Zorg voor je maag en voorkom ziekte

Je maag bevindt zich in het midden van je lichaam, waar veel belangrijke lichaamsfuncties plaatsvinden. De maag verwerkt het voedsel dat je eet en kan zelfs bepalend zijn voor je gemoedstoestand, je energielevel en je mate van geluk. Wil je meer weten over hoe je voor je maag kunt zorgen en maagziekte kunt voorkomen? Blijf dan doorlezen.

Niet alleen om esthetische redenen, maar ook voor de gezondheid is het zeer goed om een strakke buik te hebben. Daarnaast zul je je over het algemeen ook beter voelen wanneer je je buik in goede conditie houdt. Wanneer je maag echter niet naar behoren functioneert, dan zul je dit merken aan je gemoedstoestand. Je zult vermoeid zijn en een doffe huid hebben en het is vaak ook zo dat je in gewicht zult aankomen. Dit komt allemaal doordat je lichaam moeite heeft gif- en afvalstoffen die zich in de bloedbaan hebben verzameld te verwijderen.

Hoe weet je of je maag niet goed functioneert?

Maag

Zoals we hierboven al aangeven, kan je huid een waarschuwingsteken zijn dat er iets mis is met je maag. Je huid kan dof of vettig zijn of je kunt last hebben van puistjes en vlekken.

Andere tekenen die aangeven dat je de manier waarop je met je maag omgaat moet veranderen zijn onder andere:

 • Slechte adem
 • Vettige mond
 • Witte tong
 • Buikpijn
 • Opgeblazen buik
 • Overmatig darmgas
 • Slechte eetlust
 • Misselijkheid
 • Veel boeren
 • Constipatie
 • Diarree
 • Indigestie

Al deze bovengenoemde tekenen kunnen aangeven dat er sprake is van een probleem ergens in je spijsverteringssysteem. Als je last hebt van een of meer van deze symptomen, dan is het belangrijk dat je met een gepaste behandeling begint om je maag te helpen zich te herstellen.

Welke factoren hebben invloed op de gezondheid van je spijsverteringssysteem?

Buik

Zodra je aan de hand van de bovenstaande symptomen hebt vastgesteld dat er iets mis is met je maag, is het van belang dat je begint te letten op wat je eet.

Soms heb je het misschien niet eens door dat het voedsel dat je eet schadelijk is voor je gezondheid en blijf je deze dingen gewoon vrolijk door eten. In de meeste gevallen zijn de onderstaande factoren de grootste veroorzakers van maagproblemen zoals onder andere buikpijn, zwelling en opgeblazenheid, darmgas en constipatie.

Het eten van zuivelproducten

De grootste boosdoeners zijn volle of ongepasteuriseerde melk en sterke kazen. Echter vallen alle soorten zuivelproducten zwaar op de maag. Sommige mensen zijn van mening dat dit komt door de kunstmatige ingrediënten die aan deze producten zijn toegevoegd, terwijl anderen juist geloven dat dit komt doordat we als zoogdieren eigenlijk lactose-intolerant zijn vanaf het moment dat we geen borstvoeding meer krijgen. Wat de oorzaak ook is, we kunnen nu eenmaal niet ontkennen dat veel mensen zich niet erg goed voelen na het eten van zuivel. Dit komt doordat ons lichaam niet het enzym bevat dat nodig is om zuivel te verwerken, waardoor zuivel tegen de wanden van de darmen blijft kleven. Dit zorgt ervoor dat de maag gaat ontsteken en gifstoffen en vet zich opstapelen en we last krijgen van darmgas en indigestie.

Slechte eetgewoontes

Ongezond Eten

Wat bedoelen we hiermee? Met slechte eetgewoontes bedoelen we de gewoonte de hele tijd door te eten, als je niet langer dan twee uur in staat bent van eten af te blijven, je de hele tijd door loopt te snacken of als je altijd kauwgom bij de hand hebt. Dit betekent namelijk dat je maag nooit eens de kans krijgt om tot rust te komen, omdat hij de hele tijd door aan het werk wordt gezet. Dit veroorzaakt ongemak, indigestie, slechte opname van voedingsstoffen, pijntjes en meer.

Voedsel combineren dat niet goed samengaat

We willen hiermee niet zeggen dat je bepaalde voedingswaren niet tegelijkertijd kun eten, maar er zijn echter bepaalde combinaties waar je voor moet oppassen. Voedingsdeskundigen zeggen dat het verschillend is per persoon, maar over het algemeen is het niet aanbevolen om koolhydraten en proteïnen in een maaltijd te combineren als je last hebt van maagproblemen. Om koolhydraten te verteren, heeft je maag namelijk een alkalische pH nodig, terwijl het verteren van proteïnen zuren vereist. Dit betekent dat je maag super hard moet werken om een maaltijd waarin je de twee ingrediënten met elkaar combineert te verwerken. Je kunt koolhydraten en proteïnen dan ook beter los van elkaar eten – eet bijvoorbeeld het ene ingrediënt tijdens de lunch en het andere tijdens het avondeten.

Niet voldoende water drinken

Water

Je hebt ongetwijfeld weleens gelezen dat je minstens twee liter water per dag moet drinken. Deze hoeveelheid is absoluut niet willekeurig. Wanneer je namelijk niet voldoende water drinkt, zal de spijsvertering moeizamer gaan en zul je moeite hebben goed naar het toilet te gaan (constipatie). Ongeacht dit gegeven, is het toch verstandig om tijdens de maaltijd niet meer dan een glas water te drinken om te voorkomen dat je de pH-waarde van de maag verdunt en daardoor de spijsvertering bemoeilijkt.

Overgekookt voedsel

Natuurlijk is het zo dat je sommige voedingswaren nu eenmaal niet rauw kunt eten, maar soms overdrijven mensen en koken ze hun voedsel veel te lang. Hierdoor verliezen producten alle voedingsstoffen die ze bevatten, waardoor het eten van deze producten schadelijk kan zijn voor je maag. Probeer om vaker rauwe producten te eten (groenten en fruit), of het nu zomer of winter is. Sappen en smoothies kunnen helpen je honger te stillen en bieden tegelijkertijd de benodigde voedingsstoffen, terwijl je de gevaren van overkoken kunt vermijden.

Te veel rood vlees eten

Rood Vlees

Rood vlees bevat helaas niet de vezels die essentieel zijn voor een gezonde stoelgang. Daarom hebben veel mensen die te veel rood vlees eten last van problemen als colitis, aambeien, constipatie en diverticulose. Onthoud dat je maag een langwerpige vorm heeft en verbonden is aan een zeer lang darmkanaal, wat betekent dat voedsel lange tijd in het lichaam verblijft voordat het uiteindelijk wordt uitgeworpen. Dit zorgt ervoor dat gifstoffen zich in de bloedbaan ophopen. Als je echt graag rood vlees eet, doe dit dan met een verse salade die vol groenten zit en probeer niet meer dan twee keer per week rood vlees te eten.

Tips om voor je maag te zorgen

Buikpijn

 • Drink geneeskrachtige theeën van kruiden als kamille, anijs en munt.
 • Zorg ervoor dat je meer lichaamsbeweging krijgt om de darmen te stimuleren.
 • Eet meer vezels uit volkorenproducten.
 • Vermijd prikkelende middelen als alcohol, koffie en azijn.
 • Kauw langzaam en geniet van elke hap. Eet niet gehaast en snijd je eten in kleine stukjes.
 • Probeer niet te eten wanneer je boos, nerveus of angstig bent.
Categorieën: Gezonde gewoontes Tags:
Bekijk Ook