12 laxeermiddelen om constipatie te behandelen

12 laxeermiddelen om constipatie te behandelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heel wat mensen hebben last van een harde, trage of moeilijke ontlasting. Constipatie is een vervelend en pijnlijk probleem dat verschillende oorzaken kent. Gelukkig hoef je hiervoor niet meteen naar dure laxeermiddelen bij de apotheker te grijpen, want er zijn heel wat natuurlijke en gezonde laxeermiddelen om constipatie te behandelen. In dit artikel vind je de 12 beste remedies op een rijtje.

Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor constipatie constipatie, bijvoorbeeld een aantal slechte voedingsgewoontes, gebrek aan beweging, het gebruik van bepaalde medicijnen, veranderingen in leefpatroon, te weinig drinken, ziekte en ten slotte zwangerschap.

Het lichaam heeft er in dergelijke gevallen dan moeite mee zich snel aan de nieuwe situatie aan te passen, wat tot enkele dagen van obstipatie kan leiden. Jammer genoeg heeft het grootste deel van de mensen die te kampen hebben met verstopping, last van langdurige klachten. Gelukkig kunnen deze natuurlijke remedies dan snel en zonder veel poespas soelaas brengen.

Verschillende natuurlijke laxeermiddelen om constipatie te behandelen

Bananen

Bananen zijn een uitstekende remedie tegen verstopping, door het hoge aantal voedingsvezels dat ze bevatten. Ze bevatten veel kalium en daardoor zal het dagelijks eten van een banaan waardevolle elektrolyten in het verteringsstelsel herstellen. Ze zijn dus hét natuurlijke laxeermiddel om constipatie te behandelen bij uitstek!

Appelazijn

laxeermiddel2

Appelazijn kan de onregelmatige darmactiviteit bevorderen, waarbij het sneller gifstoffen uit het lichaam verwijdert. De goede ingrediënten in appelazijn zijn onder andere kalium, pectine, appelzuur, calcium en azijnzuur. Drink drie theelepels vermengd met water ‘s ochtends op een nuchtere maag voor een optimaal resultaat.

Pruimen

Pruimen zijn rijk aan antioxidanten, vitamine A, kalium, ijzer en eveneens voedingsvezels en zijn over het algemeen goed bekend als natuurlijk laxeermiddel om constipatie te behandelen. Regelmatig gedroogde pruimen eten levert goede bacteriën aan het spijsverteringsstelsel en bevordert een betere spijsvertering.

Aloë vera

laxeermiddel3

Aloë vera is één van de oudste en populairste medicinale planten die de mens kent. Het grootste deel van het aloë vera-blad is namelijk gevuld met gel, wat voor ongeveer 99% uit water bestaat. De andere 1% bevat tenminste 75 ingrediënten, zoals mineralen, vitaminen en aminozuren.

Drink elke dag een glas aloë vera-sap om constipatie te behandelen. Vermeng de binnenste pulp uit het blad met water en honing of vermeng het met natuurlijk fruitsap.

Gedroogde vruchten

Gedroogde vruchten bevatten eveneens heel wat voedingsvezels en gezonde vetten, die de vertering van voedsel heel wat vlotter doen verlopen. Zet ze regelmatig op het menu en zorg voor een goede en gezonde spijsvertering om constipatie te behandelen.

Groene thee

laxeermiddel4

Ook het drinken van groene thee kent heel wat voordelen voor de gezondheid. Het is een natuurlijk laxeermiddel en bevat bovendien een aantal goede bacteriën. Deze zorgen voor een optimale conditie van de darmflora. Het beste resultaat krijg je met een kopje groene thee in de ochtend en een kopje ‘s middags tussendoor. Hou bij voorkeur deze dosering aan om ongewenste neveneffecten zoals diarree te vermijden

Ook interessant: De 15 beste natuurlijk diuretica

Water

Zeker niet onbelangrijk is het drinken van water. Dit is bovendien een van de beste natuurlijke laxerende middelen voor het verlichten van verstopping! Drink acht glazen gezuiverd water per dag. Water is essentieel voor je lichaam. Je lichaamsgewicht bestaat voor ongeveer 80% uit water en water helpt de darmen vochtig te houden. Daardoor wordt je verteringsstelsel beter gereguleerd.

Kokosolie

laxeermiddel5

Kokosolie verbetert de vertering en de darmfunctie. Het vermindert pijn en irritatie door hemorroïden, vermindert ontstekingen en bevordert weefselheling en herstel. De beste olie die je kunt krijgen is biologische, rauwe en onbewerkte olie.

Volkoren granen

De vezels in volkorengranen reinigen en stimuleren de functie van het darmkanaal. Zet regelmatig volkorenproducten op het menu om het spijsverteringsstelsel in goede conditie en gezond te houden en verstopping te voorkomen.

Groenten

Groenten zijn eveneens geweldige natuurlijke en laxerende etenswaren. Ze zijn rijk in vezels en helpen het verteringsstelsel te reguleren. Eet flink veel rauwe groenten zoals uien, wortels, artisjokken, asperges, broccoli, kool, boerenkool, spruitjes, bloemkool, knoflook, bietjes en tomaten. Heb je echter last van colitis, dan is het beter eerst een arts te raadplegen voordat je veel groenten op het menu zet.

Kiwi

laxeermiddel6

Kiwi is een fantastisch stukje fruit dat het volledige spijsverteringsstelsel stimuleert. Om verstopping te behandelen, eet twee stukken kiwi ‘s ochtends bij het ontbijt en merk heel snel resultaat.

Cayennepeper

Als je eten kookt met kruiden zoals cayennepeper, dan helpt dit met de vertering en zal deze pittige smaakmaker laxerend werken. Cayennepeper heeft heel wat bekende gezondheidsvoordelen en stimuleert de productie van bepaalde enzymen en maagsap, waardoor het tot de top van de natuurlijke laxeermiddelen om constipatie te behandelen behoort en bijdraagt tot een gezond en goed functionerend spijsverteringskanaal


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mayo Clinic Staff. (2017, march 17). Mayo Clinic. Retrieved from Constipation symptoms and causes: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/dxc-20252715
  • Lambeau, K. V., & Johnson W., M. J. (2016). Fiber supplements and clinically proven health benefits. American association of nurse practitioners, 1-8.
  • Epidemiology and quality of life in functional gestrointestinal disorders. Chang, L. (2004). Aliment Pharmacol Ther, 7:31-39.
  • Laxative abuse: epidemiology, diagnosis and management. Roerig JL1, Steffen KJ, Mitchell JE, Zunker C. Department of Clinical Neuroscience, University of North Dakota School of Medicine and Health Sciences. (2010). (12):1487-503.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.