebonen
 • Je moet ervoor zorgen dat je voldoende uitrust, zodat je niet zoveel koffie hoeft te drinken. Als je je angstig of geïrriteerd voelt of als je de laatste tijd last hebt van een slecht humeur of slapeloosheid, zou het kunnen dat deze drank een negatief effect op je heeft.
 • Vervang koffie door natuurlijke thee of cafeïnevrije koffie. Deze dranken hebben een positiever effect op je, waardoor je je kalm en ontspannen voelt.
 • Als je lijdt aan hypertensie, cardiovasculaire ziekte, nierproblemen, anemie of obesitas of zwanger bent, raden we aan om geen koffie te drinken of je consumptie te verlagen tot zo weinig mogelijk.
 • Drink geen koffie in combinatie met anti-depressiva of sigaretten, want deze combinaties kunnen ernstige hoofdpijn, hoge bloeddruk en migraine veroorzaken.
 • Neem biologische koffie. Het is misschien wat duurder dan de reguliere koffie die je in de supermarkt kunt kopen en misschien moet je er wel voor naar een bepaalde winkel, maar het verschil tussen biologische en reguliere koffie is ontzettend groot. Biologische koffie is niet behandeld met pesticiden of herbiciden, wat betekent dat het veel beter is voor de gezondheid. Biologische koffiebonen zijn ook groter en brengen meer van de drank op, dus het is ook nog eens goed voor het milieu.

Koffiebonen

 • Kies voor donkere, geroosterde koffiebonen. Deze bonen bevatten meer antioxidanten vergeleken met reguliere geroosterde bonen. Ze zijn wat sterker dan de traditionele koffiebonen, maar je hebt er minder van nodig.
 • Investeer in een koffieapparaat. Op die manier haal je het meeste uit de bonen die je hebt gekocht, waardoor je geld bespaart en minder vervuilt. Gebruik gedistilleerd water om je koffie te maken, zodat je geen chemicaliën toevoegt. Je kunt ook een koffiemolen kopen om de bonen zelf te malen.
 • Kies voor groene koffie. Deze koffie is de laatste tijd populair geworden, omdat het volgens deskundigen helpt bij het verliezen van gewicht. Dit soort koffie komt niet van een andere plant. Het wordt van dezelfde bonen gemaakt, maar deze worden niet geroosterd en behouden hun natuurlijke groene kleur. Deze bonen helpen bij het verwijderen van vet, verminderen het aantal vrije radicalen in je lichaam en verminderen cellulite. Ze zorgen ook dat je je voller voelt, helpen bij het reguleren van diabetes type 2 en geven je een meer natuurlijke energie.
Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook