Waarom is het belangrijk om constipatie te bestrijden?

Constipatie maakt het erg moeilijk om schadelijke stoffen uit ons lichaam te verwijderen. Deze gifstoffen kunnen in het bloed komen via de darmwanden en ernstige ziektes veroorzaken.
Waarom is het belangrijk om constipatie te bestrijden?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 januari, 2019

Blijf lezen om te ontdekken waarom het zo belangrijk is om constipatie te bestrijden en ook een aantal natuurlijke tips om juist dat te doen.

Hoe vaak per dag heb je een stoelgang? Wist je dat we in ideale omstandigheden één keer per maaltijd naar het toilet zouden moeten gaan? We hebben mogelijk echter het gevoel dat het normaal is om maar één keer per dag naar het toilet te gaan en in veel gevallen is het zelfs niet eens zo vaak of gebruiken we laxeermiddelen.

In dit artikel zullen we de waarheid over constipatie uitleggen en de fundamentele redenen waarom je het wanneer mogelijk zou moeten behandelen met voedingsmiddelen en/of natuurlijke supplementen, zodat je veel gezondheidsproblemen in de toekomst kan voorkomen.

Wat gebeurt er wanneer we constipatie hebben?

Wanneer we regelmatig en op willekeurige momenten last hebben van constipatie, door bijkomstige redenen (zoals dieetveranderingen, stress, etc.), dan hopen de fecale overblijfselen die we niet uitscheiden op in onze darm en vergroten we de toename van bacteriën.

Sommige bacteriën zijn gezond wanneer ze in balans zijn, maar wanneer de waarden vergroten en afval gaat gisten of rotten, dan kunnen we last krijgen van sommige van de onderstaande gezondheidsproblemen.

De absorptie van giftige stoffen

vrouw in yoga houding

De dikke darm is de plek waar voedingsstoffen in de bloedstroom komen. Als we jammer genoeg last hebben van constipatie, zijn de schadelijke stoffen die in het bloed komen via de darmwanden giftige stoffen die door ons hele lichaam zullen verspreiden.

Dit zorgt ervoor dat ons lichaam zichzelf langzaamaan vergiftigt en genereert:

 • Degeneratieve of chronische ziektes
 • Ontstekingen
 • Cystes of tumoren
 • Gewrichtsproblemen
 • Huidproblemen
 • Een overbelasting van de lever en nieren etc.

De toename van parasieten

oog met een bruine kleur

Zoals eerder vermeld, verschijnen intestinale parasieten in een darm die overbelast is met giftige stoffen. De beste bekende is candida, maar er zijn andere bekende types zoals lamblia’s, rondwormen of lintwormen, die over het algemeen de volgende symptomen veroorzaken:

 • Eetstoornis (zonder duidelijke reden een overvloed of gebrek aan eetlust)
 • Opgezette ogen
 • Onrust en nervositeit
 • Jeuk op het puntje van je neus, ogen of in het anale gebied
 • Verwijde pupillen
 • Verslechtering van darmstoornissen (constipatie, diarree)
 • Slapeloosheid zonder duidelijke reden
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn

Ontsteking van de darmwanden

Als we niet regelmatig last hebben van constipatie, dan hoeven we ons geen zorgen te maken.

Als we echter ons hele leven last hebben van constipatie en gedurende lange periodes, dan moeten we er een einde aan maken, omdat het ook een progressieve ontsteking van de darmwanden kan veroorzaken, wat erger zal worden wanneer we ook medische of zelfs natuurlijke laxeermiddelen zoals senebladeren consumeren.

Onze darmwanden zijn ook verbonden met ons immuunsysteem, dus als ze aangetast zijn kunnen we mogelijk last krijgen van terugkerende verkoudheden, een zere keel, griep, allergieën etc.

Dus… hoeveel keer?

Als we drie maaltijden per dag eten, dan zouden we ook op regelmatige momenten drie keer per dag een stoelgang moeten hebben. Dit is mogelijk onrealistisch voor de meeste personen. Het zou echter minimaal twee keer moeten zijn om ervoor te zorgen dat onze darmen goed werken. Het hangt ook af van hoeveel we uitscheiden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe maak je zelf siroop tegen constipatie?

Hoe zou de ontlasting eruit moeten zien?

Andere dingen die je in de gaten zou moeten houden naast het aantal keer stoelgang zullen we hieronder bespreken.

Geur 

Het zou niet te sterk moeten zijn. Als dit wel het geval is, dan is dit een teken van verrotting en gisting van voedingsmiddelen die we niet goed verteerd hebben. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die een sterkere geur hebben, zoals uien of kool.

Textuur 

De textuur zou normaal moeten zijn. Niet te droog (wat vaak het geval is bij constipatie) of te zacht (wat meer voorkomt bij vegetarische diëten).

Kleur 

De kleur zou gematigd bruin moeten zijn, maar we weten ook dat sommige voedingsmiddelen zoals rode bieten of groene bladgroenten de ontlasting een andere kleur kunnen geven.

Drijvend?

Soms drijft je ontlasting in het toilet. De meest voorkomende redenen zijn mogelijk een overvloed aan darmgassen of de slechte absorptie van vetten.

Ten eerste moeten we leren om beter te kauwen, voedingsmiddelen vermijden die winderigheid veroorzaken en alert zijn op een mogelijke voedselintolerantie.

De assimilatie van vetten kan rechtstreeks gerelateerd zijn aan de lever en galblaas, dus we kunnen medicinale planten consumeren om deze organen te helpen, zoals boldo, mariadistel of paardenbloem.

Wanneer we een stoelgang hebben, dan zouden we deze moeten kunnen hebben zonder teveel inspanning en zonder het gevoel te krijgen dat we onze darmen niet geleegd hebben.

We raden aan om contact op te nemen met een arts of therapeut voordat je start met een behandeling.

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door relaxingmusic en Mukleman


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.