Te vermijden voedsel als je aan diverticulose lijdt

8 oktober 2018
Heb je weleens gehoord van diverticulose? Diverticulose is een aandoening waarbij er uitstulpingen van de dikke darm ontstaan. Ze veroorzaken pijn bij het eten van bepaalde voeding.

Diverticulose is een aandoening waarbij er uitstulpingen van de dikke darm ontstaan, gelijkend op kleine balletjes of hobbels. Ze veroorzaken pijn bij het eten van bepaalde voeding. Hieronder ontdek je welke voeding je moet vermijden als je aan diverticulose lijdt.

Wat je moet weten over diverticulose

Zoals we al zeiden is diverticulose de aanwezigheid van kleine zakjes, hernia’s of gezwollen stukjes van de darm. Deze zitten precies ter hoogte van de dikke darm. Het is een veelvoorkomende aandoening, die normaal geen problemen geeft. Totdat er afvalstoffen of voedsel in ‘gevangen’ raken, waardoor ze vol bacteriën komen te zitten.

Daardoor krijgt men pijn in het onderste, linkse deel van de buik. Dit is het eerste teken. Verder moet er, als je aan diverticulose lijdt, een alarmbelletje gaan rinkelen wanneer je eerst diarree hebt en daarna constipatie, als je koorts krijgt, misselijk bent of moet overgeven.

Tekening van darmen

Na een episode van diverticulose is er een kans van 45% dat het terug zal komen. Artsen raden aan om bepaalde voeding niet te eten of toch zoveel mogelijk te vermijden. Zodat de problemen niet erger worden.

Welke voeding is verboden als je aan diverticulose lijdt?

 • Granen: Vermijd voeding die granen bevat, zoals popcorn, mais, cornflakes of gerechten die met wilde of hele rijst gemaakt zijn. Deze bevatten allemaal veel vezels, die moeilijk verteerbaar zijn en vast kunnen komen te zitten in de divertikels. Dit zal je problemen alleen nog maar erger maken. Als vervanging kan je kiezen voor geraffineerde granen zoals pasta, gebakken voeding of koekjes van geraffineerde bloem.
 • Fruit en groenten: Dit klinkt raar, want we kunnen niet leven zonder groenten en fruit. Probeer echter in periodes waarin de problemen zich voordoen deze te vermijden. Vermijd verder ook gedroogd fruit, zoals gedroogde pruimen. Deze bevatten namelijk zeer veel vezels.
 • Blijf weg van bessen, want hun pitten zijn moeilijk te verteren. Ook kruisbloemige groenten, zoals broccoli en kool dien je te weren. Drink geen fruitsappen met pulp. Zorg ervoor dat alle groenten die je eet goed gekookt zijn.  Hierdoor maak je de vezels zachter en verteren ze makkelijker. Vermijd ook rauw fruit, behalve perziken, avocado’s, meloenen en bananen. Eet verder nooit de schil of de zaden op.

Te vermijden voedsel als je aan diverticulose lijdt

 • Vlees en proteïnen: Kies als belangrijkste bron van proteïnen voor zacht en gesneden vlees, vis (eender welke soort) en eieren. Deze voedingsmiddelen zullen je dikke darm niet irriteren en verteren makkelijk. Eet geen sterke kazen, want die bevatten veel caseïne, wat slecht is voor diverticulose. Schrap ook alle voedingsmiddelen uit je dieet die zaden en noten bevatten, zoals pindakaas. Verklein ook je porties erwten, bonen en groenten. Hiervan is bekend dat ze een grote bron van vezels zijn.
 • Schil en kruiden: Deze zijn ook niet aan te raden, omdat ze extra ontsteking veroorzaken. Dat betekent dat fruit, groenten en vlees geen schil of vel mogen bevatten. Zeer pittige kruiden zijn ook slecht voor je lichaam.
 • Koolzuurhoudende dranken: Dit houdt koffie, thee, mate, chocolade, frisdranken en stimulerende dranken in. Ze irriteren allemaal je darmen. In het geval van cafeïne trekken de spieren van je darmen zich samen. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de ontlasting gedrukt wordt. Dit heeft als resultaat dat de constipatie erger wordt. Het is soms erg moeilijk om te stoppen met het drinken van koffie. Begin daarom met koffie zonder cafeïne, om later volledig te stoppen.

Lees ook:

Wat doen koolzuurhoudende dranken met je gezondheid?

Tips, advies en remedies bij diverticulose

Vrouw drinkt een glas water

 • Drink veel water (tussen zes en acht glazen per dag).
 • Ga naar het toilet, ook al moet je niet dringend. Onderdruk de drang om te ontlasten niet, want je zal de problemen erger maken.
 • Doe oefeningen voor je benen en heupen. Dit zal je darmspieren versterken en de stoelgang verbeteren.
 • Gebruik geen laxeermiddelen of klysma’s als je last hebt van constipatie. Ze zullen je darmen alleen nog maar meer irriteren. Bovendien wordt je er afhankelijk van.
 • Vermijd voeding die erg gekruid of op een vettige manier bereid is (gemarineerd, gesuikerd, gefrituurd etc.).
 • Vermijd alle voeding die zaden bevat. Kauw ook goed voor je slikt. Er kunnen stukken voeding in de divertikels vast komen te zitten. Deze zullen pijn en ontsteking veroorzaken.
 • Eet pap, groentepuree of gekookt fruit. Je kan ook smoothies zonder schil maken om je herstel te bevorderen.

De planten die we aanbevelen als je aan diverticulose lijdt zijn:

 • Kamille: Vermindert ontsteking en brengt verlichting. Drink minstens één keer per dag kamillethee.

Kamille

 • Munt: Vermindert een opgezwollen gevoel, pijn, misselijkheid en winderigheid. Drink tot drie glazen per dag.
 • Oregano: Vermindert ontsteking in de dikke darm.
 • Tijm: Bevat pijnstillende, krampstillende en ontstekingsremmende ingrediënten. Je kan het als toevoeging gebruiken in soepen, sauzen en salades.
 • Kurkuma: Dit is een natuurlijk ontstekingsremmend middel, dat voor elke vorm van ontsteking gebruikt kan worden. Het vermindert ook de divertikels.

Foto’s: Hey Paul Studios, Orin Zebest, Memi Beltrame en woodleywonderwork.