De 15 beste natuurlijke diuretica

Heb jij vaak last van een opgezwollen gevoel omdat je lichaam vocht vasthoudt? Dan kunnen deze natuurlijke diuretica wellicht van nut zijn.
De 15 beste natuurlijke diuretica

Laatste update: 10 oktober, 2018

Als je een probleem hebt met vochtretentie en al verschillende middelen hebt geprobeerd die niet het gewenste effect hebben gehad, dan zou je de voordelen van natuurlijke diuretica eens kunnen proberen.

Natuurlijke diuretica zijn ook een uitstekende optie voor diegenen, die een speciaal dieet volgen. Win het gevecht tegen vochtretentie, verlies gewicht en raak kwijt wat je lichaam onnodig vasthoudt.

Leer meer over de beste natuurlijke diuretica.

Wat is vochtretentie?

De wetenschappelijke naam is oedeem en het is de opeenhoping van vloeistoffen in de weefsels. Het is niet een op zichzelf staande ziekte. Het een klinisch symptoom voor andere aandoeningen, zoals aandoeningen die gerelateerd zijn aan de nieren, hart of spijsverteringsstelsel.

Oedeem is de ophoping van vocht in bijvoorbeeld de buik, polsen en enkels. Als het ernstig genoeg is, dan kan de hoeveelheid vloeistof andere storingen veroorzaken in verscheidene lichaamsfuncties.

Natuurlijke diuretica tegen opgezwollen voeten

De zwelling komt meestal voor in de voeten en benen. Dit komt vooral veel voor bij zwangere vrouwen en personen die overgewicht hebben. Het veroorzaakt meestal geen andere pijnlijke symptomen en een warme huid komt ook niet veel voor. Het drukken op de aangetaste gebieden laat duidelijke vlekken achter.

Het kan veroorzaakt worden door problemen met de lever, nieren en hart, slecht functioneren van de schildklier en gebrek aan vitaminen.

Wat zijn de beste natuurlijke diuretica?

Watermeloen

Watermeloen bevat grote hoeveelheden water, waardoor het een van de beste natuurlijk diuretica is. Daarnaast bevat het ook lycopeen, een antioxidant die het lichaam in staat stelt om zich tegen vrije radicalen te beschermen.

De aminozuren in watermeloen maken de aderen wijder en vloeistof stroomt beter, waardoor vloeistoffen die vastgehouden worden door weefsels meegetrokken worden. Het is ook alkalisch, ontgiftend en biedt mineralen. Het bevordert een goede darmgezondheid en verwijdert giftige stoffen uit het lichaam.

Tomaat

Tomaten bestaan voor 90% uit water en bevatten verschillende antioxidanten (vitamine C, selenium, bètacaroteen en lycopeen). Het voorkomt schade door vrije radicalen aan de wanden van de bloedvaten, wat een ontsteking kan veroorzaken.

Tomaten zijn goede natuurlijke diuretica

Komkommer

Deze groente bevat veel water en is dus een uitstekende natuurlijk diureticum. Het bevat ook zwavel en silicium, twee componenten die de nieren helpen om urinezuur te elimineren. Dit helpt het lichaam om het vasthouden van vocht te verminderen.

Alsof dat nog niet genoeg is, bevat het ook ascorbine- en koffiezuur, wat het diuretische effect versterkt. Tot slot is het ook een uitstekende bron van kalium, wat kramp in de ledematen voorkomt.

Blauwebessensap

Je kunt blauwe bessen ook zo eten, maar het is beter om het sap zelf te persen of het sap te kopen. Het is erg goed bij het behandelen van infecties aan de urinewegen. Ook is het een diuretisch middel, dat kalium afbreekt terwijl het helpt om vocht te elimineren.

Het is een krachtig antibiotisch middel en houdt de blaas gezond. Het is ook perfect voor suikerpatiënten.

Wortels

Deze groente geeft het lichaam een grote hoeveelheid antioxidanten, mineralen en vitaminen, waardoor het zeer hoog op ons lijstje van natuurlijke diuretica staat. Het ontgift ook het lichaam, versnelt de stofwisseling en vertraagt problemen met het gezichtsvermogen, die gerelateerd zijn aan een gebrek aan smering.

In blokjes gesneden wortels

Aubergine

Aubergine bevat een grote hoeveelheid water en flavonoïden en daarom elimineert het niet alleen achtergebleven vocht in het lichaam, maar bevordert het ook de circulatie. We adviseren om het sap van aubergine te drinken nadat je het gekookt hebt of het geraspt te consumeren om gewicht te verliezen.

Artisjok

Het bevordert het functioneren van de nieren dankzij het koffiezuur en de flavonoïden. Daarnaast bezit het ook vitaminen en mineralen die een diuretisch effect hebben. Cynarine bevordert de stroming van gal, wat helpt om vastgehouden vocht te elimineren.

Selderij

Meer specifiek de zaadjes van deze groente, omdat ze de afscheiding van urinezuur verhogen, terwijl ze op hetzelfde moment de aanmaak van urine vergroten. Dit helpt om het lichaam te ontgiften.

Je moet onthouden dat selderij veel natrium bevat, maar dit wordt tegengegaan door de hoeveelheid kalium, die ook hoog is, maar niet schadelijk.

Druiven

Druiven bevatten een grote hoeveelheid geconcentreerd water en kalium, waardoor ze een potent natuurlijk afdrijvend middel zijn. Ze bevatten ook redelijk weinig natrium, waardoor het een perfecte fruitsoort is voor het elimineren van giftige stoffen uit het lichaam via de urine.

Druiven zijn hele goede natuurlijke diuretica

Asperge

Asperge bevat asparagine, waardoor het zowel een voedingsmiddel arm aan calorieën is, als ook een aminozuur met sterke diuretische capaciteiten. Het behandelt ook pijn die veroorzaakt wordt door reuma, vochtretentie (door het premenstrueel syndroom) en artritis.

Dankzij de hoeveelheid vezels die het bevat, reinigt het de darmen op een effectieve manier.

Sla

Het verbetert de smaak van salade, terwijl het op hetzelfde moment helpt bij de urine-afscheiding, dankzij de hoge hoeveelheid water dit het bevat. Het bevat ijzer en magnesium, twee mineralen die helpen om vetcellen te legen.

Groene thee

Groene thee als natuurlijk diureticum

Het wordt vaak gebruikt in diëten om gewicht te verliezen, omdat het vet via de urine elimineert. We adviseren om niet meer dan vier kopjes per dag te drinken, omdat het cafeïne bevat.

Havermout

Havermout is perfect voor het ontbijt vanwege de energie die het biedt, naast de silicium, wat een van de beste natuurlijke diuretica is.

Kijk ook eens naar dit artikel: 4 manieren om af te vallen met havermout

Peterselie

Dir kruid beschikt iver redelijk lichte diuretische eigenschappen, maar wast giftige stoffen uit de nieren. Het beste is om het rauw en gesneden te consumeren.

Bieten

Rode bietensap

Bieten bevorderen het functioneren van de nieren en de lever. Ze bevatten ook ijzer, wat de aderen van plaque reinigt.

Foto’s ter beschikking gesteld door Keirsten Marie, Richard Riley, Corey Burger, robinmcnicoll, tribp en Market Manager.  Ook interessant voor jou

Waardoor kan vochtretentie ontstaan?
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Waardoor kan vochtretentie ontstaan?

Vochtretentie, of het vasthouden van vocht, treft mannen en vrouwen over de hele wereld. Maar waardoor kan vochtretentie ontstaan?