De 15 beste natuurlijke diuretica

22 juni 2015

Als je een probleem hebt met vocht vasthouden en na verscheidene dingen geprobeerd te hebben, voel je je nog steeds opgezwollen, dan moet je gebruik maken van de voordelen van natuurlijke diuretica. Dit is ook een uitstekende optie voor diegenen, die een speciaal dieet volgen. Win het gevecht tegen vocht, verlies gewicht en raak kwijt wat je lichaam onnodig vasthoudt. Leer meer over de beste natuurlijke diuretica.

Wat is vocht vasthouden?

De wetenschappelijke naam is oedeem en het is de opeenhoping van vloeistoffen in de weefsels. Het is niet een op zichzelf staande ziekte. Het een klinisch symptoom voor andere aandoeningen, zoals diegenen die gerelateerd zijn aan de nieren, hart of spijsverteringsstelsel. Oedeem is de ophoping van vocht in bijvoorbeeld de buik, polsen en enkels. Als het ernstig genoeg is, dan kan de hoeveelheid vloeistof andere storingen veroorzaken in verscheidene lichaamsfuncties.

diuretica

De zwelling komt meestal voor in de voeten en benen. Dit komt vooral veel voor bij zwangere vrouwen en personen die overgewicht hebben. Het veroorzaakt meestal geen andere pijnlijke symptomen en een warme huid is ook niet veelvoorkomend. Op de aangetaste gebieden drukken laat duidelijke vlekken achter. Het kan veroorzaakt worden door problemen met de lever, nieren en hart, slecht functioneren van de schildklier en gebrek aan vitaminen.

Wat zijn de beste natuurlijke diuretica?

Watermeloen

Watermeloen bevat grote hoeveelheden water, waardoor het een natuurlijk diureticum is. Daarnaast biedt het ook lycopeen, een antioxidant, die het lichaam in staat stelt om zich tegen vrije radicalen te beschermen. De aminozuren in watermeloen maken de aderen wijder en vloeistof stroomt beter, waardoor vloeistoffen die vastgehouden worden door weefsels meegetrokken worden. Het is ook alkalisch, ontgiftend en biedt mineralen. Het bevordert een goede darmgezondheid en verwijdert giftige stoffen uit het lichaam.

Tomaat

Tomaten bestaan voor 90% uit water en bevatten verschillende antioxidanten (vitamine C, selenium, bètacaroteen en lycopeen). Het voorkomt schade door vrije radicalen aan bloedvatwanden, wat een ontsteking veroorzaakt en vloeistof vrijgeeft.

diuretica2

Komkommer

Bevat een hoop water en is dus een uitstekende natuurlijk diureticum. Het bevat ook zwavel en silicium, twee componenten die de nieren helpen om urinezuur te elimineren. Dit helpt het lichaam om het vasthouden van vocht te verminderen. Alsof dat nog niet genoeg is, bevat het ook ascorbine- en koffiezuur, wat het diuretische effect versterkt. Tot slot is het ook een uitstekende bron van kalium, wat kramp in de ledematen voorkomt.

Blauwebessensap

Dit kan ook van het fruit zelf komen, maar het is beter om het sap eruit te persen of het sap te kopen. Het is erg goed bij het behandelen van infecties aan het urinewegstelsel en het is een diureticum, dat kalium afbreekt terwijl het helpt om vocht te elimineren. Het is een krachtige antibioticum en houdt de blaas gezond. Het is ook perfect voor suikerpatiënten.

Wortels

Deze groente geeft het lichaam een grote hoeveelheid antioxidanten, mineralen en vitaminen, waardoor het zeer hoog op ons lijstje van natuurlijke diuretica staat. Het ontgift ook het lichaam, versnelt de metabolisatie en vertraagt problemen met het gezichtsvermogen, wat gerelateerd is aan een gebrek aan smering.

diuretica3

Aubergine

Aubergine bevat een grote hoeveelheid water en flavonoïden en daarom elimineert het niet alleen achtergebleven vocht in het lichaam, maar bevordert het ook de circulatie. We adviseren om sap van aubergine te drinken nadat je het gekookt hebt of het geraspt te consumeren om gewicht te verliezen.

Artisjok

Bevordert het functioneren van de nieren dankzij de koffiezuur en de flavonoïden. Daarnaast bezit het ook vitaminen en mineralen die een diuretisch effect hebben. Cynarine bevordert de stroming van de gal, waardoor het helpt om vastgehouden vocht te elimineren.

Selderij

Meer specifiek de zaadjes van deze groente, omdat ze de afscheiding van urinezuur verhogen, terwijl ze op hetzelfde moment de aanmaak van urine vergroten. Dit helpt om het lichaam te ontgiften. Je moet onthouden dat selderij een hoop natrium bevat, maar dit wordt tegengegaan door de hoeveelheid kalium die het bezit, welke ook hoog is, maar niet schadelijk.

Druiven

Druiven bevatten een grote hoeveelheid geconcentreerd water en kalium, waardoor ze een potent natuurlijk diureticum zijn. Ze bevatten ook redelijk weinig natrium, waardoor het een perfecte fruitsoort is voor het elimineren van giftige stoffen uit het lichaam via de urine.

diuretica4

Asperge

Asperge bevat asparagine, wat het zowel een voedingsmiddel arm aan calorieën maakt als een aminozuur met sterke diuretische capaciteiten. Het behandelt ook pijn, die veroorzaakt wordt door reuma, vocht vasthouden (door het premenstrueel syndroom) en artritis. Dankzij de hoeveelheid vezels die het bevat, reinigt het de darmen effectief.

Sla

Verbetert de smaak van salade, terwijl het op hetzelfde moment helpt bij de urinaire processen, dankzij de hoge hoeveelheid water dit het bevat. Bevat ijzer en magnesium, twee mineralen die helpen om vetcellen te legen.

Groene thee

groene-thee

Vaak gebruikt in diëten om gewicht te verliezen, omdat het vet via de urine elimineert. We adviseren om niet meer dan vier kopjes per dag te drinken, omdat het cafeïne bevat.

Havermout

Havermout is perfect voor het ontbijt vanwege de energie die het biedt, naast de silicium, wat een natuurlijke diureticum is.

Peterselie

Heeft redelijk lichte diuretische eigenschappen, maar wast giftige stoffen uit de nieren. Het beste is om het rauw en gesneden te consumeren.

Bieten

biet

Bieten bevorderen het functioneren van de nieren en de lever. Bevat ook ijzer, wat vetaanslagen reinigt.

Foto’s ter beschikking gesteld door Keirsten Marie, Richard Riley, Corey Burger, robinmcnicoll, tribp en Market Manager.
Bekijk Ook