Te mijden voedsel als je aan diverticulose lijdt

Diverticulose is een aandoening waarbij er uitstulpingen van de dikke darm ontstaan, gelijkend op kleine balletjes of hobbels. Ze veroorzaken pijn bij het eten van bepaalde voeding. Hieronder ontdek je welke voeding je moet mijden als je dit probleem hebt.

Wat je moet weten over diverticulose

Zoals we reeds zeiden is diverticulose de aanwezigheid van kleine zakjes, hernia’s of gezwollen stukjes van de darm, precies ter hoogte van de dikke darm. Het is een veelvoorkomende aandoening, die normaal geen problemen geeft, totdat er afvalstoffen of voedsel in “gevangen” raken, waardoor ze vol bacterieën te komen zitten.

Daardoor krijgt men pijn in het onderste, linkse deel van de buik. Dit is het eerste teken. Verder moet er bij deze aandoening een alarmbelletje gaan rinkelen wanneer je eerst diarree hebt en daarna constipatie, als je koorts krijgt, misselijk bent of moet overgeven.

div 2

Na een episode van diverticulose is er een kans van 45% dat het zal terug komen. Artsen raden aan bepaalde voeding niet te eten of toch zoveel mogelijk te vermijden om de problemen niet erger te maken.

Welke voeding is verboden bij diverticulose?

 • Granen: Vermijd voeding die granen bevat, zoals popcorn, mais, cornflakes of gerechten die met wilde of hele rijst gemaakt zijn. Deze bevatten allemaal veel vezels, die moeilijk verteerbaar zijn en vast kunnen komen te zitten in de divertikels. Dit zal je problemen alleen nog maar erger maken. Als vervanging kan je opteren voor geraffineerde granen zoals pasta, gebakken voeding of koekjes van geraffineerde bloem.
 • Fruit en groenten: Dit klinkt raar, want we kunnen niet leven zonder groenten en fruit. Probeer echter in periodes waarin de problemen zich voordoen deze te mijden. Vermijd verder ook gedroogd fruit, zoals gedroogde pruimen, want deze bevatten zeer veel vezels.
 • Blijf weg van bessen, want hun pitten zijn moeilijk te verteren. Ook kruisbloemige groenten, zoals broccoli en kool dien je te weren. Drink geen fruitsappen met pulp en zorg ervoor dat alle groenten die je eet goed gekookt zijn.  Hierdoor maak je de vezels zachter en verteren ze makkelijker. Vermijd ook rauw fruit, behalve perziken, avocado’s, meloenen en bananen. Eet verder nooit de schil of de zaden op.
 • Vlees en proteïnen: Kies als belangrijkste bron van proteïnen voor zacht en gesneden vlees, vis (eender welke soort) en eieren. Deze voedingsmiddelen zullen je dikke darm niet irriteren en verteren makkelijk. Eet geen sterke kazen, want die bevatten veel caseïne, wat slecht is voor diverticulose. Schrap ook alle voedingsmiddelen uit je dieet die gemaakt zijn van zaden en noten of deze bevatten (zoals pindakaas). Verklein ook je porties erwten, bonen en groenten, omdat bekend is dat ze een grote bron van vezels zijn.
 • Schil en kruiden: Deze zijn ook niet aan te raden, omdat ze extra ontsteking veroorzaken. Dat betekent dat fruit, groenten en vlees geen schil of vel mogen bevatten. Zeer pittige kruiden zijn ook slecht voor je lichaam.
 • Koolzuurhoudende dranken: Dit houdt koffie, thee, mate, chocolade, frisdranken en stimulerende dranken in. Ze irriteren allemaal je darmen. In het geval van cafeïne trekken de spieren van je darmen samen, waardoor het vocht uit de feces gedrukt wordt en je meer geconstipeerd wordt. Het is soms erg moeilijk om te stoppen met het drinken van koffie. Begin daarom met koffie zonder cafeïne, om later volledig te stoppen.

Tips, advies en remedies bij diverticulose

div 3

 • Drink veel water (tussen zes en acht glazen per dag).
 • Ga naar het toilet, ook al moet je niet dringend. Onderdruk de drang om te ontlasten niet, want je zal de problemen erger maken.
 • Doe oefeningen voor je benen en heupen. Dit zal je darmspieren versterken en de darmperistaltiek verbeteren.
 • Gebruik geen laxeermiddelen of klysma’s als je geconstipeerd bent, want ze zullen je darmen alleen nog maar meer irriteren. Bovendien wordt je er afhankelijk van.
 • Vermijd voeding die erg gekruid of op een vettige manier bereid is (gemarineerd, gesuikerd, gefrituurd etc.).
 • Vermijd alle voeding die zaden bevat. Kauw ook goed voor je slikt, want stukken voeding kunnen in de divertikels vast komen te zitten en zullen pijn en ontsteking veroorzaken.
 • Eet pap, groentepuree of gekookt fruit. Je kan ook smoothies zonder schil maken om je herstel te bevorderen.

De planten die we aanbevelen om diverticulose te behandelen zijn:

 • Kamille: Vermindert ontsteking en brengt verlichting. Drink minstens één keer per dag kamillethee.

div 4

 • Munt: Vermindert een opgezwollen gevoel, pijn, misselijkheid en winderigheid. Drink tot drie glazen per dag.
 • Oregano: Vermindert ontsteking in de dikke darm.
 • Tijm: Bevat pijnstillende, anti-spastische en anti-inflammatoire ingrediënten. Je kan het als toevoeging gebruiken in soepen, sauzen en salades.
 • Kurkuma: Dit is een natuurlijk anti-inflammatoir middel, dat voor elke vorm van ontsteking gebruikt kan worden. Het vermindert ook de divertikels.
Foto’s: Hey Paul Studios, Orin Zebest, Memi Beltrame en woodleywonderwork.
Categorieën: Gezonde gewoontes Tags:
Bekijk Ook